Priča trideset trogodišnjeg Kristijana Benića jedna je on onih o kakvoj sanja gotovo svaki amaterski kuhar. Interes i strast prema hrani i kuhanju Kiki je pokazao već od malih nogu kada je gledao pokojnog djeda kako kuha čobanac te je volio s njim biti na kolinju. Osim toga, uvijek je promatrao mamu kako eksperimentira u kuhinji pa je s godinama razvijao i svoje vlastito kulinarsko iskustvo koje je široj publici odlučio pokazati u popularnom showu 'Tri, dva jedan – kuhaj!' iz kojeg je izašao kao pobjednik četvrte sezone te je nakon toga krenula njegova gastro avantura.
Iako je rodom iz Baranje, točnije iz Belog Manastira, Kristijan trenutno živi u mjestu Kukci od petstotinjak stanovnika, pokraj Poreča u Istri. Ovaj baranjski Istrijan priznaje kako se vrlo brzo udomaćio u Istri i prilagodio načinu života, ali i kuhinji koja se dosta razlikuje od one koju pamti iz djetinjstva.
Brzo sam se navikao na život u Istri i volim Istru, volim otvorene i komunikativne ljude kakvi su Istrijani, a volim i njihovu kuhinju. U Istri sam otkrio i neke nove namirnice te ih naučio pripremati, poput poznatih i meni omiljenih tartufa, zatim divljih šparoga ili, pak, morskih plodova. No ipak se uvijek rado vraćam u rodni Beli Manastir kod svoje bake,gdje moj otac svake godine kupi svinju od koje radimo tradicionalne suhomesnate proizvode – kulen, kulenovu seku, čvarke...", nabraja Kristijan, a na pitanje koja mu je kuhinja draža, jednostavno odgovara – obje!
Ne mogu izdvojiti dražu kuhinju i odlučiti se samo za jednu, podjednako volim i istarsku i baranjsku kuhinju. Od Istre najviše volim jesti i pripremati jela s tartufima, a od Baranje najviše volim čobanac i to po recepturi mog pokojnog djeda koji me naučio raditi čobanac. Recept sam uspio sačuvati do danas i uvijek po njemu kuham, no to je obiteljska tajna pa ne mogu baš sve otkriti, ali otkrit ću vam jednu caku – meso je najbolje soliti pred kraj", otkriva Kiki, koji u svom kuhanju rado spaja okuse Istre i Baranje, a to će pokazati i u prvom tjednu showa 'Večera za 5 na selu'.
Kristijanu je ovo drugo iskustvo u kulinarskom showu, a nakon pobjede u 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' dobio je mnoge pozive za sudjelovanje na raznim gastro festivalima te se time bavi i dandanas. Najdraži festivali su mu oni u Istri ili Baranji pa se Kristijana tako može sresti na palačinkijadi u Pazinu, festivalu pašte u Žminju, brudetijadi u Funtani ili pak fišijadi u Belom Manastiru. Na tim festivalima često sretne i Vladimira Pantovića – Pantu i Jasnu Matić, također natjecatelje iz 'Tri, dva, jedan – kuhaj' te njegove konkurente u istarskom tjednu 'Večere za 5 na selu'.
S Jasnom je postao dobar prijatelj kada ga je nazvala i zamolila da nju i prijateljicu Denis priprema za show 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' te su tako ostali u kontaktu i često se druže i zajedno kuhaju.
Osim što kuha po festivalima, Benić tijekom ljetne sezone kuha i za turiste u vlastitom domu te im večeru poslužuje u svom prekrasnom vrtu u Kukcima.
Princip je jednostavan, turisti me nađu preko stranice EatWith, naruče jela i kupe namirnice koje žele da im ja prirpemam i onda dođu kod mene na večeru. Najviše traže da im pripremam steakove i istarske specijalitete na moderan način. Dolaze mi turisti iz cijele Europe – Islanda, Španjolske, a najviše Njemačke i Slovenije, no i Hrvati. To su obično grupe od nekoliko ljudi te cijena varira od 15-200 kuna po osobi, a ja im pripremim večeru u sljedovima i dobrim istarskim vinom", otkriva Kristijan kojemu to nije izvor zarade već samo neka vrsta hobija, prikupljanje iskustva i poznanstava.
Sa svakom ekipom koja je jela kod mene ostao sam dobar i to je ono što mi najviše vrijedi – iskustvo i nova prijateljstva", zaključuje Benić, koji osim tog projekta, trenutno radi na još jednom.
Trenutno ste me ulovili u pripremanju lungića, ali osim toga, uskoro pokrećem vlastitu online školu kuhanja za početnike. Trenutno smo u pilot fazi u kojoj s prvom grupom polaznika isprobavam kako sve funkcionira, ali za sada sve ide u dobrom smjeru i vjerujem da ću na jesen moći pokrenuti svoju školu. Princip je i tu jednostavan, kuham u udobnosti svog doma, snima me kamerman te tako komuniciram sa svojim polaznicima koji u kuhinji imaju laptop i prate moje korake, ali i postavljaju pitanja. Na taj način svi štedimo vrijeme na odlazak u škole kuhanja te sve radimo na poznatom teritoriju, u vlastitoj kuhinji. Za sada imam u planu samo školu za početnike, a nakon toga možda pokrenem i srednji stupanj i podignem sve to na viši nivo. Vidjet ćemo što će biti, ali jako se veselim novim izazovima", zaključuje Kiki.
Hoće li Kristijan pobijediti i u ovom showu i što će ovaj baranjski Istrijan pripremiti svojim gostima, pogledajte u showu 'Večera za 5 na selu', koji počinje u ponedjeljak, 27. svibnja u 21 sat na RTL-u!