predjelo:
vučeno tijesto:
1 kg glatkog brašna
2,5 dl vode
1 jušna žlica octa
soli po želji
Postupak: Tijesto zamijesiti, ne previše mekano. Ostaviti 24 sata da odstoji zbog boljeg okusa i razvlačenja. Staviti tijesto u dobro nauljenu posudu i razdijeliti ga na dvije bule koje također odozgo dobro nauljiti, umotati u foliju i staviti u hladnjak.
nadjev od kaše i kiselog zelja:
200 g heljdine kaše
200 g kiselog zelja
2 glavice luka
2 režnja češnjaka
domaće bučino ulje
sol, papar po želji
Postupak: Luk i češnjak narezati sitno, popržiti na malo svinjske masti, dodati kiselo zelje koje 20 minuta dinstamo na laganoj vatri podlijevajući s vodom. Na kraju staviti prethodno kuhanu heljdinu kašu. Kada se sve dobro ohladi, dodati bučino ulje po želji. Nadjev je spreman za filanje.
sastojci za glavno jelo:
500 g svinjskog lungića
300 g domaćih pečenih čvaraka
2 glavice luka, 2 režnja češnjaka
sol, papar, slatka paprika po želji
sastojci za puslice:
500 g krumpira
2 jaja
1 paketić parmezana
maslac
vrhnje mlijeko
20 dag brašna, sol, papar i muškatni orah po želji
Priprema: Svinjski lungić očistiti od viška masnoće, narezati gakoso na deblje medaljončiće i začiniti. U međuvremenu pečene čvarke dobro samljeti. Nasjeckati luk i češnjak pržiti do 5 minuta te dodati prethodno samljevene čvarke, sol, papar, slatku crvenu papriku, zalijevati s vodom ili temeljcem. Lagano kuhati 45 minuta. Nakon što čvarci dobro otpuste sa štapnim mikserom izraditi ih do željene gustoće umaka.
Lungić koji smo narezali i začinili ispeći na vrućoj tavi s obje strane po par minuta, dobro paziti da se meso ne isuši i ne prepeče.
Puslice: Krumpir skuhati, izraditi kao za pire, dodati maslac, vrhnje, mlijeko i začiniti po želji te ohladiti. U ohlađeno dodati 2 jaja, brašno i parmezan. U dresirku staviti gotovi fil sa željenim nastavkom te u prethodno namazanu tepsiju izraditi puslice. Peći na 180 stupnjeva 10 minuta.
sastojci za desert:
kora: 10 bjelanjaka, 300 g šećera, 1 žlica jabučnog octa
Postupak pečenja kora: Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg, dodati šećer i žlicu jabučnog octa. U prethodno namazani pleh uliti dobivenu smjesu, isušiti 60 minuta na 160 stupnjeva.
krema: 10 žumanjaka, 700 ml mlijeka, 6 žlica šećera, 9 žlica oštrog brašna, 2 vanilin šećera, 500 ml slatkog vrhnja, 1 želatina, 600 g mliječne čokolade, 4 žlice kakaa
Postupak: Žumanjke, šećer, brašno i mlijeko pjenasto izmutiti. Kuhati na pari dok se ne zgusne. U vruću kremu dodati čokoladu, miješati dok se ne istopi te dobro ohladiti. Kadse krema ohladi, dodati slatko vrhnje sa želatinom i dobro izraditi mikserom da ne bude grudica. Gotovu kremu izliti po dobro osušenoj kori te ostaviti 6 do 8 sati da odstoji.
umak od jagoda: 1 kg smrznutih ili svježih jagoda, 8 žlica šećera, 1 vanilin šećer, 2 dl muškat slatkog vina
Postupak: Jagode, šećer, vino ostaviti da se iskuhava na laganoj vatri 30 minuta. Kada jagode omekšaju, sve dobro izraditi štapnim mikserom te dobro ohladiti, da se umak sam po sebi dovoljno zgusne.