PREDJELO
SMOTANO DIJETINJSTVO
Štrukli (cca 12 komada)
Tijesto:
550 grama oštrog brašna
prstohvat soli
dva jaja
1,5 dcl mlake vode
Nadjev:
400 grama svježeg sira
1 jaje
prstohvat soli
Priprema:
Izmiješati čvrsto tijesto od brašna, 1 jajeta, ulja i nešto malo slane vode. Miješaj tako dugo dok se ne pojave mjehurići, a onda oblikuj tijesto u loptu pa malo razvaljaj te premaži uljem da se ne zasuši i pokrij toplim ubrusom. Ostavi tijesto da odstoji 20 min.
Nadjev: sir izmiješamo s 4 jaja, rastopljenim maslacem i malo soli te smjesu miješamo tako dugo dok ne postane glatka.
Odstajalo tijesto stavimo na stol posipan brašnom, razvučemo ga što tanje i namažemo nadjevom, poprskamo maslacem i savijemo. Rubom tanjura režemo štrukle i kuhamo u slanoj vodi, stavimo ih u namazani cimplet, posipamo ostatkom maslaca i prelijemo vrhnjem.
Pečemo u pećnici 30 minuta na 180C do zlatnosmeđe boje.
-Priprema juhe-
Na ulju ili masti poprži brašno dok ne dobije ugodnu svijetlosmeđu boju, a zatim dodaj na njega malo mljevene paprike. Ako voliš nešto aromatičniji okus, prije dodavanja brašna, na masti preprži malo sitno nasjeckanog češnjaka. Polagano ulijevaj hladnu vodu kako se ne bi stvorile grudice od brašna. Dodaj sol i papar po želji i promiješaj. Nakon što zavrije, kuhaj još 10 - 15 minuta na laganoj vatri i ukuhati štrukle.
GLAVNO JELO
SVUCI ME, NAVUCI ME!
Sastojci:
Pileći batak
Šunka u ovitku
Pršut
Mediteranski začini
Sol
Papar
6 paprika
10 dag pancete
1kg krumpira
4 žlice kiselog vrhnja
Priprema:
Oguliti kožu od batka da ostane u komadu, meso maknuti. Nasjeckati meso na komadiće, dodati mu pršut, šunku, začine sve promiješati i staviti nazad u kožu i formirati batak. Zatvoriti čačkalicom
Skuhati krumpir i napraviti pire krumpir kojim se pune parike zajedno s prepečenom pancetom. Sve se zalije s masnoćom od pečene pancete i stavlja se u pećnicu na 180 stupnjeva dok ne zarumeni.
DESERT
PIJANI MORNAR
Sastojci:
BISKVIT
20 dag šećera
10 dag margarina
20 dag brašna
10 dag mljevenih oraha
4 žumanjka
pola vrečice praška za pecivo
1 žlica kakaa
1 dl vode
1 dl ulja
SIRUP ZA BISKVIT
20 dag šećera
1 dl vode
1,5 dl ruma
GLAZURA
4 rebra čokolade
3 žlice šećera u prahu
1 žlica mlijeka
6 dag margarina
Priprema:
Žumanjke i šećer dobro izmiješati dodati omekšani margarin. Dalje lagano miješati i dodavati ulje, orahe, brašno, kakao, prašak za peciva i vodu. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg pa ga lagano umiješati u već napravljenu smjesu. Pripremljenu smjesu uliti u nauljenu tepsiju, pa peći na temperaturi od 170 C 30 -35 minuta, dok nije pečeno.
U međuvremenu pripremiti sirup: prokuhati vodu, šećer i 1 dl ruma, te naknadno dodati još dl ruma. Ovako pripremljenim sirupom preliti još vruće biskvitno tijesto.
U međuvremenu izmrviti čokoladu, dodati šećer u prahu i mlijeko te lagano kuhati a zatim dodati margarin. Nakon što se ispečeno i sirupom preliveno biskvitno tijesto ohladi, preliti ga još vrućim prelivom za glazuru.
Sve ostaviti na hladnome da glazura očvrsne i kolač se rashladi.