Večera za 5

Baranjski recepti iz 'Večere za 5 na selu': Zašto ovog vikenda ne biste napravili ukusni 'ćup...

Kandidati pošle sezone 'Večere za 5 na selu' između ostalog su pravili perkelte i paprikaše za svoja jela, a originalne baranjske recepte, koje možete i sami isprobati, donosimo u nastavku!

RTL.hr
13.03.2021 09:30

Ćup iznenađenja

Sastojci:

- 600 g graha

- 200 g mrkve

- 200 g peršina

- 300 g slanine ili suhog dimljenogmesa(buncek)

- 15 dkg paprike sitne slatke

- 5 dkh paprike sitne ljute

- 10 dkg soli

- malo mješavine začina

- Pola celera

- 3 glavice luka

- 3-4 češnja češnjaka bijelog luka

- 1 paprika slatka cijela

- listovi peršina (svežanj)

Sve sastojke oguliti,nasjeckati i staviti u ćup zajedno smesom. Naliti vode do vrha. Staviti kraj vatre te kada zavrije, dodati sol, papriku i mješavinu začina. Kuhati cca 4 sata. Pred kraj staviti listove peršina da omekšaju.


Šumski lonac

Sastojci:

- divljač (svinjetina) 3000 g

- luk 1000 g

- slanina 300 g

- crvena paprika 100 g

- kruh 1300 g

- sol 10 g

- papar 5 g

- 2 jaja

- mlijeko

Luk usitnimo i ispržimo sa slaninom narezanom na kockice, kada dobije zlatno žutu boju dodajemo meso rezano na kockice 2x2 cm.

Dinstamo sve zajedno 15 minuta te dolijemo 2 litrevode i kuhamo dok meso ne omekša, dodajemo crvenu papriku i začine po ukusu. Od kruha, jaja i mlijeka, soli i papra napravimo okruglice koje se poslužuju uz meso.


Beee paprikaš

Sastojci:

- 3 kg janjetine

- 6 glavica luka

- Voda

- 3 žlice slatke paprike

- Žlica soli

- Žlica mješavine začina

- Pola žlice ljute paprike

- 1 decilitar paradajza

- 2-3 svježe paprike

- 2 – 3 krumpira

- 2 – 3 češnja češnjaka

Priprema:

Luk očistimo i sitno nasjeckamo. U kotlić stavimo luk i malo vode i stavimo na vatru. Tako dinstamo otprilike 5 minuta, nakon čega dodamo meso, koje onda još dinstamo otprilike 5 minuta uz stalno miješanje. Zatim dodamo još vode, ali vrlo umjereno. Kada voda zavri dodamozačine: slatka i ljuta paprika, sol i vegeta, te 1 decilitar paradajza. Od trenutka vrenja paprikaš se mora kuhati još sat i pol do dva sata.

U zadnjih sat vremena dodajemo krumpire, dvije do tri svježe paprike i dva do tri češnja češnjaka.Jelo se služi vruće sa kruhom kao prilogom.Za piće uz paprikaš služi se baranjska graševina.


Pital Caru u službe

Sastojci:

2,5 kgmesa zrelijeg" pijetla
4 glavice luka
Voda
2 do 3 žlice slatke paprike
Žlica soli
Žlica Vegete
Pola žlice ljute paprike
Mrkva, peršin, svježa paprika, 2-3 češnja češnjaka
Peršinov list, trganci
Trganci: 5 grabilica brašna, tri jaja, malo vode, malo soli

Priprema:

Očistimo četiri oveće glavice luka i nasjeckamo ih na što sitnije. U kotlić stavimo otprilike 2,5 kgpijetla, luk koji smo nasjeckali i zalijemo vodom. Količina vode ovisi o starosti pijetla, količini mesa i o tome koliko tijesta dodajemo u samu čorbu . Jelo pristavimo na vatru. Kada zavri dodajemo začine. Sol, vegeta te ljuta paprika se doziraju prema ukusu, ja dodajem žlicu vegete, žlicu soli i pola žlice ljute paprike, pa u zadnjih sat vremena kuhanja još dočinim" sa začinom za kojismatram da fali. Slatka paprika isto ide odmah kad zavri. Dvije do tri pune žlice su dovoljne i ne treba kasnije dodavati više, ali ne treba ni stavljati manje jer čorba neće biti dobra ako nema puno paprike. Sada dodajemo i mrkvu i peršin. Zreliji pijetao se mora kuhati barem dva i pol sata na srednje jakoj vatri. U zadjih sat vremena kuhanja čorbu probamo te dodamo još soli ili ljute paprike ako još fali. Dodamo i svježu papriku i 2 – 3 češnja češnjaka. Iza ove točke" nije dobro dodavati ljutu papriku jer se neće stići ukuhati i može izazvati većpoznate probavne smetnje.

Sada zamijesimo trgace. Trganci se zamijese od 5-6 grabilica brašna, tri jaja, malo vode i malo soli. Tijesto treba biti srednje tvrdo. Kada smo zadovoljni s tijestom razvaljamo ga na otprilike 5 milimetara debljine. Za moderne kuharice i kuhare to je otprilike debljina njihovog smartphonea. Razvaljano tijesto se zatim reže na komade nešto veće od dlana.

Ti komadi se zatim istrgaju na čistu krpu ako će se naknadno ukuhavati u našega pijetla ili se mogu direktno natrgati u čorbu . Trganci se dodaju u glavno jelo zadnjih deset minuta i u njemu se skuhaju. Zajedno sa trgancima u jelo se dodaje i svežanj peršinova lista. Jelo se služi vruće i jede se odmah.Uz glavno jelo služi se baranjska autohtona sorta vina kadarka.