PREDJELO – Crni burger:
- 5 lepinja
- 5 jaja
- 0,20 kg domaćeg topljivog sira
- 0,20 kg rajčice srednje veličine
- 0,20 temeljca
- 0,30 slanine od crne svinje
- 10 većih listova zelene salate
- 0,50 kg masnoće
PREDJEO - PRIPREMA:
Lepinje prerežemo na pola, blago polijemo temeljcem te ih zapečemo na dobro zagrijanom roštilju. Slaninu narežemo na ploške 2-3 mm debljine te ju naglo ispečemo na roštilju a u međuvremenu jaja pečemo u dubljoj masnoći cca 130 stupnjeva. Na jednu polovicu peciva stavimo list zelene salate, pečenu slaninu te sir na ploške, pečeno jaje i ukrasimo sa 1-2 ploške rajčice i poklopimo drugom polovicom peciva.
GLAVNO JELO: Šokačko-srijemski odrezak
1. dio ŠOKAČKI ODREZAK- SASTOJCI:
- 1 kg ruže od crne svinje
- 0,20 kg crvenog luka
- 5 jaja
- 0,6 dcl ulja
- 2 prstohvata soli
- 0,20 kg vrhnja
- 0,20 kg šampinjona
- 0,20 kg kulena
- 0,10 kg slanine crne svinje
- 2 prstohvata peršinovog lista
GLAVNO JELO - PRIPREMA, 1. DIO
Izrezati pravilne odreske, malo ih istući i posoliti - marinirati i pustiti da malo odstoje. Na sitno nasjeckani luk dodati na sitne kockice narezanu slaninu, pa kad porumeni dodati narezane šampinjone, začiniti i povezati s jajima. U ugrijanu tavu s malo masnoće sipati masu te napraviti omlet pokojem po sredini složimo na prutiće narezani kulen. Omlet zarolamo i pustimo da se ohladi.
Po sredini odreska stavimo kolutove nadjeva, poklopimo s jednom pa drugom stranom, zarolamo, uvaljamo u brašno, jaja, krušne mrvice. Pustimo da odstoje koju minutu pa potom u zagrijanu duboku masnoću 200 stupnjeva stavimo peći, odnosno pohati. Odrzak se servira tako da se prereže po polovici ukoso i slaže kao romboid kako bi se vidio presjek jela.
GLAVNO JELO 2. DIO - SRIJEMSKI ODREZAK - SASTOJCI
- 1 kg telećeg filea bez kostiju
- 300 g crvenog luka
- 2 dl juhe od gljiva
- 2 dl vrhnja za kuhanje
- 1 dl bijelog vina
- po želji papra
- 1,5 dl ulja
- 200 g slanine
- 20 g soli
GLAVNO JELO 2. dio PRIPREMA:
Od telećih filea napraviti medaljone debljine 2 cm, rukom ih pritisnuti, posoliti, uvaljati u brašno te ih na masnoći prepeći i izvaditi na tanjur. Na ostatku masnoće prepeći luk,svježe gljive i slaninu te posipati juhom od gljiva, zaliti temeljcem i prokuhati. Dodati meso i vrhnje te kuhati još cca 20 min.
DESERT – Pijane palačinke
- 0,65 kg bijelog brašna
- 6 jaja
- 0,50 mineralne vode
- 0,08 limunove kore
- 0,15 l ulja
- 6 čajnih žlica šećera
- 0,15 kg oštrog brašna
- 0,80 l mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 butelje traminca
DESERT - PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka zamijesiti gustu tekućinu i pustiti da malo odstoji pa potom peći palačinke, jednu pa drugu stranu dok ne porumene.
Preljev Šato:
U lonac stavimo vodu da se grije, ne smije prokuhati, pa u nju stavimo okruglu inox posudu u kojoj miješalicom lupamo šato na pari. U posudu za šato stavimo jaja, šećer te vino i sve sastojke lupamo miješalicom dok ne dobijmo gustu masu s kojom odmah prelijevamo palčinke te se one odmah i posluže.