Play ponuda
Play ponuda
Nije teško

Jadranka je gostima pripremila domaći kukuruzni kruh i kuhani sir: Evo kako se on priprema

Jadranka Bedeković gostima je poslužila domaće delicije

rtl.hr/ 22.6.2022. u 16:00
Play ponuda

U odgovarajući lonac ulijemo mlijeko, malo ga posolimo i kuhamo na srednje jakoj vatri do temperature po prilici 95 °C, odnosno, do prije vrenja. Zatim mlijeko maknemo s vatre i ostavimo da se ohladi na temperaturu po prilici 45 °C. Kada se mlijeko ohladilo na željenu temperaturu, oberemo ga (maknemo koricu sa površine mlijeka) i u njega ulijemo alkoholni ocat pomoću kojega će se mlijeko zgrušati.
Povremeno miješajući pričekamo da se sir počne odvajati i da tekućina postane zelenkasta. Zatim sve zajedno preko dvostruke gaze procijedimo kroz sito i ostavimo da se sir dobro ocijedi.
Potom skupimo krajeve gaze i čvrsto ih držeći, u hladnoj vodi (može pod mlazom hladne vode) trljajući gazu između prstiju ispiremo sir od viška kiselosti. Zatim i dalje čvrsto držeći krajeve gaze, drugom rukom okrećemo donji dio u kojem se nalazi sir i polako ga cijedimo.
Potom gazu sa sirom premjestimo iznad čvrstog sita, rastvorimo je i žlicom sir ravnomjerno rasporedimo po kalupu. Krajeve gaze preklopimo preko poravnate površine sira i sve zajedno odozgo još malo utisnemo prikladnom posudom ravnog dna (manji lončić koji stane u sito sa sirom), a koja će ujedno biti i teret kako bi dobili čvrsti sir.
Sve zajedno ostavimo da se cijedi 2 sata, te sir izvadimo iz gaze i položimo na ravnu podlogu. Ovako pripremljen sir možemo konzumirati odmah ili ako ga ostavimo na suhom i tamnom mjestu on će dobiti žućkastu koricu koja će mu produljiti vijek trajanja.

Ostale Jadrankine recepte pročitajte ovdje!

Image
Ukusno i fino

Trebate ideju za ručak? Danas je idealan dan da isprobate Jadrankinu kotlovinu

Image
Ukusno i fino

Trebate ideju za ručak? Danas je idealan dan da isprobate Jadrankinu kotlovinu

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZABRINULI SE

ANKETA Hoće li im ovo poremetiti planove? Novo iznenađenje za parove: 'Ne znamo što nas sad čeka'

Play ponuda

Više s weba