Četvrtog dana 'Večera za 5 na selu' Vedran je pripremio desert iz bilježnice svoje prabake – kolač 'Vratolomija' očito je toliko fin da se u njegovoj obitelji jede generacijama.
SASTOJCI:
BISKVIT
Jaja - 3 komada
Šećer žlice – 5
Žlice tople vode – 3
Brašna žlice- 3
Kakao žlice – 3
prašak za pecivo
PRELJEV
mlijeko - 500 ml
Nescafe ili Nesquik žlice – 2
BIJELA KREMA
Mlijeko- 600ml
Šećer žlice – 5
Gustin žlice – 6
Vanilin šećer vrećice – 2
Bijela čokolada – 20g
Maslac – 150g
TAMNA KREMA
Tamna čokolada – 200g
Mliječna čokolada – 100g
Slatko vrhnje – 5 dcl
PRIPREMA:
Za biskvit, umutiti pjenasto jaja i šećer, dodati vodu pa još malo mutiti. Dodati sve ostale sastojke koje smo promiješali, mutiti tek toliko da se ujednače sastojci. Peći na 180 stupnjeva oko 20 minuta u limu 20x30. Pečeni biskvit preliti preljevom (u vrelo mlijeko dodati Nesquik, dobro izmiješati). Za bijelu kremu odvojiti par žlica mlijeka da se umuti gustin. Preostalo mlijeko staviti kuhati sa šećerom, kad provre dodati gustin. Miješati par minuta, u vruće umiješati bijelu čokoladu i vanilin šećer. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. U prohlađenu kremu umiješati izrađeni maslac. Za tamnu kremu staviti slatko vrhnje na tihu vatru, dodati obje vrste čokolade i miješati dok se ne istope. Ostaviti da se hladi barem dva sata. Posložiti biskvit, bijelu kremu pa tamnu kremu. U slast!