Glavno jelo: GULAŠ OD HOBOTNICE (vrijeme pripreme 1,5h)
Sastojci:
0,5 kg palente
2kg smrznuta hobotnica
5 velika luka
4 češnja češnjaka
2 mrkve
1 rajčica (zrela i mirisna)
Cca 200g celera
1dl maslinovog ulja
0,5 L bijelo vino
0,1 fini konjak
Sol,papar,slatka crvena paprika, tucana ljuta paprika
Grančica svježeg ružmarina
Postupak:
Prije svega skuhamo palentu na gusto, u koju smo dodali malo soli i ružmarina po želji.Kad je palenta skuhana izlijemo je u posudu na debljinu 1,5cm te pustimo da se dobro stvrdne i ohladi.
Operemo i očistimo hobotnicu te je stavimo kuhati u kipuću vodu cca 10min.
Za to vrijeme očistimo i sitno nasjeckamo povrće, osim mrkve koju naribamo u toku pripreme jela.
Hobotnicu izvadimo i, ovisno o želji, skidamo opnu i pipke, te je narežemo na željene komade.Osobno je ne čistim jer na taj način dobijem ljepšu svilenkastiju strukturu jela.OBAVEZNO sačuvati vodu od kuhanja hobotnice!
Ugrijemo malo maslinovog ulja te ubacimo luk koji pržimo oko 5min (paziti da ne posmeđi jako), zatim dodamo češnjak te nakon koje minute dodamo celer i naribamo mrkvu.Povrće dinstamo lagano cca 10 minuta, dodamo hobotnicu, malo prodinstamo te podlijemo sa vinom i malo vode od kuhanja hobotnice. Ostavimo da se lagano krčka" 30-45min te cijelo vrijeme po potrebi podlijevamo vodom od kuhanja hobotnice.Kad smo pri kraju kuhanja dodamo konjak po želji i kuhamo još 5-10min.
Palentu narežemo na kocke željene veličine, premažemo mješavinom maslinovog ulja i ružmarina, te kratko zapečemo na roštilju.
Dobar tek!
Predjelo: DIMLJENI FILET OD ORADE, prilog salata ...30min
Sastojci:
3 svježe orade srednje veličine cca 600-700g
Malo soli
Postupak:
Ribu filetiramo i malo posolimo.
Dan ranije nagulimo koru lovora i namočimo je u vodi.
Roštilj podignemo na visinu od cca 35 cm.Pripremimo lagani žar, nikako ne jaki žar( rešetka roštilja ne smije biti vruča), na žar nabacamo namočenu koru lovora te položimo filete na rešetku.
Iznad roštilja napravimo šator od mokre plahte ili stoljnjaka kako bi se riba zapravo parila i dimila u isto vrijeme.
Ribu dimimo 10-15 minuta (dok ne pobijeli skroz), ovisno o veličini fileta.
Salata.. 10min
Mix salata 3paketa 100g
1/2 ljubičasti luk
Salatu dobro operemo i ocijedimo (ako je ostavimo u vodi s ledom bit će hrskavija i izgledat će svježije) te umiješamo luk koji smo nasjekli na tanke šnite.
Dresing:
2 dl jogurta
0,05 l majoneza
limuna
1 mala žlica vinskog ili jabučnog octa
Sol,papar
5 šeri rajčica (dekoracija)
Aceto balsamico u kremi
U jogurt umiješamo majonezu,malo soka limuna, ocat,sol,papar te sve dobro izmješamo.
Rajčice zarežemo u križ sa donje strane, te je rastvorimo kako bi dobili izgled cvijeta"
Prije posluživanja salatu začinimo dresingom te dekoriramo račicom i lagano prošaramo kremom aceta balsamica.
Desert: Napile se smokvice ...30min
300g suhih smokvi
500g mascarpone sir
1 dl slatkog vrhnja
0,5 l prošek
1 jušna žlica med
Klinčić,cimet
Smeđi šečer (neobavezno)
Smokve stavimo kuhati u prošek u koji smo dodali sve začine i med,kuhamo dok smokve ne omekane i dok ne dobijemo jednu sirupastu tekučinu, dolijevajuči po potrebi prošekom. Za to vrijeme u miksamo sir i lagano dodajemo vrhnje.Miksamo dok ne dobijemo željenu strukturu.Kada je sve gotovo stavimo u hladnjak da se dobro ohladi.