Večera za 5 na selu

Antonio iz 'Večere za 5 na selu' pripremio je sjajna jela: Imamo njegove recepte!

Glavno jelo od veprovine i desert za igranje

RTL.hr
06.07.2022 12:45

Predjelo
Pogačica od čvaraka


Sastojci:
3 jaja
3 šalice ulja
3 žličice soli
2 žličice šećera
1 kvas
0 5 l mlijeka
400 g mljevenih čvaraka

Priprema
Zamijesiti tijesto na način da brašno pomiješate sa suhim kvascem, u sredini napravite zdzbinu te dodate mlijeko, šeće, sol, mast i jaje. Smjesu pokrijte krpom i ostavite da odstoji jedan sat.
Čvarke sameljete, najbolje na mašini, te dodatno posolite po želji. Tijesto razvaljajte te nadijev od iznljevenih čvaraka ravnomjerno posipajte po razvaljanom tijest. Tijesto preklopite preko nadijeva tako da je u obliku kvadrata radi lakšeg kalupiranja pomoću čašice s kojom radite krugove tijesta. Svaki krug premažite žimanjkom sa malo mlijeka. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 min.

Glavno jelo
Peka


Sastojci
1 kg teletine
0,75 dkg veprovine
0,75 dkg svinjetine
1 kg krumpira
4 mrkve
3 veće paprike
3 glavice luka
30 dkg šampinjona
1/2 celera
Peršin po želji
Sol i papar po želji

Priprema
Meso narežite na komade i natrljajte sa soli. Napravite marinadu od ulja i začina te ostavite meso u marinadi preko noći.
Narezano povrće i oguljeni krumpir kojeg ste prethodno narezali na četvrtine rasporedite po protvanu. Meso popikajte između povrća i sve skupa zalijte s malo ulja. Pazite na količinu ulja jer meso i povrće tokom pečenja pusti svoj sok.
Napravite žar te protvan stavite u ložište, poklopite pekom te zasipajte je žarom. Potrebno je svakih pola sata provjeriti peku kako se meso nebi osušilo. Sadržaj peke pecite oko sat i pol vremena.


Desert
Kremšnita sa jagodama


400 g lisnatog tijesta
20 dkg šećera
8 jaja
10 dkg brašna
10 dkg gustina
1,5 l mlijeka
1 vanilin šećer
Šlag
250 g Jagoda

Priprema
Zamrznuto lisnato tijesto ostavite da malo omekša. Obje kore lisnatog tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini.
Svaku stavite na papir za pečenje, probodite vilicom pa prebacite na drugu stranu lima. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 C i pecite 10-12 minuta, dok kora ne porumeni. Odvojite žumanca od bjelanaca. Od bjelanaca napravite čvrsti snijeg, a žumanca pomiješajte s 2 dl mlijeka, aromom vanilije i kukuruznim škrobom da dobijete glatku smjesu, bez grudica. Ostatak mlijeka stavite kuhati na vatru pa dodajte šećer i vanilin šećer. Kada mlijeko počne kuhati, polako umiješajte smjesu od jaja. Na dno protvana rasprostrite lisnato tijesto te ga prelijte sa napravljenim nadijevom. Kolač stavite u hladnjak da se ohladi. Prije posluživanja na vrh kolača stavite narezane jagode.