SVATOVSKA TORTA S LJEŠNJACIMA I ČOKOLADOM
- BISKVIT okrugli (promjer 30cm)
- 9 žumanjaka
- 22 dag šećera
- 3 dag kakaa
- 7 dag brašna
- 10 dag mljevenih prženih lješnjaka
- 9 žlica kipuće vode
- 9 bjelanjaka
- prstohvat soli
Postupak:
-pomiješati brašno,kakao i lješnjake
-pjenasto izmutiti žumanjke sa 1/3 šećera i u to umiješati prethodno pomiješane sastojke i vodu
-istući čvrst snijeg od bjelanjaka,prstohvata soli i preostalog šećera
-u prvu smjesu lagano ručno umiješati snijeg od bjelanjaka da se izjednači pa izliti u prethodno pripremljen kalup (obložen papirom za pečenje)
-peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 40 minuta (ovisi o pećnici)
-pečeno izvaditi iz kalupa,okrenuti donju stranu gore i ostaviti da se hladi
-ohlađeno prerezati po pola da se dobiju 2 kore
- BISKVIT za roladu (peći 2x)5 jaja5 žlica šećera1 žlica ulja2 žlice lješnjaka5 žlica brašna
Postupak:
-izmutiti pjenasto jaja,šećer i ulje,lagano rukom umiješati lješnjake i brašno
-izliti u plitki široki kalup obložen papirom za pečenje
-peći na 180-200 C oko 15-20 minuta
-vruće zarolati u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi
-ohlađeni biskvit lagano pažljivo odmotati,odstraniti papiri za pečenje i gornju koricu sa biskvita (većinom se sama odvaja)
-biskvit rezati na trake širine cca 3 cm
- KREMA na pari
- 12 žumanjaka
- 2 cijela jaja
- 25 dag šećera
- 3 žlice gustina
- 500g čokolade
- 50 dag margarina
- 5 dag šećera u prahu
Postupak:
-dobro izmutiti žumanjke, jaja i šećer (dok se šećer ne rastopi)
-posudu sa žumanjcima staviti na parnu kupelj (veća ,dublja posuda s kipućom vodom na koji nasjeda posuda u kojoj se muti) i mutiti dok se ne počne zgušnjavati,dodati gustin,izmutiti pa dodati natrganu omekšalu čokoladu i dobro umutiti da se ujednači
-skinuti s parne kupelji,dodati kockicu (oko 50g) margarina,dobro izraditi,prekriti vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi
-margarin i šećer u prahu pjenasto izraditi i umutiti u ohlađenu kremu
- ŠAUM na pari10 bjelanjaka30 dag šećera kristalprstohvat soli10-20 dag šećera u prahusok 1 limuna
Postupak:
-u veću posudu staviti bjelanjke,kristal šećer i sol i odmah posudu postaviti na parnu kupelj i mutiti mikserom na najvećoj brzini,dodati limunov sok i mutiti dok bjelanjci ne budu čvrsti i glatki snijeg (kada izvučemo mješalice iz bjelanjaka i okrenemo,vrh pislice mira stajati čvrsto prema gore) tada dodati šećera u prahu ovisno o tome da li se želi mokriji (10 dag) ili suhi (20 dag) šaum
-skloniti posudu sa parne kupelji,šaum prebaciti u drugu posudu i miješati dok se ohladi
-ohlađenim šaumom ukrašava se prethodno nafilovana i dobro ohlađena torta
FILOVANJE:
-prokuhati 2-3dl vode sa 2 žlice šećera i žlicom kakaa
-okrugle koru poprskati šećernim prelivom po prerezanoj strani pa jednu namazati kremom (debljina oko -1 cm)
-trake rolade mazati i rolati u veću pužnicu koja se postavi na sredinu okrugle kore,nastave se trake mazati kremom i omotavati dok se ne popuni krug pa pužnicu namazati s gornje strane kremom, na nju postaviti drugu koru s natopljenom stranom prema dolje.
-ostatkom kreme omazati tortu okolo naokolo i lagano gornju stranu
-ukrašavati se može i sa kremom, ali svečana svatovska torta ukrašavana je šaumom od bjelanjaka,koji se pravi nakon što se torta nafiluje i stavi na hlađenje