Predjelo
Pašteta od čvaraka
Sastojci
- 200 grama čvaraka
- 3 tvrdo kuhana jaja
- 3 kisela krastavca
- 1 glavica crvenog luka
- 2 češnja bijelog luka
- 2 žličice senfa
- 1 žličica majoneze
- sol i papar po potrebi
- baguette
Priprema
U blender staviti čvarke, samljeti ih što bolje, te dodati ostale sastojke
i nastaviti usitnjavati dok se ne dobije kompaktna smjesa. Dodati majonezu, senf, sol, papar po ukusu i dobro izmiješati. Ostaviti u frižideru da se dovoljno ohladi i poslužiti na kruhu.
Glavno jelo
Podravska juha
Sastojci
- 10 dkg hajdinske kaše
- manja glavica luka
- dva češnja češnjaka
- 40 kg krumpira
- 1 mrkva
- 2 lista lovora
- 1 jušna žlica ulja
- po ukusu sol, papar, vegeta
Priprema
Hajdinsku kašu ostavite preko noći u hladnoj vodi, a drugi dan je operite pod mlazom vode, te stavite kuhati u posoljenu vodu uz dodatak lovorovog lista. U međuvremenu dok se hajdinska kaša kuha, u loncu u kojem će te dovršavati juhu, na ulju lagano zažutite luk koji ste nasjeckali na sitne kockice, zatim dodajte češnjak, mrkvu koju ste narezali na tanke ploškice i krumpir narezan na kockice. Zalijte sa vodom i prokuhajte pet minuta. Zatim dodajte hajdinsku kašu zajedno s vodom u kojoj se kuhala, promiješajte, te dodajte začine i ostavite da se kuha dok krumpir ne omekša. Na kraju juhu posipajte sa sitno sjeckanim peršinom i tako je poslužite.
Pileći paprikaš sa rezancima od špinata
Sastojci
- 1 veća glavica luka
- 1 picek
- 3 mrkve
- 200 grama slatkog vrhnja
- korijen peršina
- celer
- mljevena slatka paprika
- sol i papar po želji
- vegeta
- kokošiji temeljac za juhu
- 1 dcl suncokretovog ulja
- oštro brašno i voda
Priprema
Povrće očistiti i narezati na manje komade. U većoj tavi staviti na ulju dinstati luk na laganoj vatri. Za to vrijeme izrežite piceka na komade. Kad se luk prodinstao i omekšao dodajte povrće. Kad i ono omekša i voda ispari dodajte meso. Poklopite i nek' se dinsta. Kad nestane tekućine dodajte temeljac po potrebi i ostavite kuhati oko sat vremena.
Pri kraju dodajte začine, jednu žlicu slatku crvenu paprike, sol, papar i vegetu po potrebi. Na kraju još zgusnite jelo. Umutite veliku jušnu žlicu do dvije brašna u šalicu od 2 dcl vode i promiješajte u šalici, pa dodajte u paprikaš zajedno sa slatkim vrhnjem. Ostavite da se kuha još 5 minuta.
Desert
Sastojci
- 300 grama pettit beure keksa
- 3 pudinga od vanilije
- 10 žlica šećera
- 1 litra mlijeka
- 200 grama maslaca
- 4 žlica kiselog vrhnja
- 500 grama jagoda
- 200 ml vrhnja za šlag
Priprema
U litru mlijeka zakuhati tri pudinga od vanilije, miješati par minuta dok se pudin ne zgusne, maknuti sa vatre, pa u vruću smjesu umiješati maslac, promiješati pjenjačom dok se krema potpuno nestopi.
Tada dodati vrhnje i sve ujediniti. Na kraju dodati sitno sjeckane jagode i umiješati u kremu s keksima. Preko ohlađenog kolača nanijeti posebno tučeno slatko vrhnje.