Večera za 5

Isprobajte Bernardičin pobjednički jelovnik: Roladice s ajvarom i špinatom, srneći paprikaš i kolač s...

Bernardica Gašparić odnijela je pobjedu u koprivničko-križevačkom tjednu 'Večere za 5 na selu', a visokih 38 bodova pokazalo je da gostima ipak ne smeta kozje mlijeko i kozji sir u jelu. Recepte za ukusan domaći ručak pročitajte u nastavku!

RTL.hr
23.05.2021 10:00

Predjelo: Roladice u boji

Crveni biskvit:

4 jaja

4 žlice oštrog brašna

1 prašak za pecivo

2 dl jogurta

5 žlica ajvara

sol

Zeleni biskvit:

4 jaja

4 žlice oštrog brašna

1 prašak za pecivo

2 dl jogurta

5 žlica špinata

sol

šunka

sir

sirni namaz

Priprema:

Rolade umutiti pa ispeći na 180 stupnjevanekoliko minuta dok ne dobiju malo boje. Tople rolade zamotati u papir za pečenje kako bi se kasnije lakše zarolale natrag. Odmotati i napuniti sirnim namazom,šunkom isirom pazamotati u roladu i ohladiti.


Glavno jelo: Srneći paprikaš

Večera za 5 na selu

Sastojci:

15 glavica luka crvenog

4 kg srnetine

2 mrkve

30 dg svježih šampinjona

korijen od celera

5 režnja češnjaka

4 dl crnog vina

temeljac od junetine

malo sjeckane pancete

sol

papar

malo papra u zrnu

lovorov list

mješavina začina

Priprema:

Prvo dobro prodinstati luk, zatim dodati korjenasto povrće, nakon toga dodati meso narezano na kockice, Dinstati oko 2-3 sata, što dulje moguće, dok meso ne omekša. Podliti vinom, vodom i dodati začine, a pred kraj kuhanja i šampinjone. Poslužiti uz domaću tjesteninu ili njoke.


Desert: Karpati

Večera za 5 na selu

Krema:

1 l mlijeka

200 gšećera

2 pudinga od vanilije

250 gmargarina ili maslaca

Tijesto:

300 ml vode

200 gmasti

prstohvat soli

200 gbrašna

5 jaja

Preljev:

450-500 gvoća po želji (npr. šumsko voće)

500 ml vrhnja za šlag

šećer u prahu

Priprema:

Napravite kremu od pudinga, zatim gotov puding prebacite u drugu zdjelui pokrijte prozirnom folijom pa ostavite da se ohladi. Nakon što se smjesa ohladila, uklonite foliju i izradite mikserom. Dodajte narezan margarin ili maslac sobne temperature pa kremu dobro izmiksajte.

Za kore u lonacdodajte mast, vodu i prstohvat soli pa stavite kuhati dok ne prokuha i mast se istopi. Čim sklonite sa strane dodajte brašno i sve pomiješajte kuhačom pa ostavite da se ohladi. Zatim miksajte smjesu i dodajte jedno po jedno jaje.

U tepsiju od pećnice promjera 33x33 cm po sredini malo pouljite i postavite masni papir. Ulje dodajete da papir ne pleše prilikom razmazivanja. Pola pripremljenog tijesta rasporedite po masnom papiru. Kad se speče ponovite postupak i za drugu koru. Kad se kore ohlade slažite kolač:kora, krema od vanilije, šumsko voće, šlag te kora na vrhu. Posipajte šećerom u prahu.

Večera za 5 na selu