Novosti

'VAFI & RAFI' – 11. internacionalni festival animiranog filma djece i mladih uskoro na Kockici i RTLplayu

Na ovogodišnji festival pristigao je rekordan broj animiranih filmova, njih više od tisuću iz cijelog svijeta, točnije iz 85 zemalja!

RTL TV
14.05.2020 10:48

Bliži nam se jedanaesti VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih , koji će ove godine biti održan na drugačiji način nego što smo navikli, ali prema planiranim datumima, od1. do 7. lipnja . Naime, organizatori su najavili realizaciju u tri dijela – VAFI sekcija bit će održana prema najavljenim datumima, dok će RAFI sekcija u Rijeci, kao i projekcije pobjedničkih filmova u Varaždinu biti realizirane na jesen.


Rekordan broj filmova

Na ovogodišnji festival pristigao je rekordan broj animiranih filmova, njih više od tisuću iz cijelog svijeta, točnije iz 85 zemalja ! Ovogodišnja zemlja partner je Irska , a uz udrugu Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, glavni organizator festivala je treću godinu zaredom i Javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke.

U sklopuVAFI sekcije, u kojoj se natječu animirani filmovi djece i mladih u tri dobne skupine (MINI, MIDI i MAXI), pristiglo je 317 pravilno prijavljenih filmova iz 35 zemalja svijeta. Selekcijsku komisiju u VAFI sekciji čine Jasenka Ježovita-Mlinarić , dugogodišnja članica i bivša voditeljica VANIME, te Slave Lukrov , predsjednik ASIFA Hrvatske i direktor Supertoon – internacionalnog festivala animiranog filma.


Posebne emisije na Kockici i RTLplayu

Zbog specifične situacije u kojoj se svijet trenutno nalazi ovaj puta gosti po prvi puta od osnivanja festivala neće gostovati u Varaždinu kao što smo dosad navikli, već će svih šest službenih projekcija iz VAFI sekcije biti prikazivano u posebno pripremljenim emisijama za televizijsko emitiranje. Tako će od 4. do 7. lipnja emisije biti prikazivane na nacionalnom nivou u sklopu kanala RTL Kockica te putem platforme RTLplay .

Festival ima i odgojnu komponentu koju su i ovog puta prepoznali UNICEF Hrvatskei Ured pravobraniteljice za djecu RH te portal medijskapismenost.hr ,a njihove predstavnice čine žiri Plavog VAFI-ja. Plavi VAFI dodjeljuje se mladim autorima koji svojim filmovima promiču prava djece.

S druge strane RAFI sekcija gdje se natječu profesionalni animirani filmovi namijenjeni djeci i mladima i to u četiri skupine (0-6, 7-10, 11-14 i 15-18) bit će prikazani u Rijeci na jesen kad se za to stvore uvjeti, a najbolje će birati 20 članova žirija sastavljenih od djece i mladih. Selektorice u ovoj sekciji su Dubravka Kalinić Lebinec , dugogodišnja medijska pedagoginja, osnivačica i voditeljica VANIME, zatim Ana Sever ,izvršna producentica varaždinskog dijela festivala i Barbara Zupičić , izvršna producentica riječkog djela festivala, koje će selektirati pravilno prijavljene animirane filmove kojiće tada biti prikazivani u osam službenih projekcija.

Nakon što završe obje sekcije, pobjednički filmovibit ćeprikazani u Varaždinu na javnim projekcijama koje će biti besplatne i otvorene za javnost, a u suradnji sa suorganizatorima Festivala, POU Varaždin , odnosno kinom GAJ .

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.