Novosti

TV premijera koja se ne propušta: Stiže animirani film 'Janko Strižić'

Ulovi ih ako možeš!

RTL.hr
08.09.2021 17:15

Janko Strižić razigrana je i pametna ovca, koja živi sa svojim stadom na malenoj tradicionalnoj engleskoj farmi Mossy Bottom, koju vode Farmer i Bitzer. Janko je vođa družine te vrlo često u svojoj razigranosti i znatiželji uspije Farmeru i njegovom psu čuvaru zakomplicirati život.

Dosad je život na farmi prolazio u zafrkanciji, na zadovoljstvo Janka i nešto manje Farmera i Bitzera, a sada Janko mora napustiti farmu i uputiti se u veliki grad, u novu avanturu kako bi spasio Farmera. No kako će se tamo snaći, mogu li ovce preživjeti u gradu? Mogu li pobjeći lovcu na životinje? U gradu Janko upoznaje i napuštenog psića Slipa i shvati da je dom na farmi nešto najdragocjenije što ima te da se obitelj nikada se ne smije uzeti zdravo za gotovo.

Prema britanskoj televizijskoj seriji iz 2007., koju je stvorio Nick Park, nastao je "Janko Strižić", zapravo spin-off Wallacea i Gromita". Richard Starzak i Mark Burton napisali su i režirali ovu sjajnju stop-motion animaciju prepunu zabave i smijeha, zapleta i preokreta, koja je na kinoblagajnama zaradila preko 106 milijuna dolara dok su je kritičari pohvalili kao "apsurdnu i potpuno inventivnu zabavu".

Štoviše, animacija je bila nominirana za Oscara, Zlatni globus i BAFTA nagradu, a nagrađena je na Toronto Film Critics Awards za najbolji animirani film. Lik domišljate ovce Janka Strižića, originalno Shaun the Sheep, prvi se put pojavio 1995. godine kao sporedni lik u Oscarom nagrađenom kratkom filmu studija Aardman, "A Close Shave", dok je Janko vlastiti TV serijal na BBC-ju dobio 2007. godine, a do danas je snimljeno čak 170 epizoda, koje su prikazane u 180 zemalja svijeta. O ogromnoj popularnosti ove simpatične i domišljate ovce svjedoče i dva dugometražna filma ''Janko Strižić film'' (2015) te ''Janko Strižić film: Farmagedon'' (2019), ali i spin-off ''Timmy Time'', koji prati avanture Jankovog malenog rođaka Timmyja, kao i kazališna predstava ''Shaun's Big Show''.

Janko Strižić junak je i nekoliko videoigara, a u švedskom zoološkom vrtu Skånes Djurpark ima vlastiti tematski park. Inovativnost, humor, koji ne proizlazi iz dijaloga već gesti i glasova te brojne reference na popularnu kulturu priskrbile su Janku gotovo kultni status te obožavatelje svih generacija.