Predjelo: "JESTIVA DEKORACIJA" – jastučići od tijesta punjeni umakom od vrganja
Sastojci:
Svježi kvas
glatko brašno
voda
sol
šećer
ulje
vrganji
sir ementaler
Postupak:
Umijesimo dizano tijesto od brašna, vode, ulja, šećera i soli. Formiramo kuglice i ostavimo pola sata da se diže. Nakon što se kuglice dignu, spljoštimo ih i punimo dinstanim vrganjima i ementalerom. Preklopimo tijesto da smjesa ne curi van i ostavimo da se opet diže pola sata.
Zagrijemo ulje i svaku pogačicu pečemo cca. minutu i pol sa svake strane.
Glavno jelo: "PEČENKA" – pečena svinjska vratina i rižoto od tikvica s prokulicama
Upravo se čita
Upravo se čita
Sastojci:
svinjska vratina u komadu bez kosti
češnjak
sol
papar
ulje
senf
pivo
riža
tikvica
prokulice
luk
bijelo vino
Postupak:
Svinjsku vratinu našpikujemo sa režnjevima češnjaka, posolimo, popaprimo, pouljimo i masiramo je. Napravimo smjesu od 3 velike žlice senfa i pola litre pive. Ubacimo vratinu u tu smjesu da se kupa cca. 3 sata. Zagrijemo pećnicu na 160 i stavimo vratinu peći u toj smjesi pokriveno alu folijom 4 sata s napomenom da je okrenemo svakih sat vremena. Nakon toga dignemo temperaturu pećnice na 210, maknemo alu foliji i pečemo još 15 minuta sa svake strane.
Za rižoto:
Luk zažutimo, dodamo tikvicu i kratko popirjamo. Na to stavimo rižu i podlijemo bijelim vinom. Kuhamo dok riža ne bude al dente.
Desert: "PUNJENJE ZA 5" – domaće krafne
Sastojci:
Svježi kvas
glatko brašno
mlijeko
ulje
rum
jaja
šećer
sol
vanilin šećer
pekmez po izboru
Od 50 g kvasca, pola kile brašna, 3 deci mlijeka, dec ulja, malo ruma, jednog jaja, 4 žumanjka, 3 žlice šećera, 2 vanilin šećera i malo soli, umijesimo dizano tijesto i ostavimo da se diže sat vremena. Tijesto rukama razvaljamo i čašom ili šalicom oblikujemo veličinu krafni i ostavimo ih da se dižu najmanje sat vremena na pobrašnjenoj krpi. Zagrijemo ulje i frigamo ih minuticu sa svake strane. Punimo ih domaćim pekmezom.