Večera za 5 na selu

Jastučići od vrganja, vratina i posebne punjene krafne: Donosimo Jerkove recepte iz 'Večere za 5 na selu'!

Jerkovi kreativni recepti nisu nikog ostavili ravnodušnim.

RTL.hr
13.05.2022 11:45

Predjelo: "JESTIVA DEKORACIJA" – jastučići od tijesta punjeni umakom od vrganja

Sastojci:
Svježi kvas

glatko brašno

voda

sol

šećer

ulje

vrganji

sir ementaler

Postupak:
Umijesimo dizano tijesto od brašna, vode, ulja, šećera i soli. Formiramo kuglice i ostavimo pola sata da se diže. Nakon što se kuglice dignu, spljoštimo ih i punimo dinstanim vrganjima i ementalerom. Preklopimo tijesto da smjesa ne curi van i ostavimo da se opet diže pola sata.
Zagrijemo ulje i svaku pogačicu pečemo cca. minutu i pol sa svake strane.

Glavno jelo: "PEČENKA" – pečena svinjska vratina i rižoto od tikvica s prokulicama

Sastojci:

svinjska vratina u komadu bez kosti

češnjak

sol

papar

ulje

senf

pivo

riža

tikvica

prokulice

luk

bijelo vino


Postupak:
Svinjsku vratinu našpikujemo sa režnjevima češnjaka, posolimo, popaprimo, pouljimo i masiramo je. Napravimo smjesu od 3 velike žlice senfa i pola litre pive. Ubacimo vratinu u tu smjesu da se kupa cca. 3 sata. Zagrijemo pećnicu na 160 i stavimo vratinu peći u toj smjesi pokriveno alu folijom 4 sata s napomenom da je okrenemo svakih sat vremena. Nakon toga dignemo temperaturu pećnice na 210, maknemo alu foliji i pečemo još 15 minuta sa svake strane.

Za rižoto:

Luk zažutimo, dodamo tikvicu i kratko popirjamo. Na to stavimo rižu i podlijemo bijelim vinom. Kuhamo dok riža ne bude al dente.


D esert: "PUNJENJE ZA 5" – domaće krafne
Sastojci:

Svježi kvas

glatko brašno

mlijeko

ulje

rum

jaja

šećer

sol
vanilin šećer

pekmez po izboru

Od 50 g kvasca, pola kile brašna, 3 deci mlijeka, dec ulja, malo ruma, jednog jaja, 4 žumanjka, 3 žlice šećera, 2 vanilin šećera i malo soli, umijesimo dizano tijesto i ostavimo da se diže sat vremena. Tijesto rukama razvaljamo i čašom ili šalicom oblikujemo veličinu krafni i ostavimo ih da se dižu najmanje sat vremena na pobrašnjenoj krpi. Zagrijemo ulje i frigamo ih minuticu sa svake strane. Punimo ih domaćim pekmezom.