Slikar Robert Prpić u 'Večeri za 5 na selu' pripremio je desert koji je oduševio kandidate, ali i gledatelje! 'Jabuka na dan doktora van' desert je kojem su glavni aduti ukusne jabuke, cimet, med... Zdravi sastojci i ukusni preljev od vanilije osvojit će i najzahtjevnije nepce. Priprava ovog sjajno deserta izgleda ovako:
SASTOJCI
Tijesto:
Brašno – 500 grama
Šećer – 300 grama
Prašak za pecivo – 8 grama
Sol – 3 grama
Maslac – 340 grama
Žumanjak – 4 komada
Ekstrakt vanilije – 3 žličice
Jabučni ocat – 2 žličice
Jabuke:
Maslac – 1 žlica
Jabuke – 1.5 kilogram
Cimet – 1 žličica
Med – po potrebi
Umak od vanilije:
Mlijeko - 150 dcl
Slatko vrhnje – 150 grama
Mahuna vanilije – 1 komad
Žumanjak – 5 komada
Šećer – 45 grama
Škrob – 15 grama
Priprava:
Jabuke oguliti, narezati na kockice i dinstati na maslacu da malo omekšaju te ih začiniti s cimetom i medom. Jabuke ostaviti sa strane. Suhe sastojke za tijesto dobro izmiješati, te uz miješanje postepeno naribati prethodno smrznuti maslac. Ubaciti žumanjke i ekstrakt vanilije te izmiješati. Dodati ocat te pažljivo miješati i mrviti među prstima. Peći na 190 stupnjeva 45 minuta.
Priprava umaka:
U međuvremenu izmiješati u lončiću 150 dcl mlijeka, isto toliko slatkog vrhnja i mahunu vanilije prerezanu na pola s izvađenim sjemenkama. Staviti na vatru da prokuha, ugasiti vatru, poklopiti, ostaviti pola sata i izvaditi mahunu vanilije. Izmiješati žumanjke sa šećerom i škrobom. Polako uliti mlijeko u žumanjke uz miješanje. Sve prebaciti u lončić i zgusnuti na laganoj vatri.