Novosti

Zoran Šprajc za RTL.hr: 'Nakon RTL Direkta došao je red na novi projekt prilagođen mome uvrnutom pogledu...

Zoran Šprajc i RTL Direkt opet nižu brojne nominacije za medijske nagrade. Razgovarali smo s njim o karijeri, izazovima te prestižnim nagradama i nominacijama, ali i velikom profesionalnom projektu koji ga čeka ove godine.

RTL.hr
2022-01-18 12:15
Pročitajte još
RTL-ova lica i projekti u drugom krugu Zlatnog Studija!

Zoran Šprajc najpoznatiji je i najpopularniji hrvatski televizijski voditelj, novinar i urednik. Gledatelji ga prate svakog tjedna u RTL Direktu već sedmu godinu, a osim zbog britkogjezika, cijenjen je i zbog svojihkomentara u kojima govori ono što većina građana misli.

Stoga ne čudi i ovogodišnja nominacija za TV voditelja godine medijske nagrade Zlatni Studio. A RTL Direkt nominiran je za najbolju TV emisiju za dvije medijske nagrade - Zlatni Studio i Večernjakovu ružu!

Šprajc jeu velikom intervjuu za RTL.hr otkrio vrijeđaju li ga dežurni komentatori s društvenih mreža, misli li da je ikad pogriješio te nakakvom novom projektu za 2022. godinu radi!

Za početak, kako ste?

Odlično, počinje sezona nagrada, nominirani smo u svim medijima koji ih dodijeljuju, u gotovo svim kategorijama tako da bolji početak godine ne možemo poželjeti.

Ove godine nominirani ste u kategoriji za najboljeg TV voditelja, a RTL Direkt u kategoriji za najbolju TV emisiju, znače li vam te nominacije i nagrade?

Naravno da znače, i to jako mnogo znače! Bez obzira što ih neprestance ubiremosvih sedam godina zaredom, nagrada i nominacija se ne možemo zasititi jer bi to značilo da smo se zasitili svoga posla i naših gledatelja. A od toga smo jošjako daleko, pogotovo moji mladi i uspjeha gladni suradnici.

Video: Zoran Šprajc 2016. godine u najavi RTL Direkt

Što je po vama, općenito, najveća nagrada za jedno televizijsko lice, je li to gledanost, feedback koji dobivate od gledatelja ili upravo te nagrade?

Jedno bez drugog ne ide, nagrade su samo materijalizacija povjerenja, gledanosti i uspjeha koje imamo kod gledatelja. Uostalom jedne godinese i može dogoditi da gledatelje zavedeš i kao novo lice osvojiš neku nagradu, ali ako taj uspjeh potvrđuješ iz godinu u godinu, onda nije riječo kratkotrajnom emotivnom bljesku, nego o dugoj i stabilnoj vezi koju imaš s gledateljima.

Aktivni ste na društvenim mrežama, čitate li komentare svojih pratitelja?

Imam više od 330.000 pratitelja koji se na nekim temama očituju i spo tisuću komentara i lagao bih kadbih rekaoda ih stignem sve pozorno pročitati, ali obavezno preletim da vidim kakve su reakcije i što oni sami misle o nekoj temi. Nerijetko baš komentari gledatelja mogu otvoritineku novu temu ili drugi aspekt priče.

Ako naletite na nekakvu kritiku, može li vas povrijediti?

Ne može jer sam već predugo prisutan i izvrgnut javnosti i javnoj kritici pa smatram da je ona danas samo još jedan neizostavni dio posla. A one osobito primitivne i vulgarne uvrede uopće ne doživljavam jer bih to značio da doživljavam i primitivne i vulgarne ljude, a oni ne zaslužuju da ih se doživljava. Uostalom, javne osobe i TVlica koja se ne mogu nositi s takvim kritikama ili uvredama, ovim se poslom onda ne bi trebalini baviti.

S druge strane, kritike koje su konstruktivne i dobronamjerne rado pročitam, nad njimase nekad i zamislim a često i uvažim.

Video: Zoran Šprajc 2017. dobio nagradu Novinargodine prema izboru HND-a

Biti javna osoba znači da ćete ponekad pročitati i nešto loše o sebi ili da će pojedinci kopati po vašem privatnom životu iako ga vi rijetko stavljate u fokus. Kako se nosite s time?

Nema razloga da ne pročitamnekad i nešto lošeo sebi, pa ne mogu me svi baš voljeti, nit bi to bilo dobro jer se ne bavim ovim poslom da bi me svi ljudi voljeli, takvi koji tome teže obično postižu da ih ne voli nitko. Uostalom, kao i svi drugi, imam svojih mana i slabosti i bilo bi iluzorno očekivati da u današnjem medijsko-društvenom kozmosu, gdje smo svi izvrgnuti svima moje mane ostanu nezapažene.

Naravno da to nije uvijek lako podnijeti, svi smo tašti i osjetljivi na svoju sliku u javnosti, ali dok mi ne dirajuobitelj, mogu to podnijeti.

Ponekad se upustite u javnu raspravu na društvenim mrežama s ljudima koji su poznati javnosti, ali zastupaju stavove drugačije od vaših. Zašto je, po Vama, važno odgovoriti na takve 'online' prozivke pa, usudila bih se reći, ponekad i provokacije?

Moja majka i mnogi bližnji često mi u takvim prilikama znaju reći uobičajeno dobronamjerni savjet "Ma pusti budale, bolje se s njimane petljati.."

Ali ako svi pustimo budale i prepustimoim igralište zdravog razuma, javnog prostora i politike, budale će uskoro početi određivati pravila a mi ćemo stajati sa strane i čuditi se kako nas je sve manje i manje... a ako se ja nećuuhvatitiu koštac s budalama, tko će, jer budimo iskreni za to ipak trebaš malo biti i budala :)

VIDEO: Šprajcu 2018. godine pripao Zlatni Studioza najboljeg TV voditelja godine

Biti opinion maker je, pretpostavljam, u nekim situacijama teret jednako kao i privilegija, jeste li se ikad pitali - jesam li pogriješio?

To se pitam gotovo svakodnevno, ali stvarnost i događaji mi gotovo svakodnevno govore da sam bio u pravu. Iskreno, nekad bi mi bilo draže da sam pogriješio u procjeni ili kritici i da su stvari bolje nego što se čine, ali nažalost nisu. Društvo, politiku i javne poslove preuzima sve više šarlatana, morona konformista i oportunista. Kao Hrvatskas takvima nećemobaš daleko dogurati, ali kao pojedinci sigurnohoćemo, od Irske do Amerike.

Postoje li trenuci u vašoj karijeri za koje kažete 'e ovo mi je najbolji trenutak' i 'ovo mi je najgori trenutak'? Žalite li zbog čega?

Priičnosam siguran da moj najbolji trenutak, ali i moj najgori trenutak još nisu došli. I cijela karijera i svaki dan na poslu mi se zapravo događa u tom očekivanju da se jedan ili drugi trenutak tek trebaju dogoditi, možda baš danas ili sutra. S jedne strane, to donosi stres, strah, nervozu i opsesivno kompulzivan odnos prema poslu a s druge strane energiju, strast, pozitivu i sreću jer sreća je najveća dok se čeka. :)

VIDEO: Incident na snimanju uživo RTL Direkt specijala 2019. godine, umiješala se i policija: Što to ova dvojica rade?

RTL Direkt je u protekle dvije godine doživio neke promjene. Sad je uz vas voditeljica i Mojmira,kako se ona dogodila i kako je ocjenjujete?

Pročitajte još
Potraga, RTL Direkt i Danka Derifaj nominirani za Večernjakovu ružu!

Mislim da svatko tko je ostvario neki zamjetan profesionalni uspjeh oko sebe mora stvaratitim i prepoznati ljude koji će taj uspjehnastaviti i kad njega više ne bude. RTL Direkt je formatiran i napravljen po mojoj mjeri, ali se u tu mjeru moguuklopiti i mnogi drugi koji imaju autorsku strast, osobnost i energiju koja dopire do publike. Među takvima sam prepoznao i Mojmiru i predložio joj da me mijenja kad me ne bude i evo polako je od povremene zamjene postala punopravni voditelj Direkta i čini mi se da je u potpunosti opravdala povjerenjekoje smo joj ukazali, o čemu također govori i još jedna velika nagrada publike - Večernjakova ruža. Sad je na njoj da tim stečenim kapitalom i povjerenjem koje ima kod gledatelja pažljivo upravlja i siguran sam da neće iznevjeriti.

VIDEO: Šprajc 2020. godine osvojio Ružu za TV osobu godine

Ali RTL Direkt je mnogo više i od Mojmire i od mene, tu je prije svega silna profesionalna energija naše reporterke Kristine Čirjak , ali i Darinke Trgo , koja je u dvije godine RTL Direkta postala profesionalac u rangu najiskusnijih znalaca i, dakako, našeg predanog urednika Ivana Skorina , koji u potrazi za novim informacijama i osebujnim pristupom svakoj emisiji da poseban pečat. Kroz emisiju je prošlo još mnoštvo drugih izuzetno kvalitetnih i novinara i producenata i urednika, da spomenem samo DankuDerifaj za koju navijamo da se ove godine takođerokiti Večernjakovom ružom kao najbolja TVnovinarka. Glasajte za Danku, glasajte za Direkt, glasajte za Mojmiru, glasajte za mene, glasajte za Zlatni Studio, glasajte za Večernjakovuružu, svaki je glas na neki način glas za tu sjajnu ekipu ljudi.

VIDEO: Na četvrtoj dodjeli najveće medijske nagrade Zlatni Studio 2021. godineRTL-ovci ponovno slavili

I naposljetku, imate li neke nove planove i ciljeve s RTL Direktom ili osobno za godinu pred nama?

O da, 2022. će za mene profesionalno biti posebno izazovna, možda i najizazovnija dosad. Nakon RTL Direkta, s kojim sam postigao sve što se u televizijskoj karijeri može postići i osvojio sve što se može osvojiti, došao je red na novi programski projekt koji bi kao svojedobno i RTL Direkt trebaobiti nešto potpuno drugačije u našem Informativnom medijskom prostoru. Ne mogu još otkrivati detalje, ali opet je riječ o projektu koji će biti prilagođen mome uvrnutom pogledu na ljude i aktualne događaje, ali mnogo zahtjevnijem nego što je to Direkt. Izuzetno me veseli, ali me istodobno i prilično plaši jer je teren nepoznat i vjerojatno prepun mina, ali vrijeme je da se krene dalje i da se pomakne još jedna granica. Uostalom, ja sam od onih koji će radije poginuti u jurišu nego uvenuti u sigurnom zaklonu. :)

Za RTL-ova lica i emisijemožete glasati:

RTL DIREKT -RUZA2021 45

SMS-om na broj 60 085(glasač mora prvo upisati ključnu riječ RUZA2021, te nakon razmaka broj kategorije i broj osobe za koju glasa. Npr. ako glasa za kategoriju 3 i osobu pod rednim brojem 2, poruka glasi : RUZA2021 32). Cijena SMS poruke iznosi 2,40 kn (uključen PDV). Operater usluga s dodanom vrijednosti : MOJ TELEKOM D.O.O., TRG KREŠIMIRA ĆOSIĆA 11, ZAGREB, MB 02497913, TEL. 01/3659-058.

–telefonom na broj 065 900 900(Po pozivanju treba slijediti govorne upute za glasovanje: prvo se bira broj kategorije za koju glasa, a zatim broj osobe. Cijena po pozivu iz fiksne mreže je 1,50 kn (uključen PDV) , a po pozivu iz mobilne mreže 2,40 kn (uključen PDV). Operater usluga s dodanom vrijednosti: MOJ TELEKOM D.O.O., TRG KREŠIMIRA ĆOSIĆA 11, ZAGREB, MB 02497913, TEL. 01/3659-058.

–kuponom koji će izlaziti u Večernjem listu, u prilogu Večernjeg lista – Ekran, te u Večernjakovim magazinima – Living, Diva, Slano&Slatko i Ordinacija. Kupon će biti potrebno ispuniti traženim podacima i poslati poštom na adresu: Večernji list d.o.o. Večernjakova ruža 2021. nagrađuje p.p. 915 10001 Zagreb.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.