PREDJELO: JEDNOSTAVNO DALMATINSKO
Sastojci:
4 konzerve tunjevine
4 zdenka sira
1 i pol žlica majoneze
1 i pol žlica senfa
1 dcl maslinovog ulja
Sol
Papar
PRIPREMA:
Sve navedene sastojke staviti u blender jedan po jedan. Mikasti dok se ne dobije homogena smjesa. Potom smjesu staviti u frižider i ohladiti.
GLAVNO JELO: SOČNO I SLASNO IZ ZEMLJANE POSUDE
Sastojci:
1 kg krumpira
2 kg hobotnice
2 dcl maslinovog ulja
2 dcl bijelog vina
1 pešin
4 češnjaka
1 luk
Sol
Papar
PRIPREMA:
Hobotnicu odmrznite na sobnoj temperaturi pa je stavite u veći lonac bez dodavanja ikakve tekućine na jaku vatru i poklopite. Hobotnica će pustiti svoj sok u kojem će se kuhati. Okrenite hobotnicu nekoliko puta tijekom kuhanja, a kuhajte je u pokrivenom loncu dok sva tekućina ne ispari. Krumpir očistite i narežite na malo deblje ploške, začinite solju, paprom, te poslažite u posudu za pečenje.Najbolje bi koristiti zemljanu posudu s poklopcem jer hobotnica tijekom pečenja treba biti poklopljena. Ako nemate posudu za pečenje s poklopcem, možete obični posudu za pečenje prekriti aluminijskom folijom.Na krumpir stavite hobotnicupa poklopite posudu i pecite na 150 stupnjeva 1, 5 sat. Hobotnicu povremeno okrenite tijekom pečenja.U lonac u kojem se kuhala hobotnica, na ljubičasti talog dodajte malo maslinova ulja, pa na laganoj vatri kratko popržite češnjak.Ulijte vino i peršin pa popaprite po vlastitom ukusu. Uz stalno miješanje kuhajte na laganog vatri dok se talog posve ne rastopi u vinu. Kada krumpir omeša, izvadite posudu za pečenje iz pećnice, prelijte sadržaj iz lonca po hobotnici i povrću te vratite posudu u pećnicu bez pokrivanja. Pecite još 10-ak minuta, koliko je potrebno da se krumpir zapeče i upije preljev. Poslužite toplo uz salatu po želji.
DESERT: IZ DUBROVAČKOG KRAJA
Sastojci:
6 jaja
6 žlica šećera
1/2 litre mlijeka
Pola limuna
1 dcl ruma
Vanilin šećer
PRIPREMA:
Šećer prokuhajte u mlijeku i ohladite. Umutite jaja, mlijeko, šećer te dodajte ribanu koricu limuna i vanilin-šećer. Karamelizirajte 5-6 žlica šećera i pažljivo ih razlijte po stranama kalupa. Pričekajte da se karamel ohladi.U kalup ulijte smjesu i pecite oko 45 min na 150 C.Ohlađenu rožatu stavite u hladnjak, a poslužite je na plitkom tanjuru. Ponudite je uz karamel-sirup ili šlag.