PREDJELO:
ZALOGAJ ZA OKRIJEPU
Sastojci za 6 osoba:
1 kg pilećih bataka
6 mrkvi
1 celer
2 glavice luka
2-3 češnja češnjaka
Bamija – prokuhati s malo limuna da se odvoji od sluzi, isprati
Može i grašak kao zamjena, a i ne mora
Peršin – stručak
1 kiselo vrhnje
1 žlica brašna
1 jaje
Mješavina začina
Papar
Sol
Voda
Ulje
Priprema:
Na malo ulja prepržiti batake da malo porumene. Dodati čitavu mrkvu, celer, luk izrezan na pola, češnjak, papar u zrnu, sol, mješavina začina te dio peršina.
Nakon 2 minute doliti vodu. Nakon pola sata dodati bamiju. Kuhati oko sat vremena, sve dok se meso i povrće ne skuha, paziti da mrkva ne prekuha.
Kada je gotovo, izvaditi meso i povrće iz juhe. 1/3 mrkve i celera štapnim mikserom uz malo juhe dobro usitniti, a ostatak izrezati na kockice.
Odvojiti meso od kosti, kožice i hrskavice, isjeckati na kockice.
Vratiti nazad usitnjeno povrće i meso u juhu. U međuvremenu dobro izmiješati vrhnje, jaje i brašno da nema grudica. Dodati malo juhe i opet promiješati. Zatim lagano uz miješanje izliti u lonac. Dodati sjeckanu mrkvu i celer. Polako miješati da se ne zalijepi na dno. Neka nakratko sve zajedno prokuha kako bi se sastojci sjedinili. Po potrebi posoliti, popapriti. Posuti sjeckanim peršinom.
Kao prilog mogu poslužiti kockice kruha, ispržene na maslacu, oko 10 min na 180*C. Uz jelo možete poslužiti kriške limuna ukrašene peršinom.
GLAVNO JELO
POSLJEDNJA ZIMSKA ČAROLIJA
Sastojci:
1 kg kiselog kupusa
10 dag sušene slanine
10 dag luka
5 dag riže
kg suhog mesa
2 dl kiselog vrhnja ili milerama
4 dag masti ili ulja
Sol
papar
2 dag šećera
2 jaja
Priprema:
Na masti ili ulju ispržite šećer, zatim dodajte kiseli kupus izrezan na rezance i pirjajte na umjerenoj vatri dok ne omekša.
Posebno ispržiti slaninu izrezanu na kockice i sitno sjeckani luk. Tome dodajte opranu i osušenu rižu, dolijte vode te kuhajte dok riža ne omekša.
U međuvremenu skuhajte suho meso i izrežite ga na kockice.
U namašćenu vatrostalnu posudu složite:
Red pirjanog kupusa, na njega red pirjane riže pa red suhog mesa. Na kraju stavite još malo kupusa da prekrije meso. Na svaki ovaj red stavite izmućena jaja s vrhnjem. Ostatkom još premažite posljednji sloj. Po potrebi uz vrhnje i jaja dodati malo mlijeka.
Sve skupa zapecite. Režite na veće kocke i servirajte toplo.
DESERT
SLATKA RAPSODIJA
Tijesto:
600 g oštrog brašna
450 g hladnog maslaca izrezanog na kockice
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
105 g šećera
2 žlice rakije
Malo soli
Nadjev:
1,5 kg očišćenih kiselih jabuka
90 g šećera
Cimet
Sok jednog limuna
1 vanilin šećer
dl ruma
225 g marmelade od marelice za premaz
1 jaje za premazivanje
Jabuke naribati, karamelizirati ih sa šećerom na malo ulja. Dodati cimet, vanilin šećer i limunov sok. Kada su izdinstane dodati rum.
Zamijesi tijesto, ne predugo da se maslac ne rastopi. Neka se vide i komadići. Neka odstoji u hladnjaku najmanje sata.
2/3 tijesta razvaljati na papir, izbockati vilicom. Staviti u zagrijanu pećnicu na 200*C i malo zapeći. Izvadite iz pećnice i premažite marmeladom, posložite jabuke, izravnajte.
Na jabuke staviti rešetku od preostalog tijesta ili ukrasite tijesto po želji.
Premažite jajetom i peći do kraja. Po želji posuti šećer u prahu. Servirati toplo uz kuglu sladoleda od vanilije.