Večera za 5 na selu

Josipa je na Pašmanu kuhala slavonska jela: Evo recepata!

Domaćica je bila nervozna pa je umalo zaboravila neke sastojke, ali njezini recepti ipak su bili uspješni!

RTL.hr
03.05.2022 14:00

PREDJELO:

ZALOGAJ ZA OKRIJEPU

Sastojci za 6 osoba:

1 kg pilećih bataka

6 mrkvi

1 celer

2 glavice luka

2-3 češnja češnjaka

Bamija – prokuhati s malo limuna da se odvoji od sluzi, isprati

Može i grašak kao zamjena, a i ne mora

Peršin – stručak

1 kiselo vrhnje

1 žlica brašna

1 jaje

Mješavina začina

Papar

Sol

Voda

Ulje

Priprema:

Na malo ulja prepržiti batake da malo porumene. Dodati čitavu mrkvu, celer, luk izrezan na pola, češnjak, papar u zrnu, sol, mješavina začina te dio peršina.

Nakon 2 minute doliti vodu. Nakon pola sata dodati bamiju. Kuhati oko sat vremena, sve dok se meso i povrće ne skuha, paziti da mrkva ne prekuha.

Kada je gotovo, izvaditi meso i povrće iz juhe. 1/3 mrkve i celera štapnim mikserom uz malo juhe dobro usitniti, a ostatak izrezati na kockice.

Odvojiti meso od kosti, kožice i hrskavice, isjeckati na kockice.

Vratiti nazad usitnjeno povrće i meso u juhu. U međuvremenu dobro izmiješati vrhnje, jaje i brašno da nema grudica. Dodati malo juhe i opet promiješati. Zatim lagano uz miješanje izliti u lonac. Dodati sjeckanu mrkvu i celer. Polako miješati da se ne zalijepi na dno. Neka nakratko sve zajedno prokuha kako bi se sastojci sjedinili. Po potrebi posoliti, popapriti. Posuti sjeckanim peršinom.

Kao prilog mogu poslužiti kockice kruha, ispržene na maslacu, oko 10 min na 180*C. Uz jelo možete poslužiti kriške limuna ukrašene peršinom.

Josipa Rakitić

GLAVNO JELO

POSLJEDNJA ZIMSKA ČAROLIJA

Sastojci:

1 kg kiselog kupusa

10 dag sušene slanine

10 dag luka

5 dag riže

kg suhog mesa

2 dl kiselog vrhnja ili milerama

4 dag masti ili ulja

Sol

papar

2 dag šećera

2 jaja

Priprema:

Na masti ili ulju ispržite šećer, zatim dodajte kiseli kupus izrezan na rezance i pirjajte na umjerenoj vatri dok ne omekša.

Posebno ispržiti slaninu izrezanu na kockice i sitno sjeckani luk. Tome dodajte opranu i osušenu rižu, dolijte vode te kuhajte dok riža ne omekša.

U međuvremenu skuhajte suho meso i izrežite ga na kockice.

U namašćenu vatrostalnu posudu složite:

Red pirjanog kupusa, na njega red pirjane riže pa red suhog mesa. Na kraju stavite još malo kupusa da prekrije meso. Na svaki ovaj red stavite izmućena jaja s vrhnjem. Ostatkom još premažite posljednji sloj. Po potrebi uz vrhnje i jaja dodati malo mlijeka.

Sve skupa zapecite. Režite na veće kocke i servirajte toplo.

Josipa Rakitić

DESERT

SLATKA RAPSODIJA

Tijesto:

600 g oštrog brašna

450 g hladnog maslaca izrezanog na kockice

1 jaje

1 žlica kiselog vrhnja

105 g šećera

2 žlice rakije

Malo soli

Nadjev:

1,5 kg očišćenih kiselih jabuka

90 g šećera

Cimet

Sok jednog limuna

1 vanilin šećer

dl ruma

225 g marmelade od marelice za premaz

1 jaje za premazivanje

Jabuke naribati, karamelizirati ih sa šećerom na malo ulja. Dodati cimet, vanilin šećer i limunov sok. Kada su izdinstane dodati rum.

Zamijesi tijesto, ne predugo da se maslac ne rastopi. Neka se vide i komadići. Neka odstoji u hladnjaku najmanje sata.

2/3 tijesta razvaljati na papir, izbockati vilicom. Staviti u zagrijanu pećnicu na 200*C i malo zapeći. Izvadite iz pećnice i premažite marmeladom, posložite jabuke, izravnajte.

Na jabuke staviti rešetku od preostalog tijesta ili ukrasite tijesto po želji.

Premažite jajetom i peći do kraja. Po želji posuti šećer u prahu. Servirati toplo uz kuglu sladoleda od vanilije.