Večera za 5 na selu

Autohtoni podravski recepti: Evo što je domaćica Željka spremila u 'Večeri za 5 na selu'!

Domaćica je osim odlične atmosfere pripremila i odličnu večeru!

RTL.hr
19.05.2022 12:00

Predjelo

Pašteta od čvaraka

Sastojci

- 200 grama čvaraka

- 3 tvrdo kuhana jaja

- 3 kisela krastavca

- 1 glavica crvenog luka

- 2 češnja bijelog luka

- 2 žličice senfa

- 1 žličica majoneze

- sol i papar po potrebi

- baguette

Priprema

U blender staviti čvarke, samljeti ih što bolje, te dodati ostale sastojke

i nastaviti usitnjavati dok se ne dobije kompaktna smjesa. Dodati majonezu, senf, sol, papar po ukusu i dobro izmiješati. Ostaviti u frižideru da se dovoljno ohladi i poslužiti na kruhu.

Glavno jelo

Podravska juha

Sastojci

- 10 dkg hajdinske kaše

- manja glavica luka

- dva češnja češnjaka

- 40 kg krumpira

- 1 mrkva

- 2 lista lovora

- 1 jušna žlica ulja

- po ukusu sol, papar, vegeta

Priprema

Hajdinsku kašu ostavite preko noći u hladnoj vodi, a drugi dan je operite pod mlazom vode, te stavite kuhati u posoljenu vodu uz dodatak lovorovog lista. U međuvremenu dok se hajdinska kaša kuha, u loncu u kojem će te dovršavati juhu, na ulju lagano zažutite luk koji ste nasjeckali na sitne kockice, zatim dodajte češnjak, mrkvu koju ste narezali na tanke ploškice i krumpir narezan na kockice. Zalijte sa vodom i prokuhajte pet minuta. Zatim dodajte hajdinsku kašu zajedno s vodom u kojoj se kuhala, promiješajte, te dodajte začine i ostavite da se kuha dok krumpir ne omekša. Na kraju juhu posipajte sa sitno sjeckanim peršinom i tako je poslužite.

Pileći paprikaš sa rezancima od špinata

Sastojci

- 1 veća glavica luka

- 1 picek

- 3 mrkve

- 200 grama slatkog vrhnja

- korijen peršina

- celer

- mljevena slatka paprika

- sol i papar po želji

- vegeta

- kokošiji temeljac za juhu

- 1 dcl suncokretovog ulja

- oštro brašno i voda

Priprema

Povrće očistiti i narezati na manje komade. U većoj tavi staviti na ulju dinstati luk na laganoj vatri. Za to vrijeme izrežite piceka na komade. Kad se luk prodinstao i omekšao dodajte povrće. Kad i ono omekša i voda ispari dodajte meso. Poklopite i nek' se dinsta. Kad nestane tekućine dodajte temeljac po potrebi i ostavite kuhati oko sat vremena.

Pri kraju dodajte začine, jednu žlicu slatku crvenu paprike, sol, papar i vegetu po potrebi. Na kraju još zgusnite jelo. Umutite veliku jušnu žlicu do dvije brašna u šalicu od 2 dcl vode i promiješajte u šalici, pa dodajte u paprikaš zajedno sa slatkim vrhnjem. Ostavite da se kuha još 5 minuta.

Desert

Sastojci

- 300 grama pettit beure keksa

- 3 pudinga od vanilije

- 10 žlica šećera

- 1 litra mlijeka

- 200 grama maslaca

- 4 žlica kiselog vrhnja

- 500 grama jagoda

- 200 ml vrhnja za šlag

Priprema

U litru mlijeka zakuhati tri pudinga od vanilije, miješati par minuta dok se pudin ne zgusne, maknuti sa vatre, pa u vruću smjesu umiješati maslac, promiješati pjenjačom dok se krema potpuno nestopi.

Tada dodati vrhnje i sve ujediniti. Na kraju dodati sitno sjeckane jagode i umiješati u kremu s keksima. Preko ohlađenog kolača nanijeti posebno tučeno slatko vrhnje.