Večera za 5 na selu

Donosimo vam Raheline recepte za gastro remek-djela: 'Užitak za nepce, a izgledom je vrhunski'

Najmlađa ovotjedna kandidatkinja RTL-ovog kulinarskog showa 'Večera za 5 na selu', Rahela Slamić, cijelu je večeru, od predjelo preko glavnog jela do deserta, pripremila u konobi, kako se kaže, "po starinski"

RTL.hr
03.12.2022 21:00

Predjelo


Zaplovimo morem

Zaplovimo morem

Brusketa:
Pet kriški kruha
Maslinovo ulje 1 dcl
Češnjak
Rajčica
Pet inćuna
Prstohvat soli
Papra
Bosiljka
Na gradelama zapeći krišku kruha i dodati maslinovo ulje s češnjakom, rajčice, inćune i na kraj bosiljak.

Glavno jelo


Povuci mrižu na kopno

Povuci mrižu na kopno

500 grama ječma
1,5 kilogram sipe
Maslinovo ulje 1 dcl
Tri češnjaka
Kapula
Peršin
Bijelo vino 2 dcl
Temeljac 500 grama
Žlica sipinog crnila

Pet komada sabljarke
Prstohvat soli i papra

U loncu na češnjaku i kapuli potrebno je zagrijati maslinovo ulje te se doda sipa i peršin koji se moraju kratko popržiti. Nakon toga potrebno je dodati malu količinu bijelog vina te ukuhati, a potom dodati temeljac i malo crnila. Sve se to zajedno kuha i pred kraj se doda natopljeni ječam s maslacem i parmezanom.

Sabljarka se prepeče na gradelama i kasnije zalije maslinovim uljem.

Desert:


Zasladi život težaka

Zasladi život težaka

Mascarpone 500 grama
Pola vrhnja za šlag
Dva vanilin šećer
15 suhih smokava
Prošek 2 dcl
Žlica šećera
Limun
Naranča

Izmiksati vrhnje za šlag, dodati mascarpone s malo ocijeđenog limuna i naranče te vanilin šećera. Sve sastojke treba zajedno promiješati i staviti u čašice te za kraj ih držati u hladnjaku. U lonac dodati kratko karamelizirani šećer, prošek, smokve i vanilin šećer. Sve to treba iskuhati i preliti hladnim desertom (dok je još vruće) prije posluživanja.