Play ponuda
Play ponuda
Vinski raj

Jeste li ih probali? Ovo su najpoznatija vina iz Dalmacije!

Zbog obilja sunčeve topline i krševitog tla na kojima se uzgaja grožđe, dalmatinska vina svakako spadaju među ona najbolja u Hrvatskoj, ali i šire.

Image
Foto: Thinkstock
Press/ 10.6.2019. u 18:00
Play ponuda

Osim što je poznato da se u Dalmaciji dobro jede, uz ukusnu spizu obavezno se treba popiti i koja kapljica vrhunskog dalmatiskog vina. Dalmacija je vrlo važna i poznata vinska regija u Hrvatskoj čije se vrhunske i kvalitetne sorte vina cijene i izvan granica Lijepe Naše. Kako biste bili bolje informirani o ovom pravom vinskom raju, u nastavku pročitajte nešto više o najpoznatijim dalmatinskim vinima.

Dingač - jedno od najpoznatijih hrvatskih crnih vina, poznato kao i "kralj svih hrvatskih vina", vrlo cijenjeno i traženo. Proizvodi se od sorte grožđa plavac mali koje se uzgaja na kršovitom dijelu poluotoka Pelješca. Specifičan je po visokom udjelu alkohola, tamno crvene je do ljubičasto-crvene boje. Okus mu je gorak i trpak te se osjeća voćna aroma.Poslužuje se uz crveno meso, divljač, gulaš i tvrde sireve.

Babić - crno vino koje se proizvodi od istoimene autohtone sorte grožđa, nazvanoj po obitelji koja proizvodi to vino. Guste je strukture i prepoznatljive voćne arome. Najbolje ga je poslužiti piti uz pršut i sir, pašticadu i meso.

Pošip - vrhunsko bijelo vino od istoimene sorte grožđa koja se uzgaja na otoku Korčuli. Posebnog okusa, nježne arome i cvjetnih nota.  Idealno se slaže sa crnim rižotom, ali  i jednostavnim jelima s bijelim mesom.

Vugava – bijelo vino koje se proizvodi od istoimene autohtone sorte koja isključivo uspijeva na otoku Visu. Svježe, voćne aroma i kremaste strukture. Vugava je idealno osvježenje od ljetnih vrućina, a poslužuje se uz bijelu ribu, morske specijalitete i janjetinu ispod peke.

Grk - uzgaja se u Lumbardi, malom selu na otoku Korčuli. To je bijelo vino specifično gorkog i osvježavajućeg okusa. Najbolje ga je spariti s plodovima mora i ribljim jelima.

Plavac mali - jedno od najpoznatijih hrvatskih crnih vina kako na domaćem, tako i na stranom tržištu. Boja mu nalikuje na boju rubina, bogatog je i punog okusa i baršunaste arome. Poslužuje ga se uz jela od divljači i domaće pašticade ili plate s pršutom i tvrdim sirom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Bogdanuša - kvalitetno bijelo vino kojeg se proizvodi od sorte grožđa iz starogradsko-jelšanskog vinogorja na otoku Hvaru. Treba naglasiti da je Bogdanuša domaća sorta koju se gaji isključivo na otoku Hvaru.

Prošek - Dioklecijan - tradicionalno dalmatinsko i prirodno desertno vino, izrađeno od prosušenog grožđa najpoznatijih dalmatinskih sorti koje je, prema predaji, proizvodio i rimski car Dioklecijan.

Hoće li i kandidati kulinarskog showa 'Večera za 5 na selu' poslužiti odgovarajuće vino uz tradicionalna dalmatinska jela koja će poslužiti, pogledajte u novom tjednu koji se održava u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
večera za 5 na selu

Gordana predstavila svoje sastojke: 'Miriše mi na nešto domaće'

Play ponuda

Više s weba