Večera za 5 na selu

Jelovnik za tri desetke: Isprobajte recepte moslavačkog Bradleyja Coopera

Mihael je za svoj jelovnik dobio tri desetke, a mi donosimo njegove recepte.

RTL.hr
16.09.2021 13:03

Predjelo: mali žuti na vrhu

Mihael Ferk

sastojci:

- tost kruh

- topljeni sir picok classic

- pariška salama

- prepeličja jaja

- vlasac

- sherry rajčica

- svježi krastavac

recept:

- kalup od muffina ili slični kalup namazati maslacem ili uljem

- u kalup staviti šnitu kruha i redom stavljati narezani sir na kockice i sitno naribanu salamu

- staviti peći u ugrijanu pećnicu na 180 c 5-6 minuta

- izvaditi iz pečnice i dodati po tri prepeličja jaja na svaki

- vratiti u pečnicu dok se jaja ne ispeku (cca 5 min)

- poslužiti sa sherry rajčiciom i svježim krastavcima

Glavno jelo: rok-rok my baby

Mihael Ferk

sastojci:

- 2 kg svinjeći but

- 9 češnja češnjaka

- 2 žlice senfa

- 5 lista lovora

- 1 kg luka

- 200 grama mrkve

- 2 dcl pasirane rajčice

- 2 žličice crvene paprike

- ljuta paprika po želji

- sušeni vrganji

- 0,5 l bijelog vina

- ulje, sol, papar

recept:

- svinjetinu narezati na kockice, posoliti, popapriti, dodati slatku i ljutu papriku, senf i pouljiti. dobro promiješati i ostaviti preko noći u hladnjaku da se marinira.

- nasjeckati luk i češnjak, naribati mrkvu i sve staviti u lonac. dodati meso i malo ulja pa neka se dinsta 20 min.

- preliti vodom( da pokrije) i dodati lovor i rajčicu

- kada počne kuhati smanjiti vatru i nastaviti kuhati oko 1,5 sat

- po potrebi dolijevati vodu

- dodati vino, vrganje i začine po potrebi i kuhati još dok vino ne ispari

Prilog:

sastojci:

- 600grama starog kruha

- 4 dcl mlijeka

- 4 jaja

- 2 crvena luka

- peršin, sol, papar

- kuhinjska krpa ili gaza

recept:

- stari kruh narezati na kockice i staviti u pečnicu da se posuši

- osušeni i ohlađeni kruh preliti s mlikekom i ostaviti par minuta da odstoji

- isjeckati luk na ulju ili maslacu

- kruhu dodati poprženi luk, izmućena jaja, peršin, sol i papar

- dobro izmješati rukom da se povešu sastojci

- kuhinjsku krpu ili gazu(paziti da je krpa ili gaza oprana samo sa vodom bez praška za veš i omekšivaća) namočiti i ocjediti

- raširiti gazu na radnu plohu i smjesu u obliku vajlka zamotajte u gazu. povezati gazu koncem

- staviti štrucu da se kuha u posoljenu vodu(voda mora kipiti)

- kuhati 25-30 min

- izvaditi štrucu, ocjediti, odmotati i rezati na šnite

Desert: fantazija od jaja

Mihael Ferk

sastojci:

- 2 l mlijeka

- 12 jaja

- 200 grama oštrog brašna

- 250 grama šećera

- 200 grama šečera u prahu

- 2 kom vanili šečera

- lisnato tijesto

- šlag

recept:

- razvaljati lisnato tijesto na veličinu tepsije

- peći na masnom papiru dok ne porumeni

- u lonac staviti 1,5 l mlijeka, 250 grama šećera, vanilij šečer i stavitin da se zagrije i otopi šečer

- izmutiti žumanjke, u njih dodati preostalo mlijeko i brašno

- smjesu ulijevati u vruče mlijeko neprestano mješajući pjenjačom, kuhati na vatri dok se ne zgusne

- izraditi bjelanjke u snijeg i dodati šečer u prahu

- povezati bjelanjke s skuhanom smjesom pjenjačom ili špahtlom

- na dno tepsije staviti jednu koru lisnatog, preliti smjesom i poklopiti drugom korom lisnatog. lagano pritisnuti i staviti u hladnjak preko noći

- ohlađeno rezati na kocke i u krasiti šlagom