PREDJELO: Male krafnice
SASTOJCI:
2 jaja
malo soli
2 jogurta
1/2 pr.pecivo
brašna šalica i pol cca
malo ruma
Kvasac dodaju mlaku vodu, dodajpola žličice šećera i jednu žličicu brašna pa dobro pomiješaj. Pustida se diže barem 15 minuta. Kada se kvasac dignuo, dodajmu brašno i jogurt, a zatim sve začinite sa soli. Zamijesimekano tijesto i pustida se diže barem sat vremena. U dubljoj zdjeli zagrijulje i pomoću žlice ubacujtijesto. Pecidok uštipci ne poprime lijepu zlatnu boju. Prebacina papirnate ubruse kako uštipci ne bi bili premasni. Dodajsoli po potrebi.
GLAVNO JELO: Riječna, brza pjegica :
SASTOJCI
Riba
Limun
Bijeli luk
Peršin
Bijelo vino
Sol
Maslinovo ulje
Od ovih sastojaka napraviti marinadu za ribu
Priprema:
Pastrvu zarežite do kosti na nekoliko mjesta ne leđnoj strani te u proreze stavite ploške limuna.
Pokapajte pastrve maslinovim uljem i limunovim sokom i stavite na trbuh u nauljenu posudu za pečenje.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 C oko 20-25 minuta. Pečenu pastrvu prelijte mješavinom nasjeckanog češnjaka i peršina i poslužite. Poslužite uz blitvu s krumpirom.
DESERT: Slatka Una
SASTOJCI
TIJESTO:
400gr.brašna
Malo tople vode
Soli
NADJEV:
1kg svj.sira
3 jaja( žumanjka)
2 žl.vrhnja
Koricu limuna naribati
2 van.šećera
Šećer 2 žl.cca
Priprema:
Stavite brašno u dublju zdjelu, dodajte sol i promiješajte. Odmjerite vodu, dodajte žličicu ulja i kap-dvije octa pa izmiješajte. Ulijte vodu u brašno, izmiješajte i umijesite glatko elastično tijesto.
Tijesto prerežite po pola pa od svakog dijela formirajte kuglu koju premažite s malo ulja. Pustite tijesto da pokriveno i na toplom odmori oko 30 minuta.
Napravite nadjev: u zdjeli izmiješajte svježisir, kiselo vrhnje, šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna i jaja.
Na lagano pobrašnjenom stolnjaku razvaljajte tijesto. Potom ga malo nauljite, nauljite ruke i razvucite tijesto što je tanje moguće.
Po tijestu rasporedite polovicu nadjeva od sira pa uz pomoć stolnjaka savijte savijaču.
Nauljite pleh za pečenje pa prebacite savijaču u pleh i složite je u formu slova U. Isto napravite i s drugim dijelom tijesta. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 45 minuta, odnosno dok savijača ne poprimi lijepu zlatnu boju. Izvadite savijaču iz pećnice i pustite je da se ohladi. Posipajte savijaču šećerom u prahu, narežite na manje komade i poslužite.