Veterinar Goran Lalić oduševio je goste, ali i gledatelje svojim gastro iznenađenjima koji su malo koga mogli ostaviti ravnodušnim. Osim što nas je iznenadio svojom popularnošću, pohvalio se kako je izgradio kuću na mjestu gdje je Grigor Vitez nekada tražio inspiraciju za svoje priče te svojim znanjem, ne samo o medicini već i o botanici te fitoterapiji.
Poslužio je svoje goste predjelom 'miris vjetra od Cernika', odnosno cerničkim ćuptetama i domaćim narescima nakon kojeg je uslijdilo glavno jelo naziva 'Silvatično-domesticijski kolorum', to jest divljač u umaku s njokima. Za kraj je poslužio desert 'Kraljica jeseni' kojeg su činile tufahije i kolač od jabuka s keksima. Inače, za kuhanjeje rekao da je hobi. Ako ovoliko drži od hobija, možemo samo zamislitikako je tek pedantan u veterini.
Za RTL.hr komentirao je svoja očekivanja prije početka sudjelovanja u RTL-ovom kulinarskom showu 'Večera za 5 na selu', najbolju večeru, tko mu je bio favorit od svih protukandidata, na što planira potrošiti glavnu nagradu u iznosu od 1 000 eura te jesu li ga nasmijala nagađanja gostiju koji su nagađali ime njegovog jela. S druge strane, Lalić, je otkrio kako je dočekao to da su morali princes krafne kod Anite jesti prstima, kako su mu obitelj i prijatelji reagirali vidjevši ga na televiziji te je za kraj otkrio gdje se skriva od pacijenata jer sada je prava zvijezda veterine i kulinarstva u svom kraju.
Ušli ste odlično pripremljeni u show i baš kao što ste najavili, davali ste poštene ocjene, no jeste li očekivali pobjedu?
S obzirom na to da nisam znao kandidate i njihova umijeća, bio sam rezerviran.
Čija vam je večera bila najbolja?
Meni je moja bolja zato što je najrizičnija. S divljači je jako velik rizik jer pola ljudi ne jede divljač. Zahtjevna je divljač za pripremit, i onda naravno da je rizično, međutim taj preljev koji sam radio od poriluka i svježe iscijeđenog narančinog soka i rakije, što je specifično. Ne mogu reći da sam bio uvjeren, ali bio sam optimist. Nikad ne znaš što će netko drugi prirediti jer kulinarstvo je jako široko.
S kim ste se najviše družili od natjecatelja, odnosno tko vam je bio favorit, ako bismo to mogli tako reći?
Ja nisam poznavao nikoga. mene su navodno poznavali zbog karaktera posla. prije toga nisam znao nikog, a poslije showa se družimo često. Napravio sam i jednu večeru zahvale zato što su me dobro ocijenili. Eto, malo mi je i krivo jer meni nije toliko potreban novac, ali ispalo je tako. Ta večera zahvale je bila mediteranska večera, onako po svom slijedu - od riblje paštete preko morskih plodova i crnog rižota pa sve do orade na žaru. Na kraju i fritule, baš onako mediteranski. Mi smo to kvalitetno odradili i podružili se zajedno s njihovim partnerima.
Kako sam Slavonac u Slavoniji, imali smo svinjokolju jučer, kada je sve bilo gotovo, stiglo je pet automobila iza kuće i svirali smo. Mi smo pomislili da je nečija svadba, ali stigla je ekipa na svježe čvarke pa smo i snimili nekakav filmić, imitaciju 'Večeru za 5 na selu'.
Osvojili ste i glavnu nagradu. Na što je planirate potrošiti?
Ljudi su jako pogrešno shvatili jer sam ja iz šale odgovorio na pitanje na što ću potrošiti novac, a ja sam rekao na izravnavanje dugova s ljetovanja, samo da nešto kažem, međutim svi su krivo shvatili. Krenuli su komentari: "O vidi ga, nije mu dosta, kobajage s mora dugove i to". Ljudi svakako to shvaćaju, a to je bila šala, ljudi govore da sam strog, ali stari sam gastronom koji je sudio po tim slavonskim događajima. Želim održati tu neku tradiciju i bojim se da će to propasti. Naravno, sve to radim volonterski, a sad kroz godine imam nekakav kriterij i znam što treba ocjenjivati. Kad se umiješaju ljudi sa svakakvim komentarima, to ispada smiješno. Ajde da su to komentirali oni koji razumiju nego laprdaju bez veze.
Jesu li vas malo nasmijali protukandidati kada su nagađali što je to silvatično domesticijski kolorum?
Da, da. Pa dobro, obično silvatično ne bi bio problem jer silva je šuma. Ima i onaj 31.12 je Silvestrovo tako da tko je malo čitao, znao bi da je silva šuma. Domesticijski znači domaći što je slično latinskom izrazu. Koloratum je kolor, šarenilo. Mene su neka pitanja iznenadila jer moraš jako puno misliti, ali nemaš puno vremena, tako da i njih razumijem.
Jeste li bili iznenađeni načinom konzumacije Anitinih princes krafni? Je li vrijedilo, uprljati nos i bradu, kako ste tada rekli?
Princes krafne su bile enormno velike i imali su dvije vrste fila - onaj s jajima i onaj sa šlagom. I samo su te košarice bile velike tako da je taman bilo za desert, a da ne moraš uzeti dvije. Nije nam Anita dala nikakav pribor. Nismo dobili ni vilicu ni žličicu nego je rekla: "Princes krafne se jedu prstima".
Što su vam rekli obitelj i prijatelji nakon što su se te ugledali na televiziji?
Nisam bio u showu, ali sam bio na izložbama pasa, ta kuhanja i tako. Na izložbama sam sudjelovao u velikim gradovima, a i sudio sam na ovim lokalnim. Idem i na ove veće festivale čobanac, a tamo imam i nekih zapaženih rezultata. Tada je znala televizija snimati pa se vidim nedjeljom u sklopu programa. Nije to ništa posebno, ali ovdje su bile direktno kamere i nisam znao da je pozornost tolika.
Poznati ste veterinar. Prepoznaju li vas vlasnici životinja koji vam dolaze u ambulantu?
Apsolutno. Moram se skrivati u čajnu kuhinju dok ne prođu ovi dani.