PREDJELO: Proljeće u šumi" - Rižoto od gljiva
- 500 g gljiva (šampinjoni, bukovače)
- 300 g riže Arborio
- 160 g mladog luka
- 4 češnja češnjaka
- Medvjeđi luk (nije obavezno, 10-20 listova)
- 0,5 dcl maslinovog ulja
- Povrtni temeljac ili kocka
- Majčina dušica
- Peršinov list
- 2 dcl bijelog vina
- 40-60 g Čedar sira
- sol, papar
- parmezan
Dinstati gljive na malo maslinovog uljada se reducira voda, dodati mladi luk i dinstati još par min.,
dodati rižu i dinstati još par min., dodati češnjak i medvjeđi luk i nakon par sekundi zaliti vinom.
dodati vrući temeljac i vruće vode po potrebi. par minuta prije kraja dodati začine, i naribani sir.
popapriti na kraju i ostaviti par minuta da odstoji prije serviranja.
GLAVNO JELO: Ružno pače" - Pačja prsa u umaku od suhih šljiva
- Pačja prsa oko 840gr
- 20 g sjeckanih (usitnjenih) suhih šljiva
- 40 g suhih šljiva
- 1 dcl cijeđenog soka mandarina
- 20 g maslaca
- 1.5 dcl crnog vina
- Papar
- Sol
- Njoki
Prsa zarezati na strani kože i posoliti.
Staviti na hladnu tavu i peći na srednjoj temp. oko 10 min na strani kože,
a zatim još oko 5-8 min na drugoj strani, ovisi o veličini komada.
Nakon pečenja izvaditi prsa u toplu poklopljenu posudu kako bi mogli dovršiti umak.
Na masnoću od pečenja dodati šljive, sok od mandarine i vino.
Kuhati da se reducira. na kraju dodati malo maslaca i začiniti paprom.
Posoliti ako je potrebno. Servirati uz njoke.
DESERT: Orašar " – Torta od oraha
- 440 g mljevenih oraha
- 12 jaja
- 200 g šećera
- Sok od 2 naranče
- 2 veće vrećice šlaga u prahu (2x60gr praha)
- oko 3-4 dcl mlijeka
Umutiti žutanjke, šećer i orahe. Ako je pregusto dodati malo mlijeka.
Posebno istući bjelanjke i zatim sve spojiti. Na lim za pečenje staviti papir i izliti smjesu.
Peći oko 35 min na 180-200C (početi s većom temp. pa zadnju trećinu smanjiti)
Nakon pečenja pustiti da se potpuno ohladi. preliti sok od naranče po biskvitu.
Na kraju premazati šlagom.