PREDJELO
3 šalice vode
1 šalica palente
1 žlica soli
2-3 žlice milerama
1 žlica maslinovog ulja
Palentu skuhati u posoljenoj vodi u omjeru 1:3. Na kraju umiješati mileram i preliti u kalup. Ohladiti i narezati na kocke te prepržiti na grill tavi na malo maslinovog ulja.
2 ljubičasta luka
2-3 žlice maslinovog ulja
Prstohvat soli
žlice smeđeg šećera
1 žličica balzamičnog octa
Luk narezati na polumjesece i pržiti na zagrijanom ulju 15 minuta na laganoj vatri. Zatim dodati sol i šećer te pirjati još 20 minuta. Na kraju dodati žličicu balzamičnog octa.
200 g pancete
200 g pršuta
100 g skute
Pancetu prepržiti na malo ulja dok ne postane hrskava. Na preprženu palentu staviti karamelizirani luk i hrskavu pancetu. Uz to servirati šnitu pršuta i malo skute.
GLAVNO JELO
Janjetina
Sol
Korica limuna
Ružmarin
Majčina dušica
Janjetinu marinirati preko noći. Peći u pećnici na 160 stupnjeva 4 sata.
Krumpir
Batat
Vrhnje za kuhanje
Sol
Papar
Češnjak u prahu
Parmezan
Krumpir i batat narezati na tanke ploške. U zdjeli pomiješati vrhnje za kuhanje, sol, papar, češnjak u prahu i parmezan. U dobivenu smjesu umakati ploške krumpira i batata i slagati u kalup za pečenje. Peći u pećnici na laganoj temperaturi dok se ne ispeče.
250 g graška
Maslinovo uljje
Luk
Češnjak
Janjeći ili povrtni temeljac
Na maslinovom ulju zažutiti luk, potom dodati češnjak i na kraju grašak. Podlijevati temeljcem dok grašak ne omekša. Izmiksati štapnim mikserom i procijediti kroz fino sito kako bi se uklonila opna od graška.
DESERT
Žuta smjesa:
4 žutanjka
100 g šećera
100 g maslaca
100 g brašna
2 vanili šećera
1 žlica praška za pečenje
4 žlice mlijeka
Izmiksati šećer i maslac pa dodati žumanjke i nastaviti miksati. Potom dodati mlijeko, brašno i prašak za pečenje i sve dobro izmiksati. Izliti u kalup i peći 25 minuta na 175 stupnjeva.
Bijela smjesa:
4 bjelanjka
175 g šećera
Listići badema
Smjesu preliti preko ispečenog biskvita.
Krema od vanilije:
1 l mlijeka
4 žumanjka
1 štapić vanilije
100 g brašna
200 g šećera
Skuhati kremu od vanilije i preliti na vrh kolača. Po želji ukrasiti sezonskim voćem.