PREDJELO - Ljetni Užitak
Recept za 1 osobu
100grama razna zelena salata,
1 rajčica,
1 žlica kukuruz šećerac,
1/2 luka,
3 komada prženi
šampinjoni,
1/2 pileća prsa,
3 žlice french dresing,
1 kuhano jaje.
French dresing
(1/2 glavice luka,3 žlice majoneze,mala žlica senfa,1/2dcl vina bijelog,sol,papar i lagano dodavati ulje cca 3dcl u blenderu izmiksati)
Priprema
Opranu i narezanu salatu pomješati, servirati na sredinu tanjura, posuti sa prženim šampinjonima, i kukuruzom šećercem,na vrh staviti pržena pileća prsa,okolo kuhano jaje na kriške.
Klipići recept
1 kg brasna
2 i 1/2 dcl ulja
6 dcl mlakog mlijeka
2 kocke svježeg kvasca
1 jušna žlica šećera
25 g ili dvije jušne žlice soli
sezam ili kumin po želji
Za preljev
2 jušne žlice brašna
1 jušna žlica soli
malo vode
Priprema....
Sastojke izmiksati i ostaviti tijesto da se diže 1 sat. Nakon toga izraditi klipiće i peći u pećnici 8 minuta.
GLAVNO JELO: Šumski dejavu
Recept za 1 osobu
1 lg. Svinjski file-lungić
500 g vrganja
3 glavice luka
Šnita špeka
Žlica putra,
2 žlice vrhnja za kuhanje
Sol,papar
Priprema
Svinjski file začiniti soli,paprom, na masnom papiru,pokriti listovima bosiljka,pokriti masni papir i lagano dlanom potuči meso.
Naglo popržiti sa obe strane i poslužiti na posteljicu od vrganja.
Vrganji priprema
Izrezati očišćene vrganje na listiće,popržiti na tavi luk i špek sjeckan na listiće,sol,papar,i na kraju dodati 2 žlice vrhnja za kuhanje
Na tanjur staviti postelju od vrganja,i na to složiti narezan prženi svinjski file.
Prilog spatzle sa sirom,prženo povrće.(mrkva,luk,paprika - julienne)
100 gr spatzla
50gr luka
30gr špeka
50gr sira ementhalera
Špatzle(špecle) popržiti na tavi sa lukom i špekom, sol,papar,posuti ribanim sirom i poslužiti kao prilog uz glavno jelo.
100gr mrkve,luka,paprike izrezati na tanke rezance(julienne)
Kratko popržiti na malo putra i poslužiti kao prilog glavnom jelu
Grčka salata
1 Rajčica
1 paprika
1/2 crvenog luka
1/2 krastavac
Šnita grčkog feta sira
sol,papar,ulje,ocat
Priprema
krastavci zaribani vilicom i ostale sastojke narezati na ploške, sve začiniti sa sol,papar ,maslinovo ulje,ocat balzamico.
Složiti u zdjelice i na to staviti šnitu feta sira,posuti sjeckanim bosiljkom i koprom.
Desert Okruglo osvježenje
Biskvit
Krema od vanilije
Preljev od malina i želatine
300gr brašna
100gr kakao
260 gr šećera
1,5 žličica praška za pecivo
2 žličice sode bikarbone
Prstohvat soli
250 ml mlijeka
1 žličica extract vanilije
125ml ulja
250 ml ključale vode
2 cijela jaja.
Krema od vanilije
1l mlijeka
150gr šećera
2 vrečiće vanili šećer
2 žličice extata vanilije
3 pudinga od vanilije
125gr margarina
2 vrećice šlaga u prahu
Voćna krema
450 gr malina i borovnica
150gr šećera
100ml vode
70gr gustina
7 žlica vode
50gr margarina
Priprema
1. Suhe sastojke pomiješajte.
2. Posebno dodajte jaja, mlijeko, ulje i ekstrat vanilije, sjedinte tek toliko da se sastojci povežu.
3. Smijesi postepeno dok miksate dodavajte pripremljene suhe sastojke i na kraju prokuhanu vodu.
4. Na dno protvana postavite masni papir i izlijte pripremljenu smijesu za biskvit.
Peći na 180 oko40min.Biskvit ohladiti.
Krema od voća
Stavit voće u posudu sa šećerom i ostaviti da prokuha.Gustin promješati sa 7 žlica vode i na srednjoj vatri kuhati dok se ne zgusne.Kremu maknuti s vatre dodati margarin i ohladiti.
VANILIN KREMA
1. Puding, šećer i vanilin šećer razmutite sa malo mlijeka, a u ostatak dodajte aromu vanilije i stavite kuhati.
2. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljeni puding i kuhajte dok ne postane gust.
3. Ostavite da se ohladi.
4. Dodajte margarin sobne temperature, te zajedno izradite.
5. Na kraju dodajte prah za šlag i miksajte dok krema ne postane pjenasta
Na kraju prvo biskvit,vanili krema,voćna krema i izrezati po želji