PREDJELO INSPIRACIJA MORKAN"
MARINIRANE ŠPAROGE:
SASTOJCI:
50 dkg šparoga
Maslinovo ulje
Mladi luk ili 1 ljutika
1 žličica šećera ,Sok limuna, sol
1 mala chilli papričica
Zeleni papar u zrnu, svježi timijan, ružmarin,bosiljak (cca 3 žlice)
PRIPREMA:
Šparoge popržiti na naglu vatru sa par kapi maslinovog ulja. Podliti vodom, dodati sve ostale sastojke i začine. Poklopiti na 5 minuta i staviti vruće u staklenku, dobro zatvoriti. Poslužiti nakon 24 sata.
7 SIREVA U MARINADI:
7 RAZLIČITIH SIREVA (BLAGIH)
1 žlica ružičastog papra
PAR KOMADA MINI KISELI KUKURUZ
PAR KOMADA CHERRY RAJČICE
BOROVNICA, MASLINOVO ULJE, SEZAMOVO ULJE,TIMIJAN, MAŽURAN
PRIPREMA:
Pripremiti staklenku. Sireve narezati na kockice, ubaciti u staklenku. Ubacivati redom ostale sastojke. Izmješati ulja i naliti do vrha staklenke. Zatvoriti i dobro mješati dok se sve ne sjedini. Ostaviti na mračnom i hladnom mjestu (ne u hladnjak) . Što duže dana stoji, okusi su bolji.
TEMPURA HOBOTNICA I TIKVICA SA KAPARAMA
Smjesu od tempure napraviti sa oštrim brašnom, jaje i škrobno brašno. Obvezno sol, mješati i dodavati mineralnu gaziranu vodu do željene gustoće tempure. Ostaviti da odstoji par minuta.
Hobotnicu koju smo prethodno skuhali izrezati komade po dužini prema želji cca 15 cm, oguliti.
Tikvicu narezati, posoliti i ostaviti na papirnati ubrus da izvlači vodu.
Tako sve pripremljeno umočiti u tempuru i pržiti u ulju koje je prethodno zgrijano na 115C.
Poslužiti obvezno toplo. A tikvice zarolati sa kaparama.
GLAVNO JELO MORSKA KRVAVICA I VOĆNI ŠTIH"
SASTOJCI: (ZA 5 OSOBA)
3 KG HOBOTNICE
1 KG SIPE
KAPULA 3 velike , SOL, PAPAR,PROŠEK,ACETO OD SMOKVE, BIJELO VINO 100ML
ČEŠNJAK 3 REŽNJA, SOL, PAPAR
MASLINOVO ULJE 300 ML
PASIRANA RAJČICA 700 GR
ORIGANO, MAŽURAN, KADULJA, KAPARE, TIMIJAN, RUŽMARIN
PALENTA 1KG
PRIPREMA:
Skuhamo sipu i hobotnicu sa 2 plutena čepa. Kada se ohladi narezati na kockice sipu, a hobotnicu na veće kocke.
U široku posudu staviti kapulu na maslinovom ulju da se lagano dinsta dok ne postane prozirna, dodati sol i papar, te češnjak i hobotnicu narezanu. Zatim dodamo iscjeckane kapare i dinstamo dok češnjak ne pusti miris. Zatim dodamo pasiranu rajčicu i vino, te dinstamo dok vino ne ispari. Dodamo sve ostale začine, te na kraju aceto od smokve i prošek. Začine, aceto i prošek dodamo u količini koliko želimo.
Kuhamo i nadolijemo malo vode. Kuhati na jakoj temperaturi cca 15 min, te smanjiti vatru i još cca 15 minuta.
U međuvremenu stavimo vodu u lonac da proključa, dodamo sol, maslinovo ulje i grančicu ružmarina. Kada provrije, izvaditi ružmarin, ubaciti crnilo od sipe te dodavati palentu i kuhati dok nije gotova. Začiniti sa soli i paprom do željenog okusa. Kada je gotovo, rasporediti na tepsiju sloj, dodati kockice sipe, pokriti opet palentom i staviti da se hladi. Kada se ohladi sjeći na kocke.
Serviranje: podloga od rikule, hobotnica te komad crne kocke palente.
DESERT NAJBOLJE OD MENE"
Sastojci:
PRIPREMA:
Samljeti kekse i bademe, dodati maslac, šećer i rukama izraditi. Staviti u kalup za tortu, zagladiti rukom ili čašom. Peći 7 minuta na 200C.
Za žutu kremu sve sastojke izraditi sa mikserom na najveću brzinu. Kada je podloga gotova, naliti u kalup i peći 20 minuta na 170C.
Mileram izraditi sa ostalim sastojcima, preliti preko žute kreme , vratiti u pećnicu i ugasiti je. Ostaviti dok se peć ne ohladi. Ostaviti u hladnjak na par sati.
Za preljev:
Jagode isjeckati, na laganoj vrati sa smeđim sećerom zagrijati, dodati aceto balsamico i u blender izmiksati na najjačoj brzini. Po želji dodati papar.
Poslužiti cheese cake sa čašom Rose šampanjca.