Večera za 5 na selu

Jeste li ikad jeli plavi krumpir? Darinka ga je pripremala u 'Večeri za 5 na selu'

Darinka je bila posljednja ovotjedna domaćica u 'Večeri za 5 na selu'.

RTL.hr
01.04.2022 20:45

Nakon što je pripremila desert i predjelo, bacila se na glavno jelo - svinjetinu i dvije vrste krumpira. A osim običnog crvenog krumpira tu se našao i plavi krumpir!

Riječ je o sorti koju je dobila od šogorice iz Pariza pa ju je zasadila i kod sebe u vrtu. "Više je dekorativne prirode, ja pravim na lešo pa će izgledati zgodno", komentirala je.

Plavi krumpir se sadi kao i ostali krumpir, na proljeće. Listovi su mu zeleni, a stabljika pomalo ljubičasta. Cvijet je isti kao i kod ostalog krumpira. Ovaj plavi krumpir je omiljen zlaticama i više ga vole od običnog krumpira. Bere se krajem kolovoza, početkom jeseni, i skladištenje mu je jednako kao i kod ostalog krumpira. Plavi krumpir je i okusom jako sličan običnom krumpiru, ali je zato jako zanimljivog izgleda. Za vrijeme pripreme, bilo kuhanja ili pečenja tek će neznatno promijeniti boju ali će i dalje ostati plav ili ljubičast. Plavi krumpir je nešto više suh i pomalo orašastog okusa. Većinom se bere dok je mlad. Ukoliko se ostavi do zrelosti, naraste velik i duguljast, pa je pogodan za pečenje i gnječenje.

Slaže se sa začinskim biljem, češnjakom, nekim vrstama mesa, artičokama, sirevima i plodovima bogatima škrobom.

Ovaj plavi krumpir je odličan za probavu jer stimulira srce, jetru i krvne žile. Bogat je bjelančevinama i vitaminima. Dobar je za konzumiranje u kasnim poslijepodnevnim satima jer je pun vlakana i bjelančevina koji su lakši za probavu.

Pogledajte video!