Večera za 5

Brzo i ukusno: Poke, havajska salata s tunom, idealno je jelo za ljetne mjesece!

Simpatični Vidmarijo Rašić u 'Večeri za 5 na selu' svojim je gostima servirao jela koja je imao priliku kušati na svom putovanju po Americi. Za predjelo je servirao poke - havajsku salatu sa svježom tunom, zatim tacose s bakalarom i za desert je napravio slasni cheesecake i muffine.

RTL.hr
09.06.2021 12:00

Predjelo: Salata od sirove tune s mladim lukom

Sastojci:

500 g sirove tune

1 šalica soja sosa

1 šalica listova mladog luka

1 luk

2 žlice sezamovog ulja

1 šalica sezamovih sjemenki

sol

Priprema:

Tunu narežite na kockice i uvaljajte u tostirane sezamove sjemenke. Dodajte joj soja sos te nasjeckane listove mladog luka i luk narezan na polumjesec. Prelijte sa sezamovim uljem i dodajte malo soli. Sve dobro promiješajte.


Glavno jelo: Tacosi s bakalarom

Večera za 5 na selu

Sastojci:

1 kg bakalara

1 jaje

10 kukuruznih tortilja

1 avokado

2 šalice sitno nasjeckanog kupusa

1 mali češanj češnjaka

1/2 šalice kiselog vrhnja

majoneza

1 žlica svježeg soka limete

1 mala rajčica

1/2 male Jalapeño paprike

1/2 žličice soli

žličice papra

1 šalica piva

200 g brašna

kukuruz u klipu

feta sir

Priprema:

Od piva, jaja, brašna i malo soli napravite tempuru u koju uvaljajte bakalar narezan na komade te ga ispecite u vrućem ulju. Umak napravite od kiselog vrhnja, majoneze, češnjaka, soka od limuna, soli i papra. Tortilje zagrijte na tavi, u njih složite ribu, kupus, avokado i Jalapeño papričice te prelijte umakom. Uz tacose poslužiti grilane komade kukuruza koje ste premazali feta sirom.


Desert: Cheesecake & cupcakes

Večera za 5 na selu

Sastojci za cheesecake:

150 g integralnih keksa

60 g maslaca

300 g krem sira

100 g šećera

2 jaja

1 žlica limunovog soka

14 g brašna

185 g kiselog vrhnja

bobičasto voće

Priprema:

Kekse usitnite u blenderu i dodajte maslac. Dobro sjedinite u kompaktnu smjesu za podlogu i time napunite kalup za muffine. Izmiksajte krem sir sa šećerom, potom dodajte jaja, brašno, kiselo vrhnje i limunov sok pa sve zajedno dobro izmiksajte. Dobivenu smjesu stavite na podlogu u kalup za muffine i pecite 15 minuta na 150 stupnjeva. Kolačiće ohladite, a potom ukrasite bobičastim voćem po izboru.

Sastojci za cupcakes:

1,5 zrelih banana

bobičasto voće

100 ml tople vode

80 ml mlijeka

8 žlica ulja

150 g brašna

30 g kakaa

1 žlica praška za pecivo

120 g šećera

10 g vanilin šećera

Priprema:

Izmiksajte sve suhe sastojke u posebnoj posudi pa povežite s prethodno dobivenom tekućom smjesom od ostalih sastojaka kako biste dobili homogenu smjesu. Smjesom napunite kalup za muffine do pola. Stavite u pećnicu 15 minuta na 175 stupnjeva. Stavite na hlađenje i za to vrijeme pripremite kremu.

Sastojci i priprema za kremu:

250 g mascarponea

250 ml vrhnja za šlag

80 g šećera

10 g vanilin šećera

Sve sastojke sjedinite mikserom u kremastu smjesu. Muffine izbušite na sredini i napunite ih bobičastim voćem po izboru. Na vrh stavite kremu i ukrasite voćem (npr. jagodama).

Večera za 5 na selu