Iz Okučana dolazi 57-godišnji veterinar Goran Lalić koji se prijavio u RTL-ov kulinarski show 'Večera za 5 na selu' iz čiste znatiželje, a i zato što mu je kuhanje hobi. S druge strane, njegovo sudjelovanje u showu je potaknuto predstavljanjem slavonske tradicionalne kuhinje jer, kako sam kaže, pobjeda mu nije bitna. Inače, Lalić rado kuha paprikaše, čobance i grah, ali zato se prepušta mirisima i okusima pilećeg filea u soja sosu, koje je izdvojio kao najdraže jelo.
"Za glavno jelo radimo divljač i pitomo meso. Radimo jelenski odrezak, divlje svinje odrezak, juneći odrezak i teleći odrezak. Radimo na lovački način na podlozi od dinstanog povrća, za razliku od pašticade i sličnih jela koji se prave na taj način. Nisam rekao da je špikovano, da je bilo u pacu sedam dana", tvrdi veterinar i domaćin koji je s nama podijelio svoje recept.
"Znači kratko prodinstamo luk, celer i mrkvu. zatim, kada to kratko prodinstamo, samo zadnje dodamo poriluk. Eto, to je razlika između ovih drugih jela u pripremi zato što je recept divljač na lovački ide i poriluk što nije uobičajeno", objasnio je Goran.
Glavno jelo
Silvatično-domesticijski kolorum – Divljač u umaku s njokima
Sastojci:
2 kg mesa divljači (meso divlje svinje, meso jelena)
1 kg junetine
1 kg teletine
400 g slanine (za špikati meso)
8 žlica ulja
160 g luka
120 g poriluka
200 g mrkve
200 g korijena celera
4 češnja češnjaka
4 naranče (sok)
2 kocke goveđeg temeljca
2 žlice koncentrata rajčice
500 ml crnog vina
40 ml rakije
40 g maslaca
Izrada:
Prethodno marinirane komade mesa kratko zapeći na ulju sa svih strana i izvaditi iz posude. Na istoj masnoći prodinstati luk, poriluk, mrkvu, korijen celera i češnjak. Na to vratiti meso, dodati goveđi temeljac, koncentrat rajčice, crno vino i pustiti da se krčka oko 2 sata. Izvaditi meso kada je mekano, a ostalo propasirati, te dodati maslac, rakiju i sok cijeđene naranče kako bi se dobio kompaktan umak glatke konzistencije.
Za njoke:
400 g oštrog brašna
7 dcl vode
5 žlica ulja
1 žlica soli
Sve sastojke pomiješati i zamijesiti tijesto. Razvaljati ga u obliku valjka i nožem odrezati na veličinu njoka. Kuhati u slanoj vodi par minuta, dok ne isplivaju na površinu.