Večera za 5 na selu

Igor je za svoje goste spremao domaće delicije, imamo njegov recept za šokački odrezak!

Treći ovotjedni domaćin spremao je slavonske specijalitete

RTL.hr
25.11.2021 12:00

PREDJELO – Crni burger:

Igor Burčak

- 5 lepinja

- 5 jaja

- 0,20 kg domaćeg topljivog sira

- 0,20 kg rajčice srednje veličine

- 0,20 temeljca

- 0,30 slanine od crne svinje

- 10 većih listova zelene salate

- 0,50 kg masnoće

PREDJEO - PRIPREMA:

Lepinje prerežemo na pola, blago polijemo temeljcem te ih zapečemo na dobro zagrijanom roštilju. Slaninu narežemo na ploške 2-3 mm debljine te ju naglo ispečemo na roštilju a u međuvremenu jaja pečemo u dubljoj masnoći cca 130 stupnjeva. Na jednu polovicu peciva stavimo list zelene salate, pečenu slaninu te sir na ploške, pečeno jaje i ukrasimo sa 1-2 ploške rajčice i poklopimo drugom polovicom peciva.

GLAVNO JELO: Šokačko-srijemski odrezak

1. dio ŠOKAČKI ODREZAK- SASTOJCI:

- 1 kg ruže od crne svinje

- 0,20 kg crvenog luka

- 5 jaja

- 0,6 dcl ulja

- 2 prstohvata soli

- 0,20 kg vrhnja

- 0,20 kg šampinjona

- 0,20 kg kulena

- 0,10 kg slanine crne svinje

- 2 prstohvata peršinovog lista

GLAVNO JELO - PRIPREMA, 1. DIO

Izrezati pravilne odreske, malo ih istući i posoliti - marinirati i pustiti da malo odstoje. Na sitno nasjeckani luk dodati na sitne kockice narezanu slaninu, pa kad porumeni dodati narezane šampinjone, začiniti i povezati s jajima. U ugrijanu tavu s malo masnoće sipati masu te napraviti omlet pokojem po sredini složimo na prutiće narezani kulen. Omlet zarolamo i pustimo da se ohladi.

Po sredini odreska stavimo kolutove nadjeva, poklopimo s jednom pa drugom stranom, zarolamo, uvaljamo u brašno, jaja, krušne mrvice. Pustimo da odstoje koju minutu pa potom u zagrijanu duboku masnoću 200 stupnjeva stavimo peći, odnosno pohati. Odrzak se servira tako da se prereže po polovici ukoso i slaže kao romboid kako bi se vidio presjek jela.

Igor Burčak

GLAVNO JELO 2. DIO - SRIJEMSKI ODREZAK - SASTOJCI

- 1 kg telećeg filea bez kostiju

- 300 g crvenog luka

- 2 dl juhe od gljiva

- 2 dl vrhnja za kuhanje

- 1 dl bijelog vina

- po želji papra

- 1,5 dl ulja

- 200 g slanine

- 20 g soli

GLAVNO JELO 2. dio PRIPREMA:

Od telećih filea napraviti medaljone debljine 2 cm, rukom ih pritisnuti, posoliti, uvaljati u brašno te ih na masnoći prepeći i izvaditi na tanjur. Na ostatku masnoće prepeći luk,svježe gljive i slaninu te posipati juhom od gljiva, zaliti temeljcem i prokuhati. Dodati meso i vrhnje te kuhati još cca 20 min.

DESERT – Pijane palačinke

Igor Burčak

- 0,65 kg bijelog brašna

- 6 jaja

- 0,50 mineralne vode

- 0,08 limunove kore

- 0,15 l ulja

- 6 čajnih žlica šećera

- 0,15 kg oštrog brašna

- 0,80 l mlijeka

- 1 prašak za pecivo

- 1/2 butelje traminca

DESERT - PRIPREMA:

Od navedenih sastojaka zamijesiti gustu tekućinu i pustiti da malo odstoji pa potom peći palačinke, jednu pa drugu stranu dok ne porumene.

Preljev Šato:

U lonac stavimo vodu da se grije, ne smije prokuhati, pa u nju stavimo okruglu inox posudu u kojoj miješalicom lupamo šato na pari. U posudu za šato stavimo jaja, šećer te vino i sve sastojke lupamo miješalicom dok ne dobijmo gustu masu s kojom odmah prelijevamo palčinke te se one odmah i posluže.