Večera za 5 na selu

Biftek stroganoff i mileram torta po receptu Tee iz 'Večere za 5 na selu'

Tea je bila druga ovotjedna domaćica 'Večere za 5 na selu'.

RTL.hr
06.10.2021 14:00

Predjelo: DIJETA (Meksička salata s piletinom)

- 400g grah (konzerva)

- 340g kukuruz šećerac (konzerva)

- 3 crvene paprike babure

- 1 glavica crvenog luka

- 500g cherry rajčice

- pola glavice zelene salate

- 500g pilećeg filea

- 200g feta sira

- 250g mozzarella sir

- maslinovo ulje

- sol, mješavina začina, chilly

- aceto balsamico

Priprema: Kukuruz i grah oprati, narezati papriku na kockice, rajčice narezati na četvrtine, luk i zelenu salatu na trakice, feta sir i mozzarellu narezati na kockice i staviti sve u veliku zdjelu. Piletinu izrezati na kockice i staviti u zdjelicu, začiniti soli, mješavinom začina i chilly-jem, dodati 2-3 žlice maslinovog ulja i sve skupa dobro promiješati da se svi začini i ulje stope, zatim na ugrijanoj tavi prepržiti piletinu 5-10 minuta da lagano porumeni s vanjske strane, zatim ispečenu piletinu izmiješati skupa s prethodno narezanim povrćem i sirom, po želji još malo posoliti i dodati aceto balsamico.

Tea Marjančić

Glavno jelo: Glamur (biftek stroganoff)

- 1kg bifteka

- 400g šampinjona

- 200g kiselih krastavaca

- 50g kapara

- 2 žličice senfa

- 1 žličica meda (po potrebi dodati)

- 200g vrhnja za kuhanje

- goveđi temeljac (jušna osnova)

- 60g maslaca

- 2 žlice maslinovog ulja

- 300g riže

- 5-6 klinčića

- 1 glavica crvenog luka

- 1dcl bijelog vina (kvalitetnije)

- sol, bijeli papar

Priprema:

Biftek narezati na trakice i prepržiti 3-4 min na jako ugrijanoj tavi s maslinovim uljem i maslacem. Kad biftek poprimi boju treba ga izvaditi u zdjelu i odložiti sa strane. Zatim, na istoj masnoći, u istoj tavi staviti šampinjone, senf, bijelo vino, malo meda, bijeli papar i sol, dodati kisele krastavce izrezane na rezance i kapare u komadu. Staviti temeljac i podliti s 200ml vode, kuhati 15min. Vratiti meso u posudu i dodati vrhnje i kuhati dok se ne zgusne još nekih 5-10 min.

Prilog: riža

U neprijanjajuću posudu uliti malo ulja, u glavicu crvenog luka ubosti 5-6 klinčića i staviti cijelu na ulje, malo prepržiti, staviti rižu, posoliti i miješati na suho, nekoliko minuta na laganoj vatri i paziti da ne izgori, zatim podliti s jednom litrom kipuće vode, poklopiti i pustiti da kuha po uputi proizvođača. Ne treba miješati ako je neprijanjajuća posuda u pitanju, a ako nije treba s vremena na vrijeme promiješati. Zatim izvaditi luk, procijediti, vratiti u posudu, dodati 20g maslaca i promiješati

Tea Marjančić

Desert: PROPALA DIJETA (MILERAM TORTA)

Tijesto:

- 250g glatkog brašna

- 100g šećera

- 1 paketić praška za pecivo

- 1 paketić vanilija šećera

- 100g maslaca

- 1 jaje

Fila:

- pola litre mlijeka

- 2 vrećice pudinga od vanilije

- 200g šećera

- 800g milerama

- 1 vrećica zaleđenog šumskog voća

- 1 vrećica preljeva za torte

Priprema tijesta:

Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku oko 45 min. Kalup za tortu namazati maslom i pobrašniti te tijesto utisnuti oko rubova kalupa, ostaviti u frižideru dok pripremite fil.

Priprema file:

U mlijeku skuhati puding i šećer, skinuti s vatre i u vrelo istresti mileram. Malo izmiješati mikserom da se pretvori u glatku kremu. Odmah sipati u kalup, a preko fila staviti zaleđeno šumsko voće. Peći 70min u pećnici na 170 stupnjeva. Ostaviti na sobnoj temperaturi dok se malo ne prohladi, a zatim prebaciti u frižider, najbolje preko noći. Prije rezanja napraviti preljev za tortu po uputi s vrećice i preliti preko voća.

Napomena:

Kada tortu izvadite iz pećnice, fil će se tresti i mrdati, neka vas to ne brine jer će se stegnuti na hladnoći.