Play ponuda
Play ponuda
BARANJSKI RECEPTI

Baranjski recepti iz 'Večere za 5 na selu': Zašto ovog vikenda ne biste napravili ukusni 'ćup iznenađenja' ili 'beee paprikaš'?

Kandidati pošle sezone 'Večere za 5 na selu' između ostalog su pravili perkelte i paprikaše za svoja jela, a originalne baranjske recepte, koje možete i sami isprobati, donosimo u nastavku!

Image
Foto: Thinkstock
RTL.HR/ 13.3.2021. u 9:30
Play ponuda

Ćup iznenađenja

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/fd600d0dc0a6d5a0db8cf410883297ef_view_article_new.png?v=20

Sastojci:

  • 600 g graha
  • 200 g mrkve 
  • 200 g peršina
  • 300 g slanine ili suhog dimljenog mesa(buncek) 
  • 15 dkg paprike sitne slatke
  • 5 dkh paprike sitne ljute
  • 10 dkg soli
  • malo mješavine začina
  • Pola celera
  • 3 glavice luka
  • 3-4 češnja češnjaka bijelog luka
  • 1 paprika slatka cijela 
  • listovi peršina (svežanj) 

Sve sastojke oguliti, nasjeckati i staviti u ćup zajedno s mesom. Naliti vode do vrha.  Staviti kraj vatre te kada zavrije, dodati sol, papriku i mješavinu začina. Kuhati cca 4 sata. Pred kraj staviti listove peršina  da omekšaju. 

Šumski lonac

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/64f357903429bc0bfd642fcb761cf294_view_article_new.png?v=20

Sastojci: 

  • divljač (svinjetina) 3000 g
  • luk 1000 g
  • slanina 300 g
  • crvena paprika 100 g
  • kruh 1300 g
  • sol 10 g
  • papar 5 g
  • 2 jaja
  • mlijeko

Luk usitnimo i ispržimo sa slaninom narezanom na kockice, kada dobije zlatno žutu boju dodajemo meso rezano na kockice 2x2 cm.

Dinstamo sve zajedno 15 minuta te dolijemo 2 litre vode i kuhamo dok meso ne omekša, dodajemo crvenu papriku i začine po ukusu. Od kruha, jaja  i mlijeka, soli i papra napravimo okruglice koje se poslužuju uz meso.

Beee paprikaš

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/7cf81cf97be251079e381479fbe6bdec_view_article_new.png?v=20

Sastojci:

  • 3 kg janjetine
  • 6 glavica luka
  • Voda
  • 3 žlice slatke paprike
  • Žlica soli
  • Žlica mješavine začina
  • Pola žlice ljute paprike
  • 1 decilitar paradajza
  • 2-3 svježe paprike
  • 2 – 3 krumpira
  • 2 – 3 češnja češnjaka

Priprema: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Luk očistimo i sitno nasjeckamo. U kotlić stavimo luk i malo vode i stavimo na vatru. Tako  dinstamo otprilike 5 minuta, nakon čega dodamo meso, koje onda još dinstamo  otprilike 5 minuta uz stalno miješanje. Zatim dodamo još vode, ali vrlo umjereno. Kada voda zavri dodamo začine: slatka i ljuta paprika, sol i vegeta, te 1 decilitar paradajza. Od trenutka vrenja paprikaš se mora kuhati još sat i pol do dva sata.

U zadnjih sat vremena dodajemo krumpire, dvije do tri svježe paprike i dva do tri češnja češnjaka. Jelo se služi vruće sa kruhom kao prilogom. Za piće uz paprikaš služi se baranjska graševina.

Pital Caru u službe

Sastojci:

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/55451135d37a99bd72b21df3c089a571_view_article_new.png?v=20

2,5 kg mesa „zrelijeg“ pijetla
4 glavice luka
Voda
2 do 3 žlice slatke paprike
Žlica soli
Žlica Vegete
Pola žlice ljute paprike
Mrkva, peršin, svježa paprika, 2-3 češnja češnjaka
Peršinov list, trganci
Trganci: 5 grabilica brašna, tri jaja, malo vode, malo soli

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NAKON SHOWA

Toma za RTL.hr o režimu nakon 'Života na vagi': 'Cilj mi je što prije vratiti se na staro'

Priprema:

Očistimo četiri oveće glavice luka i nasjeckamo ih na što sitnije. U kotlić stavimo otprilike 2,5 kg pijetla, luk koji smo nasjeckali i zalijemo vodom. Količina vode ovisi o starosti pijetla, količini mesa i o tome koliko tijesta dodajemo u samu čorbu. Jelo pristavimo na vatru. Kada zavri dodajemo začine. Sol, vegeta te ljuta paprika se doziraju prema ukusu, ja dodajem žlicu vegete, žlicu soli i pola žlice ljute paprike, pa u zadnjih sat vremena kuhanja još „dočinim“ sa začinom za koji smatram da fali. Slatka paprika isto ide odmah kad zavri. Dvije do tri pune žlice su dovoljne i ne treba kasnije dodavati više, ali ne treba ni stavljati manje jer čorba neće biti dobra ako nema puno paprike. Sada dodajemo i mrkvu i peršin. Zreliji pijetao se mora kuhati barem dva i pol sata na srednje jakoj vatri. U zadjih sat vremena kuhanja čorbu probamo te dodamo još soli ili ljute paprike ako još fali. Dodamo i svježu papriku i 2 – 3 češnja češnjaka. Iza ove „točke“ nije dobro dodavati ljutu papriku jer se neće stići ukuhati i može izazvati već poznate probavne smetnje.

Sada zamijesimo trgace. Trganci se zamijese od 5-6 grabilica brašna, tri jaja, malo vode i malo soli. Tijesto treba biti srednje tvrdo. Kada smo zadovoljni s tijestom razvaljamo ga na otprilike 5 milimetara debljine. Za moderne kuharice i kuhare to je otprilike debljina njihovog smartphonea. Razvaljano tijesto se zatim reže na komade nešto veće od dlana.

Ti komadi se zatim istrgaju na čistu krpu ako će se naknadno ukuhavati u našega pijetla ili se mogu direktno natrgati u čorbu. Trganci se dodaju u glavno jelo zadnjih deset minuta i u njemu se skuhaju. Zajedno sa trgancima u jelo se dodaje i svežanj peršinova lista. Jelo se služi vruće i jede se odmah. Uz glavno jelo služi se baranjska autohtona sorta vina kadarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda
Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
BILI SU BLIZU

Ipak nisu mačke s devet života: Karmela i Tomislav napustili su 'Superpar', a ovako je izgledao njihov put u showu

Play ponuda

Više s weba