PREDJELO – pogačice od čvaraka sa svježim sirom i vrhnjem
Sastojci za tijesto
5dcl mlijeka
1žlica šećera
1svježi kvasac40 g
1dcl ulja
2žlice kiselog vrhnja
1-2žlice soli
850gglatkog brašna
Sastojci za nadjev od čvaraka
350gčvaraka
50gmaslaca ili margarina
papar
ukoliko čvarci nisu slani - soli po želji
Sastojci za premaz
1jaje
Priprema:
Mlijeko zajedno sa šećerom ugrijte da bude mlako, maknite s vatre i u mlijeko namrvite kvasac. Ostavite na toplom da kvasac nabubri.
Mlijeko s kvascem u velikoj posudi pomiješajte s ostalim sastojcima, zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplom dok se ne udvostruči.
Čvarke sameljite u blenderu ili na mašini za meso. Dodajte im maslac i papar, a ukoliko nisu slani i malo soli.
Uzdignuto tijesto premjesite, pa ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od 0.5 cm. Premažite ga s pola nadjeva (ukoliko vam se čvarci nedaju mazati, samo ih kratko ugrijte u mikrovalnoj ili na peći da se otope). Sada preklopite tijesto.
Preklopite lijevu stranu prema sredini, pa desnu stranu prema sredini, neka se tijesta na sredini međusobno ne preklapaju, već samo dodiruju. Zatim donju stranu prema sredini, pa gornju stranu prema sredini. Preklopljeno tijesto pokrijte krpom i ostavite ga da odmara 15 minuta.
Nakon 15 minuta pobrašnite stol oko tijesta, opet razvaljajte tijesto na tanko, premažite ga s ostatkom nadjeva, ali ga sada preklapajte suprotno od prvog puta, sada donju stranu prema sredini, pa gornju stranu prema sredini, pa lijevu stranu prema sredini, pa desnu stranu prema sredini. Pokrijte tijesto krpom i opet ga ostavite 15 minuta da odmara.
Pećnicu zagrijte na 200 C.
Tijesto nakon 15 minuta okrenite naopako, kako bi vam dole bio ovaj spajani-preklapani dio, a gore ravna linija tijesta za rezanje. Stol dobro pobrašnite, tijesto razvaljajte na debljinu od 2 cm. Čašom ili modlicom režite pogačice željene veličine. Stavljajte ih na tepsiju pritom ostavljajući malo mjesta između jer se tijekom pečenja dignu.
Pecite ih oko 20 minuta odnosno dok ne porumene. Zavisi od pećnice.
Ostatke tijesta premjesite, pa ponovno radite pogačice, iako se te neće listati, bit će jednako ukusne.
Pogačice čuvajte u zatvorenoj plastičnoj posudi kako vam se nebi osušile.
GLAVNO JELO – gulaš od svinjetine i junetine
450g svinjetine(odrezak od buta)
500 g junetine(but))
4 veće glavice luka
4 veće mrkve
1 paprika babura
1 paprika rog
vegeta,sol,papar,crvena sl.paprika,čili u prahu
4 režnja češnjakaa
sjeckana rajčica(tetrapak podravka)
lovorov list
Na ulju popržiti luk dok ne zažuti. Proprženom luku dodati papriku,mrkvu,začine i još malo dinstati dok ne ishlapi tekućina iz paprika. Na povrće dodati meso (sve češće promiješati) i podliti vodom da pokrije meso. Pustiti da se kvrčka oko sat vremena uz povremrno miješanje.
Na pola gotovom mesu dodati lovor,mljevenu papriku,goveđu kocku i sjeckane rajčice. Po potrebi dodati vode,miješati i pustiti da se skuha do kraja. Poslužiti uz domaću tjesteninu.
DESERT – torta od graha
Biskvit
500 g krupnoga grahabikača
6 žutanjaka
6 žlica šećera
2 žlice krušnih mrvica
1 prašak za pecivo
50 g oštroga brašna
snijeg od 6 bjelanjaka
Krema
5 dl mlijeka
150 g šećera
3-4 žlice oštroga brašna
1 maslac (250 g)
Priprema
Grah skuhajte i ohlađen propasirajte. Žutanjke dobro izmiješajte sa šećerom, dodajte propasirani grah, brašno, krušne mrvice i prašak za pecivo. Posebno od bjelanjaka istucite čvrst snijeg, dodajte pripremljenoj smjesi i lagano promiješajte. Ulijte u kalup za tortu prethodno namazan maslacem i posut brašnom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180oC 45 min.
U malo mlijeka dodati šećer i brašno te izmiješati. Ostatak mlijeka staviti da zakipi te dodati pripremljenu smjesu i miješati dok se ne zgusne. Kad se krema ohladi, umiješati maslac. Ohlađeni biskvit prerežite na pola, premažite kremom i ukrasite po želji.