Večera za 5 na selu

Kuhar Božo otkrio nam tajnu svog prefinog deserta - ružica od lisnatog tijesta s jabukama

Božine ružice od lisnatog tijesta s jabukama osvojile su gledatelje i kandidate. Evo i recepta

RTL.hr
04.01.2023 18:00

Ružice od lisnatog tijesta s jabukama na prošlotjednoj 'Večeri za 5 na selu' svidjele su se gotovo svima. Kuhar Božidar je većinu kandidata razočarao s ostalim jelima i ponovno nije pobijedio, ali kako se kaže - bitno je sudjelovati! S nama je podijelio svoj recept za fenomenalan desert.


'Blagdansko iznenađenje' – ružice od lisnatog tijesta s jabukama

Sastojci:

2 pakiranja gotovog lisnatog tijesta

3 jabuke

8 žlica pekmeza od jabuke ili marelice

1 limun

100 g šećera u prahu

Cimet

Priprema:

Jabuke prepolovite, izvadite koštice te ih narežite na tanke ploške (oko 2 mm debljine).

Lisnato tijesto izrezati na 6 jednakih traka. Svaku traku premazati sa malo pekmeza. Ploškice jabuka slagati cijelom dužinom trake kao crijep (da se malo preklapaju) tako da zaobljena strana koja ima koricu malo viri sa trake tijesta. Znači, otprilike polovica trake će biti sloboda. Slobodni dio tijesta preklopiti preko ploškica koliko ide i lagano pritisnuti prstima. Posipati s malo cimeta. Tako formiranu traku sa jabukama pažljivo zarolati. Trebali biste dobiti oblik ružice. Sve ponoviti i sa drugim dijelom tijesta.

Formirane ružice slagati u kalup za muffine koji ste prethodno dobro namastili i pobrašnili. Iako je lisnato tijesto dovoljno masno samo po sebi, voće će pustiti sok tijekom pečenja, pa će se ružice jako zalijepiti za kalup ako ga dobro ne namastite i pobrašnite! Možete se poslužiti i papirnom košaricom za muffine. Formirane ružice od jabuka i lisnatog tijesta peći u pećnici zagrijanoj na 190*C 35-40 minuta. Pečene ružice posipati šećerom u prahu i poslužiti.

Prijavite se u show 'Večera za 5 na selu ', a ako vaše kulinarske vještine budu bolje od vaša četiri konkurenta - čeka vas vrijedna nagrada, no ni ostali neće kući praznih ruku!


Pogledajte proglašenje: