Jesenski užitak
Sastojci:
Tijesto
250 g brašna
125 g maslaca + za namastiti kalup
50 g šećera
1 jaje
prstohvat soli
Krema
ribana korica 3 limuna
150 ml svježeg limunovog soka od 3-4 limuna
sok jedne naranče + voda tako da bude 200 ml tekućine
125 g šećera
40 g škrobnog brašna
100 g maslaca
3 velika žumanjka i 1 veliko jaje
Meringa
3 velika bjelanjka
180 g šećera
1 žlica škrobnog brašna
Upute:
Tijesto
Pomiješati sve sastojke osim jaja pa ih ručno miješati dok se ne dobije mrvičasta smjesa. Zatim dodati jaje, prebaciti na lagano pobrašnjenu površinu i umijesiti prhko tijesto. Dosta je masno i mekano, nemojte dodavati puno brašna već samo koliko je dovoljno da se ne lijepi. Mijestiti što kraće.
Kalup za pitu premazati maslacem. Tijesto razvaljati na debljinu 2-3 mm i veličinu kalupa pa pažljivo prebaciti i utisnuti u kalup. Ako negdje pukne, zakrpati ga ostacima tijesta koje je skinuto s rubova kalupa. Prekriti aluminijskom folijom i hladiti u hladnjaku 1 sat, ili zamrzivaču 20 minuta.
Hladno i stisnuto tijesto izbodite vilicom pa pecite prekriveno folijom u pećnici prethodno zagrijanoj na 200C oko 10 min. Zatim skinite foliju i pecite još oko 10 min tj. dok ne dobije malo boje. Izvadite iz pećnice, temperaturu smanjite na 180 stupnjeva.