LOPOVSKA SALATA
SASTOJCI:
- Crveni luk 1 glavica luka
- Bijeli luk 3 češnja
- Začini
- Ajvar 3 žlice
- Majoneza 3 žlice
- Senf 3 žlice
- Sjeckana tunjevina 100 grama
Nasjeckano, zamiješano, ohlađeno , servira se kuglica plus tost kruh
ZAGREBAČKI LONAC
- Dinstani luk 2 glavice
- Suha rebra 400 grama
Povrće:
- Paradajz 2 komada nasjeckano
- Mrkva 4 komada
- Celer 5 grama
- Peršin 5 grama
- zelje svježe 500 grama
- 3 krumpira
- 2 paradajza
- Umak od paradajza 2 dcl
Postupak: dinsta se luk, dodaje se suho meso na izdinstani luk, povrće se dodaje jedno po jedno uredno posloženo, ne miiješa se tokom laganog kuhanja. Začini se dodaju pred kraj. Zalije se se sa umakom od paradajza.
Kada je gotovo služi se kao jedna velika šefljica uz žlicu vrhnja.
Piletina u umaku od bijele riže
Komadići pilećeg filea, plus riža
- 500 grama pilećeg filea začinjeno, 15 minuta dinstano zatim prebačeno u pećnicu na 25 minuta,
- Riža se prokuha u vodi, ne dodaje se apsolutno ništa od začina, samo se skuhana riža stavi na vrhnje za kuhanje
DESERT - FRIDA
- Palačinke – klasična priprema (sastojci mlijeko, brašno, jaja)
- Dinstano šumsko voće, kap alkohola, kap vanillin šećera
- Namaz: čokoladni umak, mješana marmeleda,orasi
- Sladoled sa šlagom
Priprema: ispečene palačinke namažu se I ispune sastojcima : marmelada, čokoladni umak, orasi, zamotaju I slože na prokuhano šumsko voće u vatrostalnoj zdjeli. Služi se uz sladoled, šlag.