Novosti

'Uhvati Gringa': Svi su izgledi protiv njega, baš kao svi ljudi oko njega!

Pokvareni policajci u vozilu pronađu 2 milijuna dolara, koja zadrže za sebe, vozača pošalju u El Pueblito zatvor pod izmišljenim optužbama, dok vozačevog suučesnika kremiraju u tajnosti

RTL TV
13.03.2020 18:19

Odjeveni kao klauni, vozač (Mel Gibson) i njegov ranjeni partner bježe od američke policije prema meksičkoj granici, gdje ih uhite meksički policijaci Vasquez (Mario Zaragoza) i Romero (Gerardo Terecena). Pokvareni policajci u vozilu pronađu 2 milijuna dolara, koja zadrže za sebe, vozača pošalju u El Pueblito zatvor pod izmišljenim optužbama, dok vozačevog suučesnika kremiraju u tajnosti. Kao jedini Amerikanac, vozač postane poznat kao Gringo, u zatvoru koji funkcionira više kao mali geto. Gringo brzo shvati tko vlada, tj. prepozna hijerarhiju u zatvoru te krene pokradati neke koji se bave manje cijenjenim poslovima. Svjedok jednog od takvih lopovluka je klinac (Kevin Hernandez), koji živi u zatvoru sa svojom zatočenom majkom (Dolores Heredia) i kojeg drugi zatvorenici štite. Znatiženjan, Gringo se zapita zbog čega ga štite, no klinac odbije odgovoriti. Nešto kasnije, Gringo zaustavi klinca u pokušaju atentata, koji bi loše završio, na Javija (Daniel Giménez Cacho), glavu kriminalne obitelji koja zapravo vodi zatvor.

U rukama Adriana Grunberga, kojemu je pripala čast režirati zadnji film o Rambu, "Rambo 5: Last Blood",koji će se pojaviti u kinima ove godine, nastao je ovaj uzbudljivi triler smješten u meksički zatvor, među narkobosovima, u čemu je Grunberg prilično vješt i stručan, o čemu svjedoče serije u koje je uključen posljednjih godina – "Narcos" i "Narcos: Mexico". Producenti su stari Gibsonovi suradnici iz projakata "Hrabro srce" i "Apocalytco", tako da se Gibsnom, koji je i sam jedan od producenata, ali i scenarist, okružio timom koji ga dobro razumije da bi mogao što uvjerljivije, na svoj način, pružiti rolu Gringa zaglavljenog među rešetkama i osuđenog na preživljanje kako zna i umije, u čemu je poprilično spretan. Film možemo za zadovoljstvom smjestiti u neo noir žanr, dok su ga kritičari gotovo jednoglasno proglasili vrlo uspjelim ostvarenjem - smiješnim, brzim, efektnim, zabavnim – što su baš kakakteriste koje volimo pripisati Gibsonovim nastupima, dok ga je jedan kritičar opisao kao posvetu i naklon filmovima Sama Packinpaha, što je još jedan motiv za gledanje.