PREDJELO:
Podravski zalogajčić
2 bunceka, papar
Umak : 2 žličice hrena
2 žličice vrhnja
1kiseli krastavac
Malo soli
Pivsko tijesto: 5 žl. brašna
2 jaja
sol, papar
1 dcl piva
Ulje za prženje
Priprema:
Buncek skuhati, odvojiti od kože i kosti i narezati na 10 većih komada. Začinite mljevenim paprom.
Pripremite pivsko tijesto.
Komade bunceka uvaljajte u brašno, namočite u pivsko tijesto i pecite u dubokoj masnoći.
Pečene izvadite na papirnati ubrus da upiju suvišnu masnoću i poslužite s umakom od hrena
Tijesto:
Odvojite žumanjke od bjelanjka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Zatim na snijeg od bjelanjaka, u istu posudu, dodajte žumanjke, brašno, sol i pivo. Sve zajedno lagano izmiješajte mikserom na najmanjoj brzini ili mutilicom za jaja.
Umak:
Sitno naribajte krastavac, pomiješajte s hrenom i kiselim vrhnjem te začinite solju i paprom.
Ja obično poslužim umak posebno, a kao prilog dodam crvene paprike koje sam prethodno posolila, prepržila na grilu i marinirala nakon toga u ulju i češnjaku.
GLAVNO JELO
Kraljevski koprivko
3 svinjske pisanice
Mlada kopriva – 30-ak listova
Krušne mrvice
Bjeljanjak
Podravski špek
Sol, papar, mješavina začina
Tjestenina – špagete
2 jaja, sol, mješavina začina
250 gnaribanemozzarelle
2 dcl vrhnja za kuhanje
Cherry rajčica, ulje
Muškatna bundeva, sol, papar
Maslac
Vrhnje za kuhanje
Priprema:
Meso očistiti od svih žilica i masnoća, odvojiti vrhove pa lagano prerezati i istući. Koprivu dobro oprati, najbolje izblendati da se dobije krema. Bjelanjak lagano istući pa mu dodati koprivu, začiniti po želji pa zgusnuti krušnim mrvicama.
Svinjsku pisanicu staviti na alufoliju na koju smo prethodno uredno poslagali podravski špek (bez kože I hrskavice!)
Namazati smjesu od koprive pa lagano sve zarolati. Dobro zatvoriti foliju i staviti peći u pećnicu na 180 stpnjeva 45 minuta. Prije odmatanja ostaviti da odstoji barem 15 minuta.
Špagete skuhatii ostaviti malo ohladiti. Istući jaja koja su posoljena, dodati špagete, ribani sir ivrhnje za kuhanje. Sve zajedno zapećiu pećnici na 200 stupnjava cca 20-ak minuta.
Cherry rajčice oprati i prepržiti na ulju.
Muškatnu bundevu skuhati, posoliti, dodati malo maslaca i vrhnja za kuhanje. Lagano prokuhati.
Najbolje poslužiti uz zelenu salatu.
DESERT
Juha od vojvode
SASTOJCI:
5 žumanjaka
120 gšećera
500 gmascarpone sira
250 ml slatkog vrhnja
24 piškote(2 X 12kom)
300 ml ohlađene instant-kave
50 ml ruma
1 žlica ekstrata od vanilije
kakao za posipati
PRIPREMA KOLAČA KORAK PO KORAK
1. Prvo pripremite instant-kavu, tako da se može hladiti dok radite ostalo.
2. U žumanjke dodajte šećer i izmiksajte.
3. Na pari miješajte žumanjke 15-20 minuta, zatim ostavite da se dobro ohlade.
4. Ohlađene žumanjke prebacite u veću zdjelu i dodajte mascarpone sirte kratko sjedinite.
5. Posebno u slatko vrhnje dodajte ekstrakt od vanilije i izradite u čvrsti snijeg, ali pripazite da ne premutite, znači čim očvrsne, to je to.
6. Slatko vrhnje dodajte u žumanjke i Mascarpone, špatulom lagano sve sjedinite.
7. U pripremljenu i ohlađenu kavu dodajte rum.
8. Pola piškota kratko umačite u kavu i slažite na tacnu.
9. Pola kreme rasporedite po piškotama.
10. Ostatak piškota ponovo kratko umačite u kavu i poslažite preko kreme.
11. Preostalu kremu premažite preko piškota i zagladite bočne stranice.
12. Stavite kolač u frižider najmanje osam sati.
13. Prije rezanja kolač pospite kakaom.