Večera za 5

Gosti oduševljeni neobičnim štruklima: 'Kombinacija kiselog zelja i heljde bila je odlična'

Profesionalni kuhar Dražen Zimet iz mjesta Starigrad pokraj Koprivnice za svoje je goste pripremio jelovnik koji se sastojao od predjela naziva Draškova heljda, glavnog jela Svinja u kaputu i deserta Starigrad u modernome.

RTL.hr
19.05.2021 12:25

predjelo:
vučeno tijesto:
1 kg glatkog brašna
2,5 dl vode
1 jušna žlica octa
soli po želji

Postupak: Tijesto zamijesiti, ne previše mekano. Ostaviti 24 sata da odstoji zbog boljeg okusa i razvlačenja. Staviti tijesto u dobro nauljenu posudu i razdijeliti ga na dvije bule koje također odozgo dobro nauljiti, umotati u foliju i staviti u hladnjak.

nadjev od kaše i kiselog zelja:
200 g heljdine kaše
200 g kiselog zelja
2 glavice luka
2 režnja češnjaka
domaće bučino ulje
sol, papar po želji

Postupak: Luk i češnjak narezati sitno, popržiti na malo svinjske masti, dodati kiselo zelje koje 20 minuta dinstamo na laganoj vatri podlijevajući s vodom. Na kraju staviti prethodno kuhanu heljdinu kašu. Kada se sve dobro ohladi, dodati bučino ulje po želji. Nadjev je spreman za filanje.

Dražen Zimet

sastojci za glavno jelo:
500 g svinjskog lungića
300 g domaćih pečenih čvaraka
2 glavice luka, 2 režnja češnjaka
sol, papar, slatka paprika po želji

sastojci za puslice:
500 g krumpira
2 jaja
1 paketić parmezana
maslac
vrhnje mlijeko
20 dag brašna, sol, papar i muškatni orah po želji

Priprema: Svinjski lungić očistiti od viška masnoće, narezati gakoso na deblje medaljončiće i začiniti. U međuvremenu pečene čvarke dobro samljeti. Nasjeckati luk i češnjak pržiti do 5 minuta te dodati prethodno samljevene čvarke, sol, papar, slatku crvenu papriku, zalijevati s vodom ili temeljcem. Lagano kuhati 45 minuta. Nakon što čvarci dobro otpuste sa štapnim mikserom izraditi ih do željene gustoće umaka.
Lungić koji smo narezali i začinili ispeći na vrućoj tavi s obje strane po par minuta, dobro paziti da se meso ne isuši i ne prepeče.

Puslice: Krumpir skuhati, izraditi kao za pire, dodati maslac, vrhnje, mlijeko i začiniti po želji te ohladiti. U ohlađeno dodati 2 jaja, brašno i parmezan. U dresirku staviti gotovi fil sa željenim nastavkom te u prethodno namazanu tepsiju izraditi puslice. Peći na 180 stupnjeva 10 minuta.

Dražen Zimet

sastojci za desert:
kora: 10 bjelanjaka, 300 g šećera, 1 žlica jabučnog octa

Postupak pečenja kora: Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg, dodati šećer i žlicu jabučnog octa. U prethodno namazani pleh uliti dobivenu smjesu, isušiti 60 minuta na 160 stupnjeva.

krema: 10 žumanjaka, 700 ml mlijeka, 6 žlica šećera, 9 žlica oštrog brašna, 2 vanilin šećera, 500 ml slatkog vrhnja, 1 želatina, 600 g mliječne čokolade, 4 žlice kakaa

Postupak: Žumanjke, šećer, brašno i mlijeko pjenasto izmutiti. Kuhati na pari dok se ne zgusne. U vruću kremu dodati čokoladu, miješati dok se ne istopi te dobro ohladiti. Kadse krema ohladi, dodati slatko vrhnje sa želatinom i dobro izraditi mikserom da ne bude grudica. Gotovu kremu izliti po dobro osušenoj kori te ostaviti 6 do 8 sati da odstoji.

umak od jagoda: 1 kg smrznutih ili svježih jagoda, 8 žlica šećera, 1 vanilin šećer, 2 dl muškat slatkog vina

Postupak: Jagode, šećer, vino ostaviti da se iskuhava na laganoj vatri 30 minuta. Kada jagode omekšaju, sve dobro izraditi štapnim mikserom te dobro ohladiti, da se umak sam po sebi dovoljno zgusne.