Večera za 5 na selu

Mljac, mljac: Donosimo recept Mareline domaće torte

Marelina domaća torta osvojila je gledatelje, a mi donosimo recept

RTL.hr
12.02.2023 16:00

Jesenski užitak

Sastojci:

Tijesto

250 g brašna

125 g maslaca + za namastiti kalup

50 g šećera

1 jaje

prstohvat soli

Krema

ribana korica 3 limuna

150 ml svježeg limunovog soka od 3-4 limuna

sok jedne naranče + voda tako da bude 200 ml tekućine

125 g šećera

40 g škrobnog brašna

100 g maslaca

3 velika žumanjka i 1 veliko jaje

Meringa

3 velika bjelanjka

180 g šećera

1 žlica škrobnog brašna

Upute:

Tijesto

Pomiješati sve sastojke osim jaja pa ih ručno miješati dok se ne dobije mrvičasta smjesa. Zatim dodati jaje, prebaciti na lagano pobrašnjenu površinu i umijesiti prhko tijesto. Dosta je masno i mekano, nemojte dodavati puno brašna već samo koliko je dovoljno da se ne lijepi. Mijestiti što kraće.

Kalup za pitu premazati maslacem. Tijesto razvaljati na debljinu 2-3 mm i veličinu kalupa pa pažljivo prebaciti i utisnuti u kalup. Ako negdje pukne, zakrpati ga ostacima tijesta koje je skinuto s rubova kalupa. Prekriti aluminijskom folijom i hladiti u hladnjaku 1 sat, ili zamrzivaču 20 minuta.

Hladno i stisnuto tijesto izbodite vilicom pa pecite prekriveno folijom u pećnici prethodno zagrijanoj na 200C oko 10 min. Zatim skinite foliju i pecite još oko 10 min tj. dok ne dobije malo boje. Izvadite iz pećnice, temperaturu smanjite na 180 stupnjeva.