Večera za 5 na selu

Isprobajte recepte Mare Hegediša i njegovo 'futurističko' predjelo: 'Presavršeno, dođe vam da ne počnete...

Prošlotjedni pobjednik RTL-ovog kulinarskog showa 'Večera za 5 na selu', 18-godišnji Maro Hegediš je oduševio sveprisutne svojim jelima koja izgledaju poput menija u luksuznom restoranu. Ovaj student je kao predjelo poslužio rižoto od cikle, a za glavno jelo piletinu i krumpir, a desert je sve oduševio!

RTL.hr
31.10.2022 12:00

Predjelo


Salid y Disfrutad- rižoto od cikle

Maro Hegediš predjelo

Sastojci:

- arborio riža

- skuhana cikla

- luk

- temeljac za juhu

- sol i papar

- maslac

- slanina

- klice češnjaka

- svinjska mast

- tvrdi kozji sir

Izrada:

Luk dinstati na masti te dodati maslac. Dodati rižu te ju popržiti, a kasnije ju podlijevati temeljcem za juhu u vrućoj vodi. Ciklu samljeti u pire štapnim mikserom. Dodati pire u lonac kada se riža skuha. Začiniti po ukusu, a može se i dodati višnjevac i hren za aromu. Servirati na tanjur u kalup te smrviti komadiće pečene slanine za hrskavost te naribati tvrdi sir i staviti klice češnjaka na vrh.

Glavno jelo


Ginga- piletina i krumpir

63012D11 (1).jpg

Sastojci:

- pilić

- maslac sa začinima

- sol

- mladi krumpir

- grašak

- vrhnje za kuhanje

- maslac

- kukuruzno brašno

- svinjska mast

Izrada:

Raskoštiti pilića. Pod kožu mu staviti maslac sa začinskim biljem i nasoliti ga. Kroz zabatke i batkove te kroz krila i prsa probosti štapiće za ražnjiće. Peći ga na tepsiji premazanoj mašću 35 minuta na 200C. Mladi krumpir treba skuhati te oguliti. Umuljati ga u kukuruzno brašno te začiniti i postaviti na tepsiju i tako peći dok ne dobije tamnu koricu. Skuhani grašak izmiksati te kroz sito odvojiti ljuskice. Tada se doda maslac, sol i vrhnje za kuhanje te se ponovo miksa. Servirati po želji.

Desert


Božja ruka- pita od jabuke

63012D11 (2).jpg

Sastojci i izrada:

Prhko tijesto- tart

- 250 g glatkog brašna

- 120 g maslaca

- 120 g šećera u prahu

- 30 g bademovog brašna

- 50 g smućenog jaja

Sve sastojke pomiješati te pasirati odnosno istiskivati dnom dlana te skupiti dok se tijesto ne sjedini. Tijesto razvaljati te staviti na hlađenje. Kada se ohladi kalupom isjeći u krugove te staviti u kalupe. Površinu i tijesto posipati s malo oštrog brašna da se ne slijepi. U kalupima poslagati na tepsiju te peći 5-10 minuta.

Karamelizirana jabuka

- 500 g jabuka

- 200 g kristal šećera

- 50 g maslaca

- cimet

- bijelo vino

Jabuke oguliti i narezati na kockice. Šećer topiti dok ne posvijetli pa dodati na maslac, a kada se on rastopi dodati i jabuke. Miješati dok se sve ne rastopi i vino ispari. Dodati cimet i ostaviti hladiti.

Slastičarska krema

- 4 žumanjka

- 100 g šećera

- mahuna vanilije

- 50 g gustina

- 500 ml mlijeka

- 125 g maslaca

Miksati šećer i žumanjke dok ne posvijetle te dodati gustin. Mlijeko zakuhati te unutra ostrugati mahunu vanilije. Vruće mlijeko postepeno dodavati u mikser te miksati. Smjesu zagrijavati dok ne zgusne. Kroz sito procijediti da nema grudica i staviti na tepsiju koja će se hladiti na sobnoj temperaturi. Tepsiju prekriti folijom da se ne stvori kožica na kremi. U mlaku kremu dodati maslac I miksati. Kremu staviti u dressing vrećicu i dekorirati.