Večera za 5

Božanski jelovnik kao stvoren za nedjelju: Iskušajte recepte svećenika Ladislava Dorta

Ladislav Dort bio je jedan od kandidata ovotjedne 'Večere za 5 na selu', a interes za njegovim receptima traje cijeli tjedan!

RTL.hr
18.04.2021 10:00

PREDJELO: Anđeo na oblaku

Ladislav Dort

Pašteta od čvaraka

SASTOJCI:

- 300 g čvaraka

- 2 kuhana jaja

- 6 kiselih krastavčića

- sol

- papar

- ljuta crvena paprika

- 2 žličice kiselog vrhnja

PRIPREMA:

Čvarke, kuhana jaja i krastavčiće izblendati u blenderu. Postupno dodavati začine po želji. Malo soli, malo papra i začinske crvene paprike i 2 žlice kiselog vrhnja. Sve dobro izblendati. Stavljati u silikonske kalupe u obliku anđela i servirati na oblaku" od svježeg sira i kiselog vrhnja sa malo soli.

Pogača sa svinjskom masti

SASTOJCI:

- 1 kg brašna

- 2,5 dl mlijeka

- 2,5 dl vode

- 2 dl ulja

- 1 kvasac

- 1 žličica šećera

- 1 žličica soli

- 1 prašak za pecivo

- 200 g svinjske masti

PRIPREMA:

Kvasac staviti u mlako mlijeka sa žličicom šećera da 'nadođe'. U brašno staviti vodu, ulja, mlijeko s kvascem, prašak za pecivo, sol. Zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti 1 sat da se tijesto digne. Razvaljati na 0,5 centimetara debljine te premazati svinjskom masti. Zarolati i rezati kolutiće debljine 2 do 3 centimetra. Redati u pleh i peći na 200 stupnjeva oko 40 minuta.


GLAVNO JELO: Slavonska duša

Ladislav Dort

Odležani svinjski vrat

SASTOJCI:

- 3-4 kg svinjski vrat u komadu bez kosti

- Začini: sol, papar, kim, kajenski papr, slatka mljevena paprika

PRIPREMA:

Meso uvaljati u začine, umotati u foliju i ostaviti u hladnjaku 7 dana. Meso prebaciti u vrećicu za pečenje i peći oko 2 do 3 sata na 200 stupnjeva.

Proso s povrćem

SASTOJCI:

- 1 šalica prosa

- mrkva

- paprika

- šampinjoni

- kukuruz

- grašak

- lučice luka

PRIPREMA:

Proso skuhati u vodi. Povrće pirjati, začiniti, spojiti s prosom.

Salata od kiselog kupusa

SASTOJCI:

- kiseli kupus

- češnjak

- bučino ulje

PRIPREMA:

Sve pomiješati i poslužiti.


DESERT: Nebo nije daleko

Ladislav Dort

Torta

SASTOJCI:

biskvit:

- 25 dg mekog brašna

- 15 dg šećera

- 1 dl ulja

- 1,5 dl mlijeka

- 3 jaja

- 1 vanilin šećer

- 1 praška za pecivo

- 3 žlice kakaa

- 2,5 dl čokoladnog mlijeka

Krema 1:

- 400 g kiselog vrhnja

- 120 g mljevenog šećera

- 150 g mljevenog dječjeg keksa

Krema 2:

- 500 ml vrhnja za šlag

PRIPREMA:

Biskvit:

U veliku posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao. Jaja tucite sa šećerom i vanilin šećerom. Kad se dobro izradi, dodajte ulje i mlijeko. Polako miješajući dodajte tu smjesu pripremljenom brašnu. Miješajte da se ne stvore grudice. Izliti u veliki četvrtasti kalup. Pecite na 180 stupnjeva 20 do 25 minuta. Kad se ohladi, izrezati na tri dijela i zaliti s čokoladnim mlijekom.

Krema 1:

Izmiješati kiselo vrhnje i šećer u prahu. Dodati mljevene kekse i sve sjediniti.

Krema 2:

Istući vrhnje za šlag.

Biskvit, krema 1, krema 2, Biskvit, krema 1, krema 2, Biskvit, krema 1, krema 2