PREDJELO
Haramijini oblizeki
Sastojci za 4 osobe:
Smrčci- 20 dkg
Oljuštene sjemenke bundeve- 5 žlica
Brašno od bundeve- 1 žlica
Sjeckani prženi lješnjaci- 2 žlice
Maslac- 3 žlice
Češnjak- 2 česna
Vrhnje za kuhanje – 2 dcl
Kupinovo vino ili šeri- 2 žlice
Upravo se čita
Upravo se čita
Sol – po potrebi
Bosiljak- po želji
Vegeta- dodatak jelima/ mješavina začina- 1 žlica
Čili- po potrebi
Priprema:
Na maslacu kratko popržite nasjeckani češnjak, dodajte Vegetu, kad se blago karamelizira dodajte narezane smrčke, kratko dinstajte, dodajte kupinovo vino ili šeri, te malo vode, neka krčka do 12 min, pred kraj dodajte čili i bosiljak.
U drugoj posudi na maslacu popržite u mužaru istučene sjemenke bundeve, dodajte žlicu brašna od bundeve, kad se zarumeni dodajte nasjeckane lješnjake, podlijte s malo vode i dodajte vrhnje za kuhanje. Neka krčka lagano 10 minuta.
Spojite dvije mase, posolite po želji. Servirajte uz rezance od koprive.
Savjet: Ako koristite sušene smrčke, namočite ih prethodno 20 min u toploj vodi i tu vodu koristite za podlijevanje.
GLAVNO JELO
Renesansni kopun
1 kopun
2 kg sirovih kestena
2 žlice masti
1 žlica krupne soli
1 žlica Vegete
8 manjih jabuka
Klinčići
Prilog:
40 dkg prosene kaše
3 veće mrkve
1 tikvica
1 luk
2 žlice maslaca
1 žlica Vegete
Dan prije pečenja kopuna dobro posolite iznutra, malo izvana, a prije pečenja namažite ga svinjskom masti i pospite krupnom soli i Vegetom. Unutrašnjost ispunite kestenima i dodajte 1 jabuku u koju ste prethodno utisnuli klinčiće. Ostatak kestena složite pored kopuna, dodajte 3 jabuke s klinčićima, pomastite i dolijte vode. Pecite ispod peke ili u većoj posudi za pečenje. Povremeno okrećite kopuna, pecite ga toliko sati koliko je težak, a pola sata prije kraja dodajte u posudu preostale jabuke s klinčićima.
Savjet: umjesto kopuna možete koristiti većeg pijetla ili pile, a na isti način možete pripremiti puricu ili gusku.
Prilog:
Na maslacu prodinstajte sitno narezani luk, dodajte Vegetu da se malo kristalizira, umiješajte naribanu mrkvu i tikvicu, podlijte vodom i kuhajte zajedno dok ne omekša
U drugoj posudi kuhajte kašu kojoj ste dodali grudicu maslaca i prstohvat soli. Nek bude al dente.
Dvije mase spojite i posolite po želji.
DESERT
Kraljevska torta
Biskvit:
I dio
6 žumanjaka
6 žlica šećera
2 vanilin šećera
II dio
6 bjelanjaka
6 žlica mljevenih oraha / lješnjaka
2 žlice oštrog brašna
3 žlice čokolade u prahu
Mikserom dobro izmiješaj sastojke za 1. dio
Mikserom istuci bjelanjke
Kuhačom promiješaj 1. i 2. dio i polako dodaj brašno, čokoladu i orahe
Stavi peći u modlu za torte.
Kad se biskvit ohladi prereži ga na pola i premaži džemom od katabe. Filaj kremom.
Krema
30 dkg oraha / lješnjaka
1-2 dcl vrelog mlijeka pomiješanog sa 2 vanilin šećera i 1 rum šećerom
2 velike žlice sirupa od rogača
Orahe popari vrućim mlijekom. Kad se ohlade, dodaj 250 gr maslaca prethodno dobro izrađenog za 6 žutanjaka i 6 žlica šećera. Sve zajedno dobro izmiksaj.
Kremu stavi između dva biskvita i na gornji biskvit. Ukrasi džemom od katabe.
Reži kad se dobro upiju svi sastojci-
Savjet: za tortu možete koristiti mješavinu lješnjaka i oraha ( omjer pola pola), a dobro može poslužiti i džem od višnje ili borovnice.