Večera za 5

Jeste li ih probali? Ovo su najpoznatija vina iz Dalmacije!

Zbog obilja sunčeve topline i krševitog tla na kojima se uzgaja grožđe, dalmatinska vina svakako spadaju među ona najbolja u Hrvatskoj, ali i šire.

Press
10.06.2019 18:00

Osim što je poznato da se u Dalmaciji dobro jede, uz ukusnu spizu obavezno se treba popiti i kojakapljicavrhunskog dalmatiskog vina. Dalmacija je vrlo važna i poznata vinska regija u Hrvatskojčije se vrhunske i kvalitetne sorte vina cijene i izvan granica Lijepe Naše. Kako biste bilibolje informirani o ovom pravom vinskom raju, u nastavku pročitajte nešto više o najpoznatijim dalmatinskim vinima.

Dingač - jedno od najpoznatijih hrvatskih crnih vina, poznato kao i "kralj svih hrvatskih vina", vrlo cijenjeno i traženo. Proizvodi se od sorte grožđa plavac mali koje se uzgaja na kršovitom dijelu poluotoka Pelješca.Specifičan je po visokom udjelu alkohola, tamno crvene je do ljubičasto-crvene boje. Okus mu je gorak i trpak te se osjeća voćna aroma.Poslužuje se uzcrveno meso, divljač, gulaš i tvrde sireve.

Babić -crno vino koje se proizvodi od istoimene autohtone sorte grožđa, nazvanoj po obitelji koja proizvodi to vino. Guste je strukture i prepoznatljive voćne arome. Najbolje ga je poslužitipiti uz pršut i sir, pašticadu i meso.

Pošip -vrhunsko bijelo vino od istoimene sorte grožđa koja se uzgaja na otoku Korčuli. Posebnog okusa, nježne arome icvjetnih nota. Idealno se slaže sacrnim rižotom, ali i jednostavnimjelimas bijelim mesom.

Vugava – bijelo vino koje se proizvodi od istoimene autohtone sorte koja isključivo uspijeva na otoku Visu. Svježe, voćnearoma i kremastestrukture. Vugava je idealno osvježenje od ljetnih vrućina, a poslužuje se uz bijelu ribu, morske specijalitete i janjetinu ispod peke.

Grk -uzgaja se u Lumbardi, malom selu na otoku Korčuli. To je bijelo vino specifično gorkogi osvježavajućeg okusa. Najbolje ga je spariti s plodovima mora i ribljim jelima.

Plavac mali -jedno od najpoznatijih hrvatskih crnih vina kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.Boja mu nalikuje na boju rubina, bogatog je i punog okusa ibaršunastearome. Poslužuje ga se uz jela od divljači i domaće pašticade ili plate s pršutom i tvrdim sirom.

Bogdanuša - kvalitetno bijelo vino kojeg se proizvodi od sorte grožđa iz starogradsko-jelšanskog vinogorja na otoku Hvaru. Treba naglasiti da je Bogdanuša domaća sorta koju se gaji isključivo na otoku Hvaru.

Prošek - Dioklecijan- tradicionalno dalmatinsko i prirodno desertno vino, izrađeno od prosušenog grožđa najpoznatijih dalmatinskih sorti koje je, prema predaji, proizvodio i rimski car Dioklecijan.

Hoće li i kandidati kulinarskog showa 'Večera za 5 na selu' poslužiti odgovarajuće vino uz tradicionalna dalmatinska jela koja će poslužiti, pogledajte u novom tjednu koji se održava u Splitsko-dalmatinskoj županiji.