Novosti

VIDEO - Ostanite doma i vježbajte besplatno uz trenera Edu: Stigla je nova serija treninga!

U danima borbe s pandemijom koronavirusa, kada su građani po preporuci Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu u svojim domovima, tjelovježba može djelovati višestruko blagotvorno.

RTL TV
27.03.2020 19:00

I vođen baš time, trener u emisiji Život na vagi", Edin Mehmedović , odlučio se pokrenuti i snimiti treninge koje bez problema u svoja četiri zida svi mogu odraditi.

Set vježbi pod imenom Fitness soba" besplatno jedostupanna platformi RTLplay , a svaki traje do 20minuta, dok su kraće verzije u trajanju do 5 minuta dostupne i na našoj stranici!

Već danas možete trenirati uz Edine upute i uz trivježbekoje smo ranije objavili, stižu još dvije, a svaku bi vježbu valjalo ponoviti 10-ak puta.

Valja napomenuti da će novi set vježbi biti dostupan svaki radni dan na RTLplayu OVDJE .


1. Razgibavanje – mobilnost i fleksibilnost tijela

Prečesto se ta dva termina izbjegavaju, a u današnje vrijeme, kad smo kod kuće u izolaciji, njihov utjecaj na našu svakodnevicu može biti krucijalan. Zbog smanjene razine kretanja, koja je kod nekih ionako niska, dolazimo u situaciju da na vlastitom tijelu vidimo ubrzano opadanje tih sposobnosti. Stoga, na početku bijaše razgibavanje. Ovaj protokol dio je svakodnevne rutine mojih klijenata. Uvijek trening započinjemovježbama mobilnosti. Upravo ta rutina nam pomaže da održimo tijelo u balansu, osvijestimo svaku kretnju te se emocionalno i fizički pripremimo za glavni dio treninga. Napomenut ću još jednom kako vam savjetujem da ovaj nazovimo 0. trening uvijek odradite prije početka glavnog treninga.


Stabilizacija – Primarna funkcija ovogtreningaje aktivacija dubinskih mišića trupa

Aktivacija mišića koji daju podršku kralježnici i čuvaju unutarnje organe. Popularni termin za tu skupinu mišića je Core. Geografski ga možemo definirati kao sve mišiće koji se nalaze između vrata i sredine natkoljenice. Najviše ćemo koristiti izometričku kontrakciju mišića, koja je definirana visokom aktivnosti muskulature bez kretanja, to su razni izdržaji, plankovi, upori, itd. Pritom volim izazvati mišiće kroz različite oblike destabilizacije, poput smanjenja točke oslonca ili površine koju zauzimamo u odnosu na podlogu. Bilo bi odlično kad bi ovaj tip treninga integrirali bar 2 do 3 puta tjedno u svoju rutinu.


Mišićna izdržljivost i ravnoteža

Polako sam vas uveo u ovaj sustav, pazeći pritom na osnovne principe pravilno izbalansirane tjelovježbe. Sad je trenutak da izazovemo vaš kardiovaskularni sustav. Ovaj trening je osmišljen tako da aktivira sve velike mišićne sustave u tijelu. Nadalje, intenzitet je prilagođen vašim mogućnostima a definira ga ravnoteža, tj. disbalans. Nekim vježbama smanjit ćemooslonačnu površinute na taj način vježbu učiniti izazovnijom, tj intenzivnijom. Preporučam da uvijek krenete slakšom verzijomte na nju nadogradite eventualno i težu varijantu vježbe. Ali tek onda, kad ste sigurni da ste lakšu verziju apsolvirali. Bitno mi je da osvjestite svaku kretnjui pronađete fokus kako biste bili što učinkovitiji. Na kraju, nadam se kako ćete proizvesti efekte koje sam priželjkivao. Znatno ubrzanje srčane frekvencije, povećanje temperature tijela i pojačano znojenje.

Ekstenzitet možete povećati tako da ponovite cijeli trening bar dva puta. Ovisno, naravno, o vašem trenutno stanju, motivaciji i slobodnom vremenu.


4. Snaga - donji dio tijela

S obzirom da nas je ova situacija u kojoj se svi nalazimo primorala da većinu vremena provodimo u svoja četiri zida, uzročno-posljedično to se itekako odražava na noge. Premalo kretanja, nažalost, uzrokuje rapidno opadanje u snazi i izdržljivosti. Stoga sam za današnji trening pripremio jedan cirkularni trening. Nakon samog uvodnog dijela napravit ćemo niz vježbi kako bismo pokušali obraditi muskulaturu nogu pomoću više različitih podražaja. Izmjenit ćemo set vježbi snage s vježbama izdržljivosti, što će dovesti do ubrzanog rada srca i podizanja temperature tijela. Savjetujem da za bolje efekte napravite barem dva kruga, naravno, možete i više, ovisno o vašem psihofizičkom stanju.


5. Fun workout/Core/Stretching

Kraj je tjedna, ako ste odradili sve treninge do sada, vrlo lako je moguće da osjećate efekte vježbanja na svom tijelu. Idealan je trenutak za jedan zabavni trening! Predlažem da pokušate motivirati još nekog od ukućana (supružnika, djecu ili nekog od starijih...) da vam se pridruži pa da odmjerite snage u ovom zabavnom izazovu. Koordinacija, brzina reakcije i koncentracija su itekako poželjni, ali najviše tražim vedar duh i osmjeh ;-) U drugom dijelu ćemo malo odraditi vježbe za mišiće trupa, savjetujem bar da ih dva puta ponovite zadanim redoslijedom. Na kraju ovog tjedna malo ćemo se istegnuti i vratiti muskulaturi prirodnu elongaciju i opuštenost. Have fun, people!