Zdenka Jakus ima 48 godina i dolazi iz Žminja, točnije malog mjesta Vlašići, koje broji samo pet obitelji. Radi kao operaterka na stroju u tvornici duhana već tridesetak godina i iznimno je aktivna u lokalnoj zajednici pa tako sudjeluje u organizaciji izložbe kaktusa, ali želi i oboriti Guinnessov rekord tako što će napraviti najveću pincu na svijetu.
Već nekoliko godina tu u Žminju radimo velike pince. Prošle godine sam napravila pincu od 27 kilograma, a ove godine od 31 kilogram. Htjeli smo oboriti Guinnessov rekord, ali zasad nam to još uvijek iziskuje previše papirologije. Jako sam ponosna na to, ja sam tu pincu mijesila sama svojim rukama, bilesu pune karijoletijesta. Od devet ujutro do 17 sati poslijepodne radili smo na toj pinci i sve dok je nisam prerezala, nisam znala je li ispala dobro", objašnjava Zdenka, koja se jako trudi njegovati tradiciju.
Odrasla u velikoj seoskoj obitelji
Mene su kuhanju učile mama i nona. Više nona jer je ona bila zadužena za to svaki dan dok je mama bila u polju i radila. Odrasla sam u velikom selu Damjanići, u velikoj obitelji, a osim što imam sestru blizanku, imam još jednu sestru te tri brata. Mama je radila u polju, tata u rudniku, a s nama su svaki dan bili nona i nono, koji su živjeli s nama. Tu kod nas na selu se živjelo skromno i radišno, ali lijepo i veselo. Uvijek se znalo tko što radi, tko ide s mamom u polje, tko se brine oko kokoši, janjića i ostalih životinja...", kaže Zdenka koja je rano ostala bez mame pa je uz baku naučila sve poslove vezane uz imanje.
Foto: Turistička zajednica općine Žminj
Ja sam seljačko dijete, danas najviše volim jesti jela na žlicu, tako smo odrasli. Nedjeljom bismo jeli tjesteninu, nekad bi seza blagdane imalo bogatiji ručak s nekim komadom mesa, to se inače čuvalo za težake koji naporno rade. Recimo, ulje smo kupovali da ga isto imamo za posebne prilike, a sve smo spravljali na svinjskoj masti. Nju i suho meso smo radili od svinja koje smo sami uzgajali. Imali smo i kokoši pa bi prodali jaja, a od jaja bi kupili šećer i kavu. Tako je tad bilo, danas imamo svega pa ne znamo koliko smo sretni", zaključuje.
Selo sa 5 obitelji
U njezinu selu živi samo pet obitelji, a ona živi u kući s tri odrasla sina – Mirkom, Stivom i Miranom. Oni imaju svoje poslove, ali svi mi pomažu oko poslova na imanju. Jako su mi veliki oslonac", kaže ponosno mama Zdenka. Kako je zaposlena, nema vremena za uzgajanje domaćih životinja, no zato je ponosna na svoje poljoprivredno blago, cvijeće i divan dom.
Foto: Turistička zajednica općine Žminj
Najveća joj je želja pokazati pravu ljepotu Istre, njenu kulturu i baštinu pa pomaže žminjskoj turističkoj zajednici, sudjeluje u raznim manifestacijama i izložbama. Ja sam već osam godina inicijator izložbe sukulenata i kaktusa tu u našoj Općini koja to organizira zajedno s Turističkom zajednicom. Jako to volim raditi i u tome sudjelovati. Na izložbu nam dolaze ljudi iz cijele Hrvatske i baš bude lijepo", objašnjava.
Foto: Turistička zajednica općine Žminj
'Opet bih se prijavila u neki kulinarski show'
U njezinoj kuhinji naglasak je na zdravoj hrani i domaćim tradicionalnim jelima, a to će gledatelji moći vidjeti već idućeg tjedna u 'Večeri za 5 na selu'. Prvo kad sam došla na snimanje mislila sam si: 'Bože, gdje sam ja to došla?!', oni se neki već poznaju, sudjelovali su u kulinarskim emisijama... Ali onda sam si rekla 'Ma ja ću biti ono što jesam pa što bude! I bilo mi je baš lijepo, moram vam reći da bih se opet prijavila u taj ili neki sličan kulinarski show", zaključila je Zdenka.
Zdenku gledajte u 'Večeri za 5 na selu' od ponedjeljka do četvrtka u 21 sat te u petak od 20 sati na RTL-u!