Večera za 5 na selu

Isprobajte recepte Antonije Pedišić i glavno jelo od 'vražje matere': 'Ovo je bilo 10 klasa iznad svega'

Ovotjedna pobjednica RTL-ovog kulinarskog showa 'Večera za 5 na selu', 51-godišnja Antonija Pedišić je oduševila sveprisutne svojim jelima koja izgledaju poput menija u ribljem restoranu. Gospođa iz Primoštena je kao predjelo poslužila 'Nešto crveno, nešto plavo', a za glavno jelo 'Brudet od grdobine na palenti', a desert je sve oduševio!

RTL.hr
03.12.2022 18:00

Predjelo


Malo crveno, malo plavo

Nešto crveno nešto plavo

Pečena crvena paprika - pet komada

Krem sir - pet jušnih žlica

Malo češnjaka i peršina

Skuhani krakovi hobotnice - pet komada

Brašno

Jaja

Krušne mrvice

Ispeći paprike i oguliti ih, a potom napuniti začinjenim sirom. Nakon toga, potrebno ih je uvaljati u brašno, jaje i na kraju krušne mrvice te sijedi prženje u ulju. Hobotnicu skuhati u vodi, odvojiti krakove koji se uvaljaju u brašno, jaja te krušne mrvice, a onda pržiti u ulju.

Prilikom serviranja staviti žlicu tartar umaka na tanjur te na umak papriku i krak hobotnice.

Glavno jelo


Brudet od grdobine na palenti

Morsko ružno pače

Grdobina oko 3 kilograma

Kapula- dvije glavice

Češnjak - četiri režnja

Maslinovo ulje - 3 dcl

Bijelo vino da pokrije sve sastojke

Papar

Sol

Crvena paprika

Palenta500 grama

Sušena rajčica 100 grama

Grdobu očistiti i oguliti te iskomadati

Sve sastojke (osim palente i rajčice) staviti odjednom u posudu u kojoj se kuha te dobro izmiješati da se sve spoji te staviti kuhati jedno sat vremena. Za palentu staviti vodu sa soli i malo maslinovog ulja. Kad zavrije dodati palentu i rajčicu. Potom izliti u kalup po želji da se malo ohladi. Slagati komad palente i ribu preko toga

Desert


Beze rolada s kremom od mascarponea, pistacija i voća

Ljetna nostalgija

Bjelanjci - četiri komada

Šećer - 160 grama

Gustin - jedna žlica

Prstohvat soli

Vrećica vanilin šećer

Sok od limuna - jedna žlica

Mascarpone 200 grama

Vrhnje za šlag100 grama

Šećer u prahu- dvije žlice

Ekstrakt vanilije - jedna žličica

Pasta od pistacija 20-30 grama

Voće po želji

Bjelanjke posolimo te miksamo dok ne pobijele, a postepeno im dodajemo šećer i vanilin šećer. Kad dobijemo čvrstu smjesu, doda se prosijani gustin i sok od limuna. Limobložiti papirom za pečenje i ravnomjerno premazati smjesu te peći nekih 20 minuta na 150 stupnjeva. Kad je gotova kora, okrenuti je na drugi papir za pečenje kojeg smo prethodno dobro posuli šećerom u prahu. Kad se ohladi maže se kremom i posipa voćem po želji te zarola.

Preporučuje se hlađenje. Za kremu izmiješamo sve navedene sastojkemascarpone, šećer, pastu od pistacija, vrhnje za šlag nakon čega ih malo ohladimo u hladnjaku. Kada se kora ohladila, potrebno je premazati kremom i po njoj poslagati voće te zarolati. Roladu staviti u frižider da se ohladi.