Večera za 5 na selu

Jurica iz 'Večere za 5 na selu': Oduševio je svojim jelovnikom, imamo recepte za ljubitelje piletine i...

Jurica je pripremio zanimljiv jelovnik. Isprobajte ga!

RTL.hr
05.07.2022 12:00

PREDJELO

Sastojci:

500g čvaraka

6 kuhanih jaja

6 kiselih krastavaca

2 glavice luka

2 češnja bijelog luka

Senf

Majoneza

Mljevena paprika

Sol

Papar

Kruh francuz

Cherry rajčice

Domaći sir

Postupak:

U blender ili štapnim mikserom samljeti čvarke te dodati jaja, krastavce, luk i češnjak i nastaviti usitnjavati dok se ne dobije kompaktna smjesa. Zatim dodati ostatak namirnica po ukusu. Dobro ohladiti.

U pećnici zapeći francuz.

Poslužiti s domaćim sirom i cherry rajčicama.

GLAVNO JELO

Sastojci:

1 kg piletine

500g šampinjona

500ml vrhnja za kuhanje

Luk

Špek

Mlinci

Sir

Sol

Papar

Peršin

Zelena salata

Postupak:

Piletinu narezati na manje kockice i začiniti. Ispeć u tavici.

Dalje pržimo luk koji smo također usitnili, dodajemo malo špeka. Kada luk poprimi laganu zlatnu boju dodajemo šampinjone koje smo prethodno narezali na ploškice. Kad šampinjoni budu gotovi sve prelijemo vrhnjem za kuhanje, začinimo i ostavimo da se krčka nekoliko minuta.

Staviti vodu da zakipi, potopimo mlince i vrlo kratko ih ostavimo u zavreloj vodi, ocijedimo i izvadimo mlince iz vode.

U posudice redom slagati mlince, piletinu, umak od šampinjona, mlince, umak i na kraju sve prekrijemo sirom i zapečemo u pećnici otprilike 30min.

Serviramo u tim istim posudicama u kojima smo i pekli uz zelenu salatu.

DESERT

Sastojci:

9 jaja

Šećer

Lješnjaci

Oštro brašno

Glatko brašno

Prašak za pecivo

45 dkg smrznutih jagoda

Voda

2 pudinga od jagode

1 želatina

1 vanil šećer

Gustin

0,5l mlijeka

30 dkg margarina

Čokolada za kuhanje

Ulje

Postupak:

Za biskvit miksati bjelanjke, dodati šećer, i postepeno umješavati brašno, prašak za pecivo i lješnjake. Peći na 180 stupnjeva, 25 min.

Za crvenu kremu zakuhati vodu i šećer, dodati jagode i pustiti da prokuha. Raskašiti jagode da ne budu prekrupne. Prašak za puding i želatinu pomiješati s vodom te dodati u vruću kremu od jagoda. Kuhati dok se ne zgusne. Hladiti uz postepeno miješanje.

Za žutu kremu miksati žutanjke sa šećerom, vanili šećerom, gustinom i brašnom, dodati manji dio mlijeka a ostatak mlijeka zakuhati. U zakuhano mlijeko dodati prethodno napravljenu smjesu i kuhati dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu dodati izmiksani margarin.

Otopiti čokoladi i margarin kako bi se dobila čokoladna glazura.

Slažemo redom biskvit, crvena krema, žuta krema, čokoladna glazura, biskvit, crvena krema, žuta krema, čokoladna glazura te na kraju šlag i dekoracija.