Juha od kamena
Sastojci:
- šupljikavi kamen (s puževima, školjkama...)
- komad celerovog korijena
- komad peršinovog korijena
- luk
- rajčica
- krumpir
- mrkva
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol, papar u zrnu, peršinov list...
Priprema:
Iz dubine čistog mora izvadite šupljikavi kamen. U lonac stavite kamen, začine i svo povrće. Dolijte vodu da prekrije kamen i zakuhajte juhu. Smanjite vatru i kuhajte dok se povrće ne skuha. Potom juhu procijedite. Na kraju u juhu vratite usitnjeno ili ispasirano povrće, pospite usitnjenim peršinom i poslužite uz dodatak kineskih raviola za koje sljedi recept u nastavku.
Tajne zemlje izlazećeg sunca
Priprema tijesta:
Prvo treba napraviti tijesto za Dumplingse. Prosijte brašno, a u 120 ml vruće vode dodajte sol i dobro pomiješajte kako bi se sol otopila. Lagano dodavajte vodu u brašno i neprestano miješajte drvenom kuhačom. Kada dodate svu vodu, prebacite smjesu na radnu površinu i rukama zamijesite čvrsto tijesto. Mijesite ga najmanje 10 minuta kako bi postalo elastično.
Omotajte tijesto plastičnom folijom i ostavite ga na sobnoj temperaturi pola sata. Kada se tijesto odmori podijelite ga na osam jednakih kuglica.Uzmite jednu kuglicu, a ostale čuvajte pod vlažnom kuhinjskom krpom kako se ne bi sušile. Kuglicu koju ste uzeli lagano stanjite valjkom za tijesto pa je provucite kroz mašinu za tjesteninu. Krenite od najvećeg otvora na mašini pa redom prema najmanjem.
Tanki list tijesta posipajte s malo gustina pa okruglom modlom izrezujte tjesteninu promjera 8 – 10 cm. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve pripremljeno tijesto. Izrezanu tjesteninu čuvajte pod vlažnom krpom kako se ne bi sušila.
Za nadjev:
250 g mljevene svinjetine
120 g naribanog kupusa
1 mladi luk narezan na kolutiće
1 režanj češnjaka, nariban
1 cm đumbira, oguljen i nariban
1 žlica sojinog umaka
1 žličica mirina (japansko rižino vino)
1 žličica sezamovog ulja
prstohvat soli
- svježe mljeveni papar
- Nadjenite gyoze prateći detaljne korake na fotografijama.Uzmite po jedan pripremljeni komad tjestenine pa na sredinu stavite žličicu nadjeva. S vrlo malo vode namočite rub tjestenine pa je preklopite i na sredini lagano pritisnite. Krenite od sredine prstima lagano preklapati tjesteninu kako bi dobili dojam nabora –. Na rubovima čvrsto pritisnite tjesteninu kako bi se zalijepila
- Pripremite nadjev.U zdjeli pomiješajte mljevenu svinjetinu, naribani kupus, mladi luk, češnjak, đumbir i sve ostale začine.U dubljoj širokoj tavi zagrijte 2 – 3 žlice ulja. Na dobro zagrijano ulje posložite gyoze tako da ravna strana bude na ulju te pržite. Kada postanu zlatne i hrskave dodajte 50 – 60 ml vode i odmah poklopite.
Kuhajte dok sva voda ne ispari – oko 2 minute. Tada maknite poklopac i kratko još pržite.
- Špinat sa gljivama,češnjakom i sviježim chilliem:
Na vruću tavu prvo popržimo gljive narezane na veće komade na malo suncokretovog ulja.
Gljive stavljamo sa strane u dublju posudu da se ne hlade brzo i na istu tavu koja je zagrijana stavjamo još malo ulja i dodajemo češnjak i chili koj kratko popržimo,
Špinat ubacujemo opran i narezan na grubo na veće komade i dodajemo 1 dcl vode i gljive i malo soy sosa i poklopimo i pustimo da se napari 1-2 min.
Prije serviranja dodajemo malo sezamovog ulja.
Zalazeće sunce
Sastojci:
- 300 g mliječne čokolade
- 300 g čokolade za kuhanje
- 400 ml mlijeka
- 30 g maslaca
- 1/2 šalice oraha
- Priprema:
Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i malo ga namastite. Pomiješajte sve sastojke osim oraha i ugrijte na laganoj vatri. Miješajte dok se čokolada ne otopi, a smjesa ne postane glatka i sjajna. Dodajte popržene orahe. Ulijte smjesu u lim za pečenje i ostavite u zamrzivaču da se stisne. Narežite na kockice i poslužite.