Večera za 5

Jeste li znali? Moslavina je jedna od rijetkih domaćih regija koja ima fine autohtone sorte vina

Unatoč sve većem trendu sadnje francuskih sorti vina na našim područjima, Moslavina je uspjela sačuvati svoje tradicionalne sorte

RTL.hr
03.06.2019 14:00

Moslavina je jedna od rijetkihregija kontinentalne Hrvatske koja se uspjela oduprijeti modi sadnje popularnih francuskih i njemačkih sorti grožđa te kao najvažnije sačuvati svoje autohtone sorte.

Najpoznatiji predstavnik regije je škrlet, sorta koju uzgajajuvodeći vinari te jesvojevrsnikontinentalni pandan krčkoj žlahtini. Nizak sadržaj ekstrakta, slab do umjeren alkohol i nešto više kiseline glavne su osobine svakog škrleta zahvaljujući kojima vina uvijek imaju nježan, a opetživahan karakter.

Arome su mu nježne, voćnih nota te blagih herbalnih primjesa sušenog bilja, dok se u nekim primjercima mogu još naći i lijepo izražene minerale note kremena i škriljevca, objašnjavaju stručnjaci iz Vina Croatia .

A u nekima od njih uživat će i naši novi kandidati 'Večere za 5 na selu' koja je ovog tjedna u Moslavini! 'Večeru za 5 na selu' pratite od ponedjeljka do četvrtka od 21 sat te petkom od 20 sati na RTL-u!