Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
VJEŠTINA ZLATA VRIJEDNA

Antonija pokazala kako očistiti grdobinu: 'Nemam problema s prljanjem ruku jer sam cijeli život navikla na mi...

Umjesto klasičnog dalmatinskog brudeta, Antonija je otkrila jedan "svoj" recept koji je se generacijama prenosi u njenoj obitelji

RTL.hr/ 3.12.2022. u 7:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako pitate svestranu turističku djelatnicu Antoniju Pedišić iz Primoštena, ona se bavi svime. zahvaljujući pomoći njezine obitelj, supruga i dva sina, uspješno vode dva privatna poduzeća, jedno ribarsko, a drugo turističko. Ova 51-godišnjakinja za sebe kaže kako je vrijedna, vesela i optimistična osoba koja svoje slobodno vrijeme ispunjava odlascima na folklor, pjevanje u klapi, trčanje, bicikliranje i vježbanje pilatesa. U RTL-ov kulinarski show 'Večeru za 5 na selu' prijavila se zbog druženja, dobre zabave i zanimljivog iskustva. S obzirom na sve što znamo o Antoniji, bilo je jasno kako je privlače okusi i mirisi mediteranske kuhinje.

Antonija je sišla s broda na kojem priprema večeru i svratila do onog manjeg, ribarskog u kojem je njen suprug čuvao grdobinu od gotovo tri kilograma samo za ovu posebnu priliku. Iako se očekivalo puno više ribe na brodu, Antonija je pojasnila kako se suprug s brodom sinoć vratio, a danas nije isplovio jer je bilo jugo.

Tada je posljednja ovotjedna domaćica pripremila počela pripremati brudet od grdobine na primoštenski način. Prema njenim riječima, ljudi kada prave brudet, stavljaju luk, češnjak, peršin i ostalo, dok Primoštenci to sve stavljaju: "u ledeno, dobro izmiješaju da se svi sastojci spoje i onda na vatru. Samo tresemo lonac da se ne bi zalijepilo ili zagorjelo", dodala je.

Priznala je Antonija da nije nimalo lako očistiti grdobinu. Prvo se, kako ona kaže, mora oguliti kompletnu ribu - glavu i rep, a onda slijedi vađenje škrga i skidanje oštrih zubi. "Ružna je, ali je super za jesti. Zovu je vražja mater, rošpa, grdobina… ", misli Antonija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mišela je rekla kako to inače muškarci rade, ali s njom se ne bi složila Radojka koja tvrdi da to uopće nije teško.

Kada je očistila grdobinu i stavila je u lonac, Antonija je dodala maslinovog ulja jer kod njih kažu da riba mora tri puta plivati - u moru, ulju i vinu. Ipak, posebne tajne za pravljenje brudeta nema jer ga svatko priprema na svoj način, a Antonija radi to po receptu svoje bake i majke. Nakon jedno sat, sat i pol vremena kuhanje, kad ostane samo polovica ovog umaka, brudet je gotov.

Upravo se čita

Image
SRETNO!

Dubrovački tjedan otvara Dubravko koji priprema teletinu: 'Naravno da očekujem pobjedu!'

Za prilog je pripremljena palenta koja vrhunski ide uz spomenuti brudet.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
VEČERAS OD 21 SAT

'Ljubav je na selu - specijal': Otkrivamo gdje je zločesti dečko Goran Špehar i što danas radi Jovičina Zagorka Mirjana!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba