Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Pomoć nakon potresa

Udruga RTL pomaže djeci donirala opremu Petrovoj: Vrijedni zdravstveni djelatnici to zaslužuju!

Udruga RTL pomaže djeci donirala je inkubator, respirator i monitor za praćenje vitalnih funkcija

Image
Leona Šiljeg/ 31.3.2020. u 19:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U razornom zagrebačkom potresu prije 9 dana stradala je i Petrova bolnica - klinika za ženske bolesti, a prizori majka s djecom sve su dirnuli. Dio bolnice mogao se brzo vratiti u funkciju, no za drugi će biti potrebni mjeseci, ali i novac.

Udruga RTL pomaže djeci donirala je inkubator, respirator i monitor za praćenje vitalnih funkcija.

Dječji krevetići i žbuka na podu. Srećom, te nedjelje u 6.24 sati djeca koja su ležala uz zid bila su s majkama u sobi. 

Medicinska sestra Dragica Gazdek u bolnici radi 43 godine. Taj dan neće nikada zaboraviti. 

"Grad koji je izgledao strava i užas. Nisam uopće gledala to, nego sam jurila prema Dubravi. Nisam se bojala. Čekala sam da primim tamo svu tu djecu koju su nam pomogli iz Petrove i BBB i vojska i građani u pomoć.

Svi su bili zbrinuti, svi su bili dobro. Mislim da negdje u pet popodne sam sjela i samo su krenule suze. Kad sam vidjela da su svi dobro", rekla je medicinska sestra Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb Dragica Gazdek

"Svi su se vrlo dobro organizirali"

Fotografije majki u naručju s tek rođenom djecom, nakon potresa na hladnoći su svakog potresle. Ispred Petrove 13 u trenu su se našli svi. Volonteri, vojska, navijači. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Bojao sam se da je došlo do velikih oštećenja zgrade koja je napravljena prije Prvog svjetskog rada, ovaj stari dio. Hvala Bogu nije došlo do žrtava, nije nitko stradao od pacijenata, odnosno djece. 

Svi su se vrlo brzo organizirali. Moram priznati da je ekipa medicinska koja je bila tada već počela s evakuacijom, ljudi su izlazili van, žene su nosile svoju djecu", rekao je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb Slavko Orešković.

Najmanja beba imala je 590 grama, petero djece bilo je na respiratoru. Prebačeni su u KB Dubravu. 

"Svi su bili dobro, uspjeli smo ih grijati, smjestili smo ih na krevete. Dubrava nam je donijela grijače. Nitko nije bio pothlađen. Nitko nije stradao. To mi je bila najveća sreća isto kao i osoblje koje se savršeno držalo. Sestre i liječnici koji rade mislim da su vrhunski", rekla je medicinska sestra Dragica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
INTERVJU

'Zlatna djevojka' Dona za RTL.hr: 'Ivan je dobar momak, ali meni treba više vremena da se zaljubim u osobu'

Donirana oprema u vrijednosti 661.217 kuna

Vrhunskim zdravstvenim djelatnicima treba oprema. Zato je Udruga RTL pomaže djeci, odmah nakon potresa priskočila u pomoć. Donirani su inkubator, respirator i monitor za praćenje vitalnih funkcija.

"Ja bih vam se zahvalio što ste stvarno odmah prepoznali važnost ove kuće. Baš na ovom mjestu gdje se nalazimo nalaze se djeca niske porođajne težine. Deset posto djece rođene u Hrvatskoj koji zahtijevaju najbolju njegu. Ali uz vrhunske sestre, liječnike bez opreme koje održavaju tu djecu na životu, mi ne bismo imali rezultate kakve imamo", rekao je Orešković. 

Udruga RTL pomaže djeci donirala je opremu u vrijednosti 661.217 kuna. 

"Problem je što imamo vrlo veliki pogon. Uspjeli smo se u skučenom prostoru organizirati. Manje je komfora i za osoblje i pacijente, ali što možemo. Tako je kako je. Vjerujemo da ćemo uz pomoć donatora i države, uspjeti obnoviti Petrovu u tim nekim gabaritima. Samo će trebati dosta vremena i novaca", rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Život u Petrovu polako se vraća. Jučer su ondje rođene prve dvije bebe nakon potresa. Sigurno će proći još puno vremena dok se sve obnovi, a ovdje ponovno počne odzvanjati dječji plač.

Još dvije novorođene bebe u Petrovoj nakon potresa

S pročelnicom Zavoda za neonatologiju Mirtom Starčević razgovarali smo u RTL-u Danas.

Obnova će potrajati mjesecima. U potresu je najviše stradalo "zapadno krilo".

"Raditi je neobično. Samo prije 10 dana bilo je sve puno inkubatora i male djece. Sad vlada tišina, hodnici su prazni. Neobično zaista", rekla je pročelnica Starčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kazala je i kakve su to promjene nakon potresa, ali i zbog koronavirusa.

"Danas imamo samo intenzivnu njegu koja je smještena u privremenom prostoru. Posla je vidljivo manje i nema one uobičajene dinamike na koju smo naučili", kazala je.

Otkrila nam je i sretne vijesti. Dvije su bebe rođene nakon potresa, ali pridružile su im se još dvije.

"Imamo još dvije novorođene bebe nakon potresa. Sada se mogu porađati trudnice u terminu s nekompliciranim trudnoćama jer ne možemo prihvatiti novu nedonoščad u našu jedinicu intenzivnog liječenja u ovom trenu", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zahvalila se i na donaciji opreme.

"Donacija nam znači jako puno. Tehnologije su presudne bez obzira na svaša znanja. Oprema će odmah biti stavljena u upotrebu. Zahvaljujemo RTL-u", zaključila je.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
RTL KOCKICA

Oboji Kockića i njegove prijatelje – nova bojanka već je u prodaji!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba